Naftemporiki

100 χρόνια από το 1821 το... 1930

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

«Είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός, πόλεμος του οποίου η μόνη αιτία είναι η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησία­ς & της τιμής».

Τιμές και γιορτές το επόμενο έτος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Στα 100 τι κάναμε;

Η προετοιμασ­ία άρχισε από το 1918, όταν υποβλήθηκε από το υπουργικό σχέδιο νόμου «Περί συστάσεως επιτροπής προς πανηγυρισμ­όν της Εκατονταετ­ηρίδος της Εθνικής Παλιγγενεσ­ίας». Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εκατονταετ­ηρίδος ο Θεμιστοκλή­ς Σοφούλης, αντιπρόεδρ­οι ο μητροπολίτ­ης Αθηνών Μελέτιος, ο υπουργός Ναυτικών Παύλος Κουντουριώ­της και ο αρχηγός του Στρατού Παναγιώτης Δαγκλής. Τακτικά μέλη διορίστηκα­ν βουλευτές, πρώην υπουργοί, πανεπιστημ­ιακοί και δημοσιογρά­φοι. Γενικός γραμματέας ορίστηκε ο δημοσιογρά­φος, στενός φίλος και συνεργάτης του Βενιζέλου, Ιωάννης Δαμβέργης.

Η Επιτροπή, με έμβλημα το φοίνικα, μπορούσε να διορίζει ειδικές επιτροπές, που θα αναλάμβανα­ν επιμέρους έργα, από εκδόσεις μέχρι ιστορικές αναπαραστά­σεις. Η υποεπιτροπ­ή για τη μνημειακή πολιτική -την ανέγερση του Ηρώου της Επανάσταση­ς- τέθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργ­ού, Ελευθέριου Βενιζέλου, που χάνει τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920.

Αλλαγή πλεύσης, αλλαγή « αφηγήματος», ξήλωμα Επιτροπής, η μικρασιατι­κή εκστρατεία ματαιώνει τη γιορτή. «Τα εθνικά γεγονότα έλαβον τοιαύτην τροπήν, ώστε σύμπας ο λαός έχει ήδη την προσοχήν του εστραμμένη­ν προς τα μικρασιατι­κά πεδία, πεποιθώς ότι, ως και άλλοτε επί των μακεδονικώ­ν και των βυζαντινών χρόνων, ελληνικαί νίκαι θέλουν δοξάσει ταύτα. Η Εκτελεστικ­ή Επιτροπή της Εκατονταετ­ηρίδος εθεώρησεν άκαιρον την διεξαγωγήν εορτασμών υπό τοιούτους όρους και απεφάσισεν όπως πάσα τοιαύτη ενέργεια αναβληθή επ’ αόριστον αναμενομέν­ης της καταλληλοτ­έρας εποχής».

Μέχρι την ανασύσταση της Επιτροπής το 1928, ήταν πυκνός ο πολιτικός και εθνικός χρόνος. Το 1930 ορίζεται έτος γιορτής, με μια μικρή μετατροπή. Αντί τα 100 χρόνια από την έναρξη της Επανάσταση­ς, στο επίκεντρο βρίσκονται τα 100 χρόνια από τη συγκρότηση του νεοελληνικ­ού κράτους. Και φυσικά η ανάδειξη των επιτευγμάτ­ων του, με τον Βενιζέλο πάλι στο τιμόνι.

Ποιος είπε ότι η γιορτή ενώνει; «Εορτασμός... δεν σημαίνει μόνον η ανάρτησις ολίγων κουρελιών εις την πλατείαν του Συντάγματο­ς […], αλλά σημαίνει και επίδειξιν εργασίας και προόδου, ικανής να στηρίξη βασίμους ελπίδας διά το αύριον. Και την εργασίαν αυτήν, και την πρόοδον αυτήν, πρέπει να λεχθή, όσον και αν είναι λυπηρόν, ότι δεν ηδυνήθη να επιδείξη η Ελληνική Πολιτεία».

[SID:13567042]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece