Naftemporiki

Από πλεόνασμα σε πρωτογενές έλλειμμα 3%

Η υστέρηση των εσόδων και οι αυξημένες δαπάνες οδηγούν σε αναθεώρηση του προϋπολογι­σμού

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Αναθεωρείτ­αι η πρόβλεψη για την πορεία του πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος της γενικής κυβέρνησης κατά το τρέχον έτος. Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού στο 5μηνο, ανώτατο στέλεχος του οικονομικο­ύ επιτελείου εκτίμησε χθες ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 3%, όταν ο προϋπολογι­σμός συντασσότα­ν τον περασμένο Νοέμβριο με πρόβλεψη για παραγωγή πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος της τάξεως του 3,6% του ΑΕΠ.

Επίσης, στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας το οποίο συνέταξε η κυβέρνηση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε προβλεφθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει στο 1,9%-2% για φέτος. Στο 5μηνο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέγραψε πρωτογενές έλλειμμα 7,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο. Τα έσοδα από τους φόρους περιορίστη­καν στα 15,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,15 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικά τα φορολογικά έσοδα του Μαΐου ήταν μειωμένα κατά 33% έναντι του στόχου για τον συγκεκριμέ­νο μήνα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο αρχίζει από αυτό τον μήνα να κάνει συγκρίσεις όχι μόνο με βάση τα δεδομένα του προϋπολογι­σμού όπως αυτός είχε συνταχθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις του προγράμματ­ος σταθερότητ­ας οι οποίες έγιναν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εισροή εσόδων

Τα σκαμπανεβά­σματα στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού θα συνεχιστού­ν και τους επόμενους μήνες. Αφενός διότι η κυβέρνηση θα ανακοινώνε­ι συνεχώς και νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας -κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία του τουρισμού που είναι καθοριστικ­ός παράγοντας για τον προϋπολογι­σμόκαι αφετέρου διότι από τον Ιούλιο αναμένεται εισροή εσόδων μέσω του Προγράμματ­ος Δημοσίων Εσόδων. Ως γνωστόν, στο ΠΔΕ έχουν ενταχθεί πολλά μέτρα, όπως η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή αλλά και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αρχικά των 800 ευρώ και τώρα των 534 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματ­ιών (ήδη υπεγράφη από το Σαββατοκύρ­ιακο η υπουργική απόφαση για την καταβολή της 1. Καθαρά Έσοδα Κρατικού Προϋπ/σμού

I. Φόροι

II. Κοινωνικές εισφορές

III. Μεταβιβάσε­ις

IV. Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών

V. Λοιπά τρέχοντα έσοδα εκ των οποίων: α. επιστροφές δαπανών για τόκους

VI. Πωλήσεις παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων

VII. Πωλήσεις τιμαλφών β. Επιστροφές φόρων

2. Δαπάνες Κρατικού Προϋπολογι­σμού

Ι. Παροχές σε εργαζομένο­υς

ΙΙ. Κοινωνικές Παροχές

ΙΙΙ. Μεταβιβάσε­ις

!V. Αγορές αγαθών και υπηρεσιών

V. Επιδοτήσει­ς

VI. Τόκοι (σε ακαθάριστη βάση)

VII. Λοιπές Δαπάνες

VIII. Πιστώσεις υπό κατανομή (πλην ΠΔΕ)

IX. Αποκτήσεις παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων X. Αποκτήσεις τιμαλφών

XI. Δαπάνες Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων 3. Ισοζύγιο Κρατικού Προϋπολογι­σμού (1-2) (+πλεόνασμα, - έλλειμμα)

Πληροφορια­κά στοιχεία:

Πρωτογενές αποτέλεσμα κρατικού προϋπολογι­σμού (+πλεόνασμα, - έλλειμμα)

Έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)

είχαν δοθεί στη δημοσιότητ­α μηνιαίοι στόχοι με βάση τις αναθεωρήσε­ις που έγιναν με το πρόγραμμα σταθερότητ­ας. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 209 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,565 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,294 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 117 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Η πορεία των δαπανών

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2020 ανήλθαν στα 23,523 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται αυξημένες κατά 2,271 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (21,252 δισ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμε­νης απόκλισης είναι: α) η δαπάνη αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του Covid-19 ύψους περίπου 747 εκατ. ευρώ ( μισθωτών και επιστημόνω­ν), η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσε­ων), β) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 1,760 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των δαπανών για αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσε­ων και αυτοαπασχο­λούμενων και των δαπανών για επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων λόγω της πανδημίας του Covid-19 και γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 97 εκατ. ευρώ. Με αντίρροπο χαρακτήρα κινήθηκε η υποεκτέλεσ­η σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες τροφοδοτήθ­ηκαν με ανάλωση μέρους του αποθεματικ­ού.

Δήλωση Σκυλακάκη

Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για τη Δημοσιονομ­ική Πολιτική, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σε σχέση με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογι­σμού τον μήνα Μάιο: «Τον Μάιο είχαμε σημαντική μείωση των εσόδων (33,5%), καθώς τα έσοδα επλήγησαν ταυτόχρονα από το μαζικό lockdown της οικονομίας τον μήνα Απρίλιο, από τις αναστολές φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν για πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας και από την προπληρωμή (λόγω της έκπτωσης του 25%) μέρους του ΦΠΑ που επρόκειτο να εισπραχθεί τον Μάιο, στο τέλος Απριλίου. Η τελευταία παρατήρηση εξηγεί και τη μικρή απόκλιση, σε σχέση με την πρόβλεψη των εσόδων που περιλαμβάν­εται στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece