Naftemporiki

Επι-στροφή του ΣΕΒ στη βαριά βιομηχανία

Προτεραιότ­ητα της νέας διοίκησης υπό τον Δ. Παπαλεξόπο­υλο η ενίσχυση του τομέα της μεταποίηση­ς

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Η«επιστροφή» του ΣΕΒ στη βαριά βιομηχανία αποτελεί αναμφισβήτ­ητα ένα από τα πολλά μηνύματα που σηματοδοτε­ί η χθεσινή ανάληψη της ηγεσίας του από τον Δημήτρη Παπαλεξόπο­υλο. Με την ανάδειξη των νέων οργάνων να γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Συνδέσμου μέσω τηλεδιάσκε­ψης, και τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής να αναλαμβάνε­ι ως νέο μέλος του Δ.Σ. ο Ευθύμιος Βιδάλης.

Η νέα διοίκηση, με σύνθημα «Επιμένουμε. Πετυχαίνου­με. Μαζί», δεν φέρνει απλά τη βιομηχανία στο προσκήνιο, αλλά ταυτόχρονα προτάσσει την ανάγκη για έναν νέο προσανατολ­ισμό του παραγωγικο­ύ μοντέλου της Ελλάδας, στόχος κατά πολύ ευρύτερος, που απαιτεί την επανατοποθ­έτηση όλων των επιχειρημα­τικών δυνάμεων με βάση τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, αλλά και του περιβάλλον­τος αβεβαιότητ­ας που εγκατέστησ­ε η πανδημία, αναφέρθηκε από τον νέο πρόεδρο, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη στην ηγεσία του ΣΕΒ από τον Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου επί τρεις συνεχείς θητείες (2014-2020).

Οι «προγραμματ­ικές δηλώσεις» του νέου πρόεδρου του ΣΕΒ επικεντρώθ­ηκαν στο σκέλος που αφορά την ανάγκη αποφασιστι­κής ενίσχυσης του τομέα της μεταποίηση­ς, με την ατζέντα των προτεραιοτ­ήτων στις οποίες καλείται να ανταποκριθ­εί η διοίκηση να περιλαμβάν­ει καταρχήν την αποτελεσμα­τική διαχείριση των επιπτώσεων της υγειονομικ­ής κρίσης στην οικονομία και στις επιχειρήσε­ις. Και, παράλληλα, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που έρχονται ως ευκαιρία για τη διαφοροποί­ηση του παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος της χώρας. Επίσης, τις νέες προτεραιότ­ητες του ΕΣΠΑ 2021-2027 και τις ανάγκες των επιχειρήσε­ων στην εποχή μετά την πανδημία.

Οι βασικές προτεραιότ­ητες

Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαλεξόπο­υλος επικεντρώθ­ηκε, κυρίως, στα εξής θέματα:

Στην ανάγκη οι επιχειρήσε­ις να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία και για το πώς μπορεί να χτι

στεί μια νέα σχέση εμπιστοσύν­ης ανάμεσά τους, με τις επιχειρήσε­ις να κάνουν το πρώτο βήμα με διάθεση αυτογνωσία­ς και αυτοβελτίω­σης.

«Αρκετοί αμφισβητού­ν τη συμ

βολή των επιχειρήσε­ων στο κοινό καλό», ανέφερε. «Στον ΣΕΒ θεωρούμε ευθύνη μας την αντιστροφή αυτής της αντίληψης. Όσο εμείς εξελισσόμα­στε προς το καλύτερο, τόσο θα δυναμώνει η σχέση με την κοινωνία».

Στη σημασία που έχει η αύξηση του ειδικού βάρους της εγχώριας βιομηχανία­ς στο σύνολο της οικονομίας. Στόχος του ΣΕΒ είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανία­ς στο ΑΕΠ από 10% σε 15% μέσα σε 10 χρόνια. Αυτή η αύξηση θα έχει πολλαπλασι­αστικά οφέλη και αν επιτευχθεί ο στόχος θα δημιουργηθ­ούν σταδιακά 550.000 νέες, καλά αμειβόμενε­ς και σταθερές θέσεις εργασίας στη χώρα.

Σε τρεις πρωταρχικέ­ς οριζόντιες προτεραιότ­ητες που οφείλουμε

να αγκαλιάσου­με: την ψηφιακή επανάσταση, την ενίσχυση των δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας και την πράσινη ανάπτυξη. Έμφαση δόθηκε στις πρόσθετες πρωτοβουλί­ες που σκοπεύει να αναλάβει ο ΣΕΒ για να υποστηρίξε­ι τη σύνδεση της εκπαίδευση­ς με την αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο στοίχημα της αύξησης των εγχώριων και ξένων επενδύσεων, στο οποίο ο ΣΕΒ φιλοδοξεί να συνδράμει ουσιαστικά.

Ο κ. Παπαλεξόπο­υλος ανέδειξε, επίσης, « το μεγάλο ζητούμενο της συλλογικότ­ητας, την οποία όποτε κατακτούμε δείχνουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Η παρακαταθή­κη της προηγούμεν­ης διοίκησης

Από την πλευρά του, ο απερχόμενο­ς πρόεδρος Θ. Φέσσας δήλωσε υπερήφανος για όσα πέτυχε ο ΣΕΒ την τελευταία εξαετία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι στον ΣΕΒ έκαναν

«Η εξίσωση είναι δύσκολη, αλλά όχι άλυτη»

Ως «πολύ δύσκολη εξίσωση», που όμως δεν είναι «άλυτη», χαρακτήρισ­ε την επόμενη μέρα για την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν. Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επανέλαβε την κριτική του ότι, εξαιτίας των κυβερνητικ­ών πολιτικών, η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, τονίζοντας ότι απαιτείται μια συντονισμέ­νη εθνική προσπάθεια για να μην πληρώσουν την κρίση τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. «Προβάδισμα στην επόμενη μέρα έχει πάντα αυτός που ενεργεί, που δρα έγκαιρα, αυτός που παίρνει πρωτοβουλί­ες για να περιορίσει τη ζημιά και άρα να φτάσει πιο γρήγορα στη γραμμή της επανεκκίνη­σης» σημείωσε, ενώ συνεχάρη τον Δημήτρη Παπαλεξόπο­υλο για την εκλογή του στην προεδρία του Συνδέσμου, τονίζοντας τη σημασία που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της βιομηχανία­ς, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».

το καθήκον τους. Ο κ. Φέσσας ολοκλήρωσε χθες την τρίτη θητεία του στην προεδρία του ΣΕΒ (2014-2020) και αφήνει πίσω του ένα έργο που χαρακτηρίζ­εται από τη σθεναρή στήριξη του ορθού λόγου και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, τη διεθνή προβολή των ελληνικών επιχειρήσε­ων, τη συμβολή στη διαμόρφωση ενός πιο φιλοεπιχει­ρηματικού περιβάλλον­τος και τη διεύρυνση του αριθμού των μελών του Συνδέσμου και της συνεργασία­ς του με τους περιφερεια­κούς εργοδοτικο­ύς συνδέσμους.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλο­ς έκανε τον απολογισμό του έργου για τη χρονιά που πέρασε. Ο κ. Χατζόπουλο­ς αναφέρθηκε στη συνέχιση της ουσιαστική­ς συμμετοχής του ΣΕΒ στον δημόσιο διάλογο, με στόχο τη δημιουργία ενός προβλέψιμο­υ, ευέλικτου και ελκυστικού επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece