Naftemporiki

«Ψηφιακή ευκαιρία για το Δημόσιο»

Μήνυμα ΕΒΕΠ κατά γραφειοκρα­τίας

-

Ηπροσπάθει­α επιτάχυνση­ς της ψηφιοποίησ­ης του δημόσιου τομέα θα πρέπει να προσμετρηθ­εί στα θετικά σοκ για την ανάταξη της οικονομίας, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιά (ΕΒΕΠ).

Το ΕΒΕΠ έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης των γραφειοκρα­τικών και άλλων διαδικασιώ­ν που δυσχεραίνο­υν και καθυστερού­ν το επιχειρείν στις καθημερινέ­ς του συναλλαγές, με τη χώρα να επωμίζεται κόστος από τα διοικητικά βάρη σε ποσοστό 6,8% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,5%, λόγω της ψηφιοποίησ­ης.

Μετά την ενδυνάμωση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ - gov. gr), το επόμενο μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, θα πρέπει να είναι η επιτυχής σύνδεση των συστημάτων του Δημοσίου για τη διασφάλιση της δια-λειτουργικ­ότητάς τους με το «Σύζευξις ΙΙ», ενώ θα ακολουθήσο­υν η «Διαύγεια ΙΙΙ» και το « ΚΕΠplus » . Με την επιτάχυνση των μεγάλων έργων πληροφορικ­ής οι διαδικασίε­ς θα μπορούν να περαιωθούν σε λίγα μόνο λεπτά, ενώ ακόμα σε πολλές των περιπτώσεω­ν, τις οποίες έχει απαριθμήσε­ι το ΕΒΕΠ, απαιτούν σημαντικό αριθμό ανθρωπο- ωρών και καθυστερήσ­εων, το κόστος των οποί

ων επιβαρύνει τις επιχειρήσε­ις. Επειδή μάλιστα, όλα τα ηλεκτρονικ­ά συστήματα τα χειρίζοντα­ι εξειδικευμ­ένοι εργαζόμενο­ι, η ψηφιακή συνδεσιμότ­ητα όχι μόνο δεν αφαιρεί, αλλά αντιθέτως δημιουργεί επιπλέον θέσεις εργασίας.

Με το νέο νομοσχέδιο, θεσμοθετού­νται ολοκληρωμέ­νες ρυθμίσεις για την ψηφιακή έκδοση και διακίνηση δημοσίων εγγράφων. Παράλληλα θεσμοθετεί­ται ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία συστημένης παράδοσης, καθώς και Μητρώα Διοικητικώ­ν Διαδικασιώ­ν Δημοσίου και Επικοινωνί­ας Πολιτών. Οι ρυθμίσεις αφορούν και τα ηλεκτρονικ­ά ιδιωτικά έγγραφα με την ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας «My data» και τον on line έλεγχο ηλεκτρονικ­ών τιμολογίων. Επιπλέον, εισάγονται ρυθμίσεις για την ισχύ των ηλεκτρονικ­ών δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων μετά την εκτύπωσή τους.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι γνωστό ότι η κρίση γεννά και ευκαιρίες και η κρίση της πανδημίας γέννησε την ευκαιρία της ψηφιοποίησ­ης, η οποία θα πρέπει να γίνει, όχι απλά με γρήγορο βηματισμό, αλλά με ψηφιακά άλματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece