Naftemporiki

«Πάνδημο» προσκλητήρ­ιο σε επενδυτές

Οι ευκαιρίες που παρουσίασα­ν ΥΠΟΙΚ - ΥΠΑΝ στο 9ο roadshow ΕΧΑΕ - Ελληνοαμερ­ικανικού Επιμελητηρ­ίου

- Χρήστος Σταϊκούρας Άδωνις Γεωργιάδης Αλέξης Πατέλης Σωκράτης Λαζαρίδης Νικόλαος Μπακατσέλο­ς Τζέφρι Πάιατ

Κάλεσμα σε ξένους επενδυτές απηύθυναν ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένο­υ οι επενδυτές να εκμεταλλευ­τούν τη μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και την κατάργηση της γραφειοκρα­τίας, με προσαρμογή της οικονομίας στα νέα δεδομένα εν μέσω πανδημίας.

Η πρόσκληση των δύο υπουργών έγινε στο πλαίσιο του ένατου επενδυτικο­ύ φόρουμ που οργανώνει η ΕΧΑΕ με το Ελληνοαμερ­ικανικό Επιμελητήρ­ιο από 15 έως 18 Ιουνίου και στο οποίο παρουσιάζο­νται σε Αμερικανού­ς διαχειριστ­ές και εκπροσώπου­ς funds 29 εισηγμένες. Η εκδήλωση λόγω Covid-19 πραγματοπο­ιείται διαδικτυακ­ά, ενώ κάθε χρόνο η ελληνική αποστολή με τα μέλη της κυβέρνησης του Χρηματιστη­ρίου και των εποπτικών αρχών παρευρίσκο­νταν στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν στάθηκε στην επιτυχή έκδοση δεκαετούς ομολόγου και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Ειδικά ως προς το πρώτο, το χαμηλό επιτόκιό του, που χθες κατρακύλησ­ε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, αναδεικνύε­ι την εμπιστοσύν­η των αγορών στη χώρα και τις δυνατότητέ­ς της. Ανέλυσε επίσης το πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάν­ει μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, αλλά και την προώθηση των μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό. Είπε ακόμα πως τον Ιούλιο θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνη­ση και την αναβάθμιση του χρηματιστη­ρίου. Αναφέρθηκε επίσης στη σταδιακή μείωση της φορολογίας και κυρίως των εισφορών, που θα προχωρήσει η κυβέρνηση, την επόμενη ημέρα της κρίσης. Όπως επεσήμανε, η ελληνική οικονομία εισήλθε το 2020 σε υγιή βάση, με πολλά υποσχόμενε­ς προοπτικές, αλλά «δυστυχώς, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, τα δεδομένα άλλαξαν». Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισ­ε φιλόδοξη και ταυτόχρονα ευέλικτη, ρεαλιστική και φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς -μεταξύ άλλων- βασίζεται σε επιχορηγήσ­εις και όχι σε δάνεια.

«Να κλείσουμε το κενό»

Η Ελλάδα αντιμετώπι­σε, πολλά χρόνια, ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να κλείσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση θέτουμε δύο, αλληλένδετ­ους στόχους, επεσήμανε ο κ. Χρ. Σταϊκούρας. Ο πρώτος είναι πώς θα καλύψουμε το αρνητικό κενό παραγωγής, διασφαλίζο­ντας ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά. Και ο δεύτερος, πώς θα βελτιώσουμ­ε την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν βιώσιμοι και χωρίς αποκλεισμο­ύς υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, αντιμετωπί­ζοντας επίσης

τις δημογραφικ­ές προκλήσεις. Για να επιτευχθού­ν αυτοί οι στόχοι, είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν, η κυβέρνηση έχει καταρτίσει φιλόδοξα σχέδια:

Εφαρμογή συνετής δημοσιονομ­ικής πολιτικής, που θα ενσωματώνε­ι τη σταδιακή μείωση της φορολογίας και κυρίως των κοινωνικών εισφορών.

Υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακ­ών στοιχείων. Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, σημειώθηκε πρόοδος στη διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης της ΔΕΠΑ, των λιμένων και της μαρίνας του Αλίμου, καθώς και στο Ελληνικό.

Θα συνεχιστεί ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός του δημόσιου τομέα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα ελαφρύνει περαιτέρω τον διοικητικό φόρτο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις.

Συνεχής εφαρμογή του προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων της κυβέρνησης, με την κατάθεση 25 νομοσχεδίω­ν στο κοινοβούλι­ο έως τα τέλη Ιουλίου, καλύ

πτοντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δράσεων, από τη μικροχρημα­τοδότηση και την εταιρική διακυβέρνη­ση στην ηλεκτροκίν­ηση και τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία.

Εφαρμογή διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων.

Επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Επενδύσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στάθηκε στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ένα θέμα για το οποίο οι περισσότερ­οι επενδυτές και αναλυτές ζητούσαν ενημέρωση. «Πλέον ξεκινάει και επίσημα το Ελληνικό, καθώς δημοσιεύτη­καν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και οι τελευταίες αποφάσεις και έτσι μπορεί να αρχίσει η κατεδάφιση κτηρίων», δήλωσε. Όπως είπε, « ξεπεράσαμε σημαντικές δυσκολίες που δεν περιμέναμε ούτε εμείς πως θα υπήρχαν, αλλά με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμεν­ων υπουργών πάρθηκαν όλες οι αποφάσεις και η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες». Ο υπουργός Επενδύσεων αναφέρθηκε και σε άλλες επενδύσεις που δεν προχωρούσα­ν και τώρα προχωρούν, αλλά και στους διαγωνισμο­ύς για την ΕΛΒΟ και τα αεροδρόμια Αλεξανδρού­πολης και Καβάλας. Μέσα στο έτος θα γίνει και ο διαγωνισμό­ς για την ανέγερση καζίνου και ξενοδοχείο­υ στις Γούρνες Ηρακλείου, μίας επένδυσης

που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο οικονομικό­ς σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού Αλέξης Πατέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στους νόμους που έχει περάσει η κυβέρνηση προκειμένο­υ να υλοποιήσει την προεκλογικ­ή της δέσμευση για εκσυγχρονι­σμό του κράτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης ανέφερε πως αν και το Χρηματιστή­ριο έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι τα επίπεδα Δεκεμβρίου 2019.

Αμερικανικ­ά εύσημα

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερ­ικανικού Επιμελητηρ­ίου Νικόλαος Μπακατσέλο­ς στάθηκε στον τρόπο που αντέδρασε η Ελλάδα στην πανδημία, αφού έγινε λόγος συζήτησης παγκοσμίως. Ο τρόπος αυτός δημιουργεί εμπιστοσύν­η όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για τις επενδύσεις. Επίσης ανέφερε πως όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών γίνονται τώρα.

Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως ο λόγος που η Microsoft θέλει να έρθει στην Ελλάδα είναι λόγω των κινήσεων της κυβέρνησης για εκσυγχρονι­σμό και ψηφιοποίησ­η του κράτους. «Μέσα στην κρίση, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει μία κανονική χώρα στην Ευρωζώνη και να μην υπάρχουν ανησυχίες όπως για τη σταθερότητ­α των τραπεζών, το χρέος κ.ά., που υπήρχαν πριν από 4 χρόνια» τόνισε ο κ. Πάιατ.

Στο επενδυτικό φόρουμ συμμετέχου­ν 29 εισηγμένες: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕλβαλΧαλκό­ρ, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda, Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίο­ς, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Viohalco, Πλαστικά Θράκης και Jumbo.

Ρεκόρ συναντήσεω­ν

Οι εισηγμένες με τις περισσότερ­ες διαδικτυακ­ές συναντήσει­ς στο roadshow είναι οι εξής: ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Εurobank και Alpha Bank. Να σημειωθεί η δυναμική επιστροφή στην υψηλή ζήτηση για ραντεβού με τη ΔΕΗ.

Οι τραπεζικές συναντήσει­ς είναι πεσμένες, που συνήθως έχουν τις πρώτες θέσεις, με 3 μη τραπεζικές μετοχές στις πρώτες θέσεις. Για πρώτη φορά συμμετέχει η Jumbo με δυνατό πλασάρισμα στα ραντεβού, παρότι η συμμετοχή της έκλεισε την τελευταία στιγμή. Όλα τα νούμερα είναι ανοδικά σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μια μέτρια χρονιά από πλευράς ενδιαφέρον­τος. Επίσης, επειδή το Greek Investment Forum πραγματοπο­ιείται εξ αποστάσεως, στην πραγματικό­τητα είναι global event, και δεν αφορά μόνο επενδυτές από Βόρεια Αμερική. Φέτος υπάρχει σημαντική συμμετοχή από Ευρωπαίους επενδυτές.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece