Naftemporiki

Ομαλά οι διεθνείς αφίξεις

Χωρίς προβλήματα συνεχίζετα­ι η υποδοχή πτήσεων εξωτερικού

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Ομαλά, χωρίς προβλήματα και με αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα κύλησε και η δεύτερη ημέρα υποδοχής πτήσεων από το εξωτερικό. Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας ήταν προετοιμασ­μένα για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας και την υποδοχή των ξένων ταξιδιωτών.

Η εικόνα στο «Ελ. Βενιζέλος» θύμιζε μια κανονική ημέρα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με αυξημένη φυσικά κίνηση σε σχέση με το προηγούμεν­ο διάστημα, η οποία και θα βαίνει αυξανόμενη τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα χθες προσγειώθη­καν στην Αθήνα 18 πτήσεις από το εξωτερικό.

Οι πληρότητες, βέβαια, των αεροσκαφών είναι ακόμη σε μέτρια επίπεδα. Πλέον, σειρά έχει η επανέναρξη των απευθείας διεθνών πτήσεων προς τα περιφερεια­κά αεροδρόμια. Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό η Aegean, σε όλο το δίκτυο και από όλες τις βάσεις της μέχρι τις 15 Ιουλίου θα εκτελεί συνολικά περίπου 1.000 πτήσεις ανά εβδομάδα, οι οποίες στα τέλη Αυγούστου θα φτάσουν τις 1.600. Στην πλήρη ωρίμανσή

του, ωστόσο, το συνολικό πτητικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα υπολείπετα­ι κατά περίπου 50% του πτητικού έργου προτού ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

Συνολικά, έως τα μέσα Ιουλίου το πτητικό πρόγραμμα της Aegean θα καλύπτει 42 προορισμού­ς εξωτερικού από την Αθήνα και τουλάχιστο­ν επτά προορισμού­ς εξωτερικού από τη Θεσσαλονίκ­η.

Την ίδια ώρα, η σταδιακή απελευθέρω­ση των διεθνών πτήσεων, κυρίως αυτών από 1ης Ιουλίου προς τα περιφερεια­κά

αεροδρόμια, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά και τις πληρότητες της Sky Express. Η αεροπορική εταιρεία εκτελεί πτήσεις εσωτερικού, αλλά αντλεί μερίδιο από τον εισερχόμεν­ο τουρισμό, καθώς επιτρέπει τη διασύνδεση με τουριστικο­ύς και νησιωτικού­ς προορισμού­ς.

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ επεκτείνετ­αι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 η αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, ενώ παραμένει σε ισχύ η προσωρινή απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων στη χώρα.

Όσον αφορά το «Ελ. Βενιζέλος», οι επιβάτες από Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία θα υποβάλλοντ­αι όλοι σε τεστ. Οι επιβάτες από τους υπόλοιπους ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς θα υποβάλλοντ­αι σε τυχαία δειγματολη­πτικά τεστ.

Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» διατηρείτα­ι η προσωρινή αναστολή πτήσεων εξωτερικού από εννέα χώρες (Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία) έως τις 30 Ιουνίου. Τεστ Covid-19 προβλέπετα­ι για όλους τους επιβάτες που φτάνουν στον αερολιμένα Θεσσαλονίκ­ης.

Εν τω μεταξύ, μόνο τέσσερα θετικά κρούσματα, για τα οποία ακολουθήθη­καν τα σχετικά υγειονομικ­ά πρωτόκολλα, επί συνόλου 7.084 τεστ κορονοϊού σε ισάριθμους επιβάτες ανέδειξαν οι έλεγχοι που πραγματοπο­ίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την περασμένη εβδομάδα ( από 8 έως 14/6) στο «Ελ. Βενιζέλος». Πρόκειται για επιβάτες από 104 πτήσεις και από 19 χώρες προέλευσης.

 ??  ?? Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθη­καν χθες 18 πτήσεις από το εξωτερικό.
Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώθη­καν χθες 18 πτήσεις από το εξωτερικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece