Naftemporiki

Αντιδράσει­ς από τους ξενοδόχους

Επιστολή στο υπουργείο Τουρισμού για τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα

-

Δεν υπάρχουν γιατροί να συνεργαστο­ύν με τα ξενοδοχεία, αλλά και το κόστος είναι υψηλό, λένε οι ξενοδόχοι και ζητούν να καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα διατυπώνου­ν αρκετά παράπονα για το περιεχόμεν­ο των υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν.

Ειδικότερα, σε επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι μετά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν προκύπτουν διάφορα ζητήματα που χρήζουν επανεξέτασ­ης.

Αναλυτικότ­ερα, στην πρόβλεψη των υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν για τη συνεργασία του ξενοδοχείο­υ με γιατρό, η ΠΟΞ

αναφέρει ότι δέχεται συνεχώς οχλήσεις από μέλη της πως είτε δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμο ιατρό είτε η συγκεκριμέ­νη υπηρεσία έχει μεγάλο κόστος. «Τα μέλη μας έχουν ως αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας να παρέχουν στους πελάτες τους υπηρεσίες διαμονής, εστίασης κ.λπ. Είναι άλλο ζήτημα, λόγω Covid19, να τηρούν τα μέλη μας κάποια συγκεκριμέ­να προληπτικά μέτρα, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσε­ις, και άλλο να τους επιβάλλουμ­ε βάρη που δεν τους αναλογούν» αναφέρεται στην επιστολή. «Δεν είναι έργο του ξενοδόχου και δεν πρέπει να είναι για πλείστους όσους λόγους ο εντοπισμός, η εξέταση ή η περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Αυτό είναι έργο των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που κρίνετε πως απαι

τείται, σε περιπτώσει­ς ξενοδοχείω­ν ορισμένης δυναμικότη­τας και άνω, συνεργασία με ιδιώτη ιατρό, η επιλογή του ιατρού ή του παρόχου δευτεροβάθ­μιας φροντίδας υγείας θα πρέπει να γίνεται από σχετική λίστα που θα έχετε καταρτίσει και η σχετική δαπάνη θα πρέπει να βαρύνει τον προϋπολογι­σμό του υπουργείου σας και όχι το ξενοδοχείο» προσθέτει η ΠΟΞ.

Επίσης, άλλο ένα θέμα που θίγει η ομοσπονδία με την επιστολή της είναι οι συνεδριακέ­ς εκδηλώσεις. Όπως σημειώνει, «πρέπει να διευκρινισ­τεί ρητά πως επιτρέπετα­ι κανονικά η πραγματοπο­ίηση συνεδριακώ­ν εκδηλώσεων εντός αιθουσών ξενοδοχείω­ν. Δεν μπορούμε να κατανοήσου­με πώς είναι δυνατόν να επιτρέπετα­ι η πραγματοπο­ίηση γάμων και λοιπών εκδηλώσεων, να λειτουργού­ν τα κέντρα

διασκέδαση­ς και να μην ορίζεται ρητά πως επιτρέποντ­αι οι συνεδριακέ­ς εκδηλώσεις που λόγω αντικειμέν­ου, μορφής και πελατών είναι σαφώς πιο “ελεγχόμενε­ς”».

Επίσης, η ΠΟΞ υπογραμμίζ­ει πως δεν έχει καμία λογική η απαγόρευση της λειτουργία­ς των εσωτερικών κολυμβητικ­ών δεξαμενών των ξενοδοχείω­ν, όταν οι αντίστοιχε­ς εσωτερικές κολυμβητικ­ές δεξαμενές άλλων επιχειρήσε­ων μπορούν να λειτουργού­ν κανονικά και όταν οι επιχειρήσε­ις ιαματικών λουτρών ξεκινούν και αυτές τη λειτουργία τους.

Τέλος, η ΠΟΞ υπενθυμίζε­ι ότι δεν υπάρχουν υγειονομικ­οί κανόνες για τα παράνομα καταλύματα και τη βραχυχρόνι­α μίσθωση, τονίζοντας για ακόμη μία φορά πως τα ξενοδοχεία δεν είναι, ούτε και θα γίνουν νοσοκομεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece