Naftemporiki

Σε ανοδική τροχιά η ανταγωνιστ­ικότητα

Για πρώτη φορά την τελευταία 5ετία, η ελληνική οικονομία αρχίζει να σκαρφαλώνε­ι στην κατάταξη του IMD

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Σε ανοδικά τροχιά έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια βρέθηκε η ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα μας το 2019 σκαρφάλωσε κατά εννέα θέσεις στη διεθνή κατάταξη του Internatio­nal Institute for Management Developmen­t (IMD). Συγκεκριμέ­να, η ανταγωνιστ­ικότητα της Ελλάδας έφθασε πέρυσι στην 49η θέση, μεταξύ 63 χωρών που ερευνά το IMD, και ξεκόλλησε έτσι από τους ουραγούς της ανταγωνιστ­ικότητας διεθνώς, δεδομένου ότι από το 2010 μέχρι το 2018 ταλανιζότα­ν μεταξύ 54ης και 58ης. Η άνοδος αυτή αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη μεταξύ των 63 οικονομιών που εξετάζοντα­ι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστ­ικότητας, μετά την άνοδο της Κύπρου κατά 11 θέσεις. Η Ελλάδα, βέβαια, παραμένει στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης, κάτω από χώρες όπως η Ταϊλάνδη (29ή), η Χιλή (38η), η Ινδονησία (40ή), το Καζακστάν (42η), οι Φιλιππίνες (45η), η Τουρκία (46η) και η Βουλγαρία (48η), κάτι που σημαίνει ότι η άνοδος αυτή δεν πρέπει να αποδειχθεί συγκυριακή αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο για μία σταθερή πορεία βελτίωσης σε όλους τους επιμέρους δείκτες που τελικά θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στις πιο ανταγωνιστ­ικές παγκοσμίως. Η επίδοση της χώρας μας με όρους ανταγωνιστ­ικότητας αποδίδεται στη βελτίωση των επιδόσεών της:

Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομική­ς Αποδοτικότ­ητας», η χώρα μας βρίσκεται στην 55η για το 2019, βελτιώνοντ­ας τη κατάταξή της της κατά πέντε θέσεις.

Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικ­ής Αποτελεσμα­τικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται φέτος στην 52η θέση, εμφανίζοντ­ας άνοδο οκτώ θέσεων.

Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρημα­τικής Αποτελεσμα­τικότητας», καταγράφετ­αι βελτίωση της Ελλάδας κατά επτά θέσεις, σε σχέση με την περσινή κατάταξη, καταλαμβάν­οντας την 51η θέση.

Στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνετα­ι επίσης βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά δύο θέσεις, καθώς φθάνει στην 39η θέση το 2019, ανακόπτοντ­ας την πτωτική πορεία των προηγούμεν­ων ετών.

Δείκτες που παρουσίασα­ν σημαντική βελτίωση και αποτελούν δυνατά σημεία για τη χώρα είναι η «Διαφάνεια» και η απουσία «Κινδύνου πολιτικής αστάθειας».

Αντίθετα, οι τρεις δείκτες οι οποίοι αποτελούν προβλήματα στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι:

Η «Αύξηση του πληθυσμού», δηλαδή το σημαντικό δημογραφικ­ό πρόβλημα

Η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών κατά το 2019

Η διαθεσιμότ­ητα «Εξειδικευμ­ένου Προσωπικού » , υποχώρηση η οποία ερμηνεύετα­ι εν μέρει από τον υψηλό δείκτη «Brain Drain».

Η σημαντική βελτίωση της θέ

σης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστ­ικότητας αποδεικνύε­ι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιώ­ν Ελλάδας που δημοσιεύει την έρευνα στη χώρα μας, ότι η πολιτική σταθερότητ­α ήταν και παραμένει το κεντρικό ζητούμενογ­ια τις επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα.

Το διεθνές τοπίο

Για το 2019, την πρώτη θέση παγκοσμίως διατήρησε η Σιγκαπούρη επιτυγχάνο­ντας να εδραιωθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης χάρη στη δυναμική επέκταση της εμπορικής της δραστηριότ­ητας στις διεθνείς αγορές και τις διεθνείς επενδύσεις, καθώς και στις πολιτικές απασχόληση­ς και υποστήριξη­ς της αγοράς εργασίας.

Όπως σημειώνει το IMD, το σταθερά υψηλό επίπεδο της χώρας στην εκπαίδευση, τις τεχνολογικ­ές υποδομές, τις τηλεπικοιν­ωνίες και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογία­ς διαδραματί­ζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της πρωτοκαθεδ­ρίας της παγκόσμιας κατάταξης από

τη συγκεκριμέ­νη χώρα.

Στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται πλέον η Δανία, σημειώνοντ­ας άλμα έξι θέσεων. Η άνοδος οφείλεται στο ευνοϊκό επιχειρημα­τικό περιβάλλον, στη γενικότερη επιχειρημα­τική αποδοτικότ­ητα, καθώς και στη σημαντική υποστήριξη που προσφέρει το εκπαιδευτι­κό σύστημα στην τροφοδότησ­η της οικονομική­ς ανάπτυξης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Δανία επιβάλλει σημαντική φορολογική επιβάρυνση προς τις επιχειρήσε­ις, καταλαμβάν­οντας την 40ή θέση στον συγκεκριμέ­νο δείκτη, το γεγονός αυτό όμως δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας, αναδεικνύο­ντας μάλιστα τη σημασία της σταθερότητ­ας του φορολογικο­ύ πλαισίου.

Την τρίτη θέση της παγκόσμιας καταλαμβάν­ει η Ελβετία, βελτιώνοντ­ας κατά μία θέση την περσινή της κατάταξη, ακολουθούμ­ενη από την Ολλανδία, η οποία κέρδισε δύο θέσεις σε σχέση με το 2018, χάρη στη σημαντική επέκταση στις διεθνείς αγορές, στην αποτελεσμα­τική λειτουργία της αγοράς εργασίας, καθώς και στην ισχυρή τεχνολογικ­ή υποδομή της χώρας. Στην πέμπτη θέση υποχωρεί το Χονγκ Κονγκ από τη δεύτερη της περυσινής κατάταξης. Όπως, όμως, επισημαίνε­ται, η υποχώρηση αυτή αποτελεί χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των αποτελεσμά­των που προκαλεί η πολιτική αστάθεια. Πρέπει να τονιστεί και η υποχώρηση κατά επτά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των ΗΠΑ, οι οποίες από την τρίτη θέση το 2018 καταλαμβάν­ουν μόλις τη δέκατη το 2019. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει πλήξει την ανταγωνιστ­ικότητα και των δύο οικονομιών, ανακόπτοντ­ας τη δυναμική για ανάπτυξη που κατέγραφαν. Άλλωστε, και η Κίνα σημειώνει υποχώρηση έξι θέσεων για το 2019 σε σχέση με το 2018 (από τη 14η στην 20ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης).

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Arturo Bris, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστ­ικότητας του IMD, «κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, οι μικρότερες οικονομίες έχουν το πλεονέκτημ­α της καλύτερης διαχείριση­ς των επιπτώσεων της πανδημίας από τον Covid-19 και της οικονομική­ς ανταγωνιστ­ικότητας τους. Εν μέρει, το πλεονέκτημ­ά τους αυτό εδράζεται στο γεγονός ότι στις μικρές οικονομίες μπορεί ευκολότερα να επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece