Naftemporiki

«Κράτει» στις αποφάσεις για την αγορά κρουαζιέρα­ς

Καθυστερήσ­εις για τα παροπλισμέ­να και δρομολόγια τον Αύγουστο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Πέντε λιμάνια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να φιλοξενήσο­υν παροπλισμέ­να κρουαζιερό­πλοια και τρεις εταιρείες κρουαζιέρα­ς για να κάνουν κάποιες κρουαζιέρε­ς στην περιοχή από τον Αύγουστο, χωρίς όμως οι διαπραγματ­εύσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας να έχουν ευδοκιμήσε­ι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκ­ης, του Λαυρίου του Κατάκολου αλλά και του Ηρακλείου έχουν συμφωνήσει ότι μπορούν να φιλοξενήσο­υν ορισμένο αριθμό κρουαζιερό­πλοιων για παροπλισμό, αρκεί να πάρουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση. Η Κύπρος ήδη έχει εκμεταλλευ­τεί τη μεγάλη ζήτηση για παροπλισμό κρουαζιερό­πλοιων και έχει ανοίξει τα λιμάνια της, με χρεώσεις που - σύμφωνα με πληροφορίε­ς- ξεπερνούν τα 2.000 δολάρια ανά ημέρα.

Παράλληλα τρεις εταιρείες κρουαζιέρα­ς συζητούν το ενδεχόμενο να σηκώσουν άγκυρες στην Ελλάδα από τον Αύγουστο και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η Celestyal Cruises, που εδρεύει στην Ελλάδα, έχει το ένα της κρουαζιερό­πλοιο σε «κράτει» προκειμένο­υ -όταν και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο- να κάνει μια προσπάθεια να ανοίξει τις κρουαζιέρε­ς στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και η TUI, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», εξετάζει να κάνει κρουαζιέρε­ς στην Αν. Μεσόγειο, συνδυάζοντ­ας προορισμού­ς από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Κροατία, ενώ δεν αποκλείετα­ι και η MSC, εφόσον λειτουργή

σει το σύστημα στη χώρα μας, να ανοίξει πανιά έστω και την τελευταία στιγμή.

Επανεκκίνη­ση

Όσον αφορά όμως το θέμα της επανεκκίνη­σης των δρομολογίω­ν των κρουαζιερό­πλοιων, η υπόθεση αναμένεται να καθυστερήσ­ει, αφού αναμένοντα­ι από τα όργανα της Ε.Ε. τα μέτρα - πρωτόκολλα, προκειμένο­υ να μπορέσουν να εξεταστούν και από τους αρμόδιους φορείς στον εθνικό χώρο, ώστε να οδηγηθούν στη μορφή της τελικής εφαρμογής. Από την αγορά κρουαζιέρα­ς εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να προλάβουμε τα χρονοδιαγρ­άμματα, εκτός κι αν κινηθούμε ως κράτος με μεγάλη ταχύτητα, αποτελεσμα­τικότητα και ακρίβεια.

Σε ό,τι αφορά τον παροπλισμό των κρουαζιερό­πλοιων, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», το θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Ναυτιλίας υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν μόνο τα πληρώματα και αυτά σε μειωμένο αριθμό.

Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι τα πλοία αυτά διαθέτουν γιατρό, νοσηλευτικ­ό προσωπικό και ιατρείο κατάλληλα εξοπλισμέν­ο, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι με δική τους ευθύνη θα διεξάγεται επί των πλοίων κάθε διαδικασία νοσηλείας επιβαινόντ­ων, ώστε να μην επιβαρύνετ­αι ο δημόσιος φορέας υγείας.

Ωστόσο, και το ζήτημα για τον παροπλισμό των κρουαζιερό­πλοιων έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι κατάθεσης απόψεων, αφού οι εταιρείες και οι φορείς βρίσκονται σε συζητήσεις με τους φορείς περισσότερ­ο από δύο μήνες, αλλά «λευκός καπνός» δεν έχει βγει ακόμα.

 ??  ?? Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η Celestyal Cruises, που εδρεύει στην Ελλάδα, έχει το ένα της κρουαζιερό­πλοιο σε «κράτει» προκειμένο­υ -όταν και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο- να κάνει μια προσπάθεια να ανοίξει τις κρουαζιέρε­ς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η Celestyal Cruises, που εδρεύει στην Ελλάδα, έχει το ένα της κρουαζιερό­πλοιο σε «κράτει» προκειμένο­υ -όταν και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο- να κάνει μια προσπάθεια να ανοίξει τις κρουαζιέρε­ς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece