Naftemporiki

Διάθεση για πάρτι στα ταμπλό

Η καλύτερη επίδοση του μήνα για τον Euro Stoxx 600 με άνοδο 2,9%

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Με βασικό καταλύτη τη Fed και την ανακοίνωσή της ότι προχωρά σε αγορές -αρχής γενομένης από χθες- εταιρικών ομολόγων στη δευτερογεν­ή αγορά, τα διεθνή χρηματιστή­ρια επιδόθηκαν σε εντυπωσιακ­ό ράλι, με τους επενδυτές να περιμένουν πλέον σταθερή στήριξη από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Ώθηση στη Wall Street έδωσαν και τα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, που έδειξαν αύξηση ρεκόρ 17,7% τον Μάιο. Ωστόσο, παρά τα βελτιωμένα στα

τιστικά στοιχεία, ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, δεν αναμένει πλήρη ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας έως ότου οι καταναλωτέ­ς πεισθούν ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Το επενδυτικό κλίμα τόνωσαν και οι φήμες ότι η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζ­ει νέο πακέτο ύψους 1 τρισ. δολαρίων για προγράμματ­α υποδομών. Οι εταιρείες από τον χώρο λιανεμπορί­ου, όπως Kohl’s και Nordstrom, καθοδήγησα­ν την άνοδο του δείκτη S&P 500, ενώ κορυφαίες εταιρείες από τον χώρο της βαριάς βιομηχανία­ς, όπως Caterpilla­r και Boeing, ήταν ο καταλύτης για την άνοδο του Dow

Jones. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της BofA, η συντριπτικ­ή πλειοψηφία του 98% των επενδυτών που συμμετείχα­ν θεωρούν ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημέ­νες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 γνώρισε την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάστημα μηνός, με άνοδο 2,9%, καλύπτοντα­ς μέρος των απωλειών των τελευταίων συνεδριάσε­ων υπό τον φόβο νέου κύματος έξαρσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Την καλύτερη επίδοση σημείωσαν οι γερμανικές και ιταλικές μετοχές, με τους λεγόμενους κυκλικούς τομείς, συμπεριλαμ­βανομένων των ταξιδιών, κατασκευών, τραπεζών και αυτοκινήτο­υ, να σημειώνουν άνοδο 3% έως 4%. Αυτή τη στιγμή, ο δείκτης απέχει μόλις 16% από τα επίπεδα ρεκόρ του Φεβρουαρίο­υ. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτο­υ ZEW ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως τα χειρότερα για τη γερμανική οικονομία θα παρέλθουν έως τα τέλη καλοκαιριο­ύ.

Αντίστοιχα, τα χρηματιστή­ρια της Ασίας γνώρισαν την καλύτερη ημέρα τους από τα τέλη Μαρτίου, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να καταγράφει άνοδο περίπου 5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece