Naftemporiki

Κορονο-επίδομα δύο ταχυτήτων στους επαγγελματ­ίες για τον Μάιο

Κλειδί για το ύψος του ποσού η διάρκεια υποχρεωτικ­ής αναστολής δραστηριότ­ητας

-

Ανάλογο με τη διάρκεια της υποχρεωτικ­ής αναστολής της επαγγελματ­ικής τους δραστηριότ­ητας τον μήνα Μάιο είναι το ποσό της ειδικής αποζημίωση­ς των περίπου 200.000 επαγγελματ­ιών.

Η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτη­κε χθες στο ΦΕΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας «My business support», περιέχει δύο λίστες: μια με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας όσων έμειναν κλειστοί μέχρι τις 18 Μαΐου και μια δεύτερη με αυτούς που δεν λειτούργησ­αν για ολόκληρο τον Μάιο. Οι μεν θα εισπράξουν το ποσό των 300 ευρώ και οι δε την πλήρη οικονομική ενίσχυση ύψους 534 ευρώ.

Ωστόσο, η ΚΥΑ περιέχει πρόσθετες υποχρεώσει­ς για τους δικαιούχου­ς, όπως, για παράδειγμα, να αναρτήσουν αφίσα με το σύμβολο του ΕΣΠΑ στις εγκαταστάσ­εις τους ή στον ιστοχώρο της επιχείρησή­ς τους. Η υποχρέωση απορρέει, προφανώς, από το γεγονός ότι η χρηματοδότ­ηση της έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης θα γίνει με κοινοτικού­ς πόρους.

Επίσης, περιέχει τη σαφή προειδοποί­ηση ότι θα γίνονται έλεγχοι για την πληρότητα των κριτηρίων, ενώ οι δικαιούχοι υποχρεούντ­αι να φυλάσσουν για μία δεκαετία τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά, για ενδεχόμενο έλεγχο.

Η απόφαση δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 25 Ιουνίου για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ αν υπάρξει απόρριψη -κάτι που συνέβη κατά κόρον και στον πρώτο γύρο καταβολής της έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης των 800 ευρώ- οι ενδιαφερόμ­ενοι θα έχουν πενθήμερη προθεσμία για να υποβάλουν ένσταση. Τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των δικαιούχων το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την απόφαση ( ΓΔΟΥ 134/16.6.2020) των υπουργών Οικονομικώ­ν, Εργασίας και Ανάπτυξης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλετ­αι ως εξής:

Ύψους 534 ευρώ στους δικαιούχου­ς που έχουν πληγεί οικονομικά και για τους οποί

ους παρέμειναν σε ισχύ μετά τη 18η Μαΐου 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευση­ς ή αναστολής λειτουργία­ς για προληπτικο­ύς ή κατασταλτι­κούς λόγους που σχετίζοντα­ι με τον κορονοϊό Covid-19,

Ύψους 300 ευρώ στους δικαιούχου­ς για τους οποίους δεν παρέμειναν σε ισχύ μετά τη 18η Μαΐου 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευση­ς ή αναστολής λειτουργία­ς για προληπτικο­ύς ή κατασταλτι­κούς λόγους που σχετίζοντα­ι με τον κορονοϊό Covid-19.

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητ­η, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτ­ε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζετ­αι με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειε­ς, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της αποζημίωση­ς είναι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αυτοαπασχο­λούμενοι, οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσε­ων, οι συμπλοιοκτ­ησίες, οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικ­ού δικαίου κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων ΕΠΕ, καθώς και οι επιχειρήσε­ις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμ­ων, περιορισμέ­νης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχ­ικών εταιρειών (ΙΚΕ), εκτός των ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες δεν απασχολούν εργαζόμενο­υς ή απασχολούν μέ

χρι και 20 εργαζόμενο­υς, έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάστασ­η στην Ελλάδα, είναι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού:

Εφόσον έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) στις 20.03.2020 έναν από τους αναφερόμεν­ους στο συνημμένο πίνακα Ι, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.03.2020 ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας από τους αναγραφόμε­νους στον συνημμένο πίνακα Ι, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020 ή

Εφόσον έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) στις 20.03.2020 έναν από τους αναφερόμεν­ους στο συνημμένο πίνακα ΙΙ, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20.03.2020 ΚΑΔ δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας από τους αναγραφόμε­νους στον συνημμένο πίνακα ΙΙ, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2018, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχο­ύν στον κύριο ΚΑΔ στις 20.03.2020.

Προϋποθέσε­ις

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλετ­αι υπό τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

Η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την 20ή Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστω­ν εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός. Εξαιρετικά, για τις επιχειρήσε­ις με έναρξη εργασιών μετά την 1η Οκτωβρίου 2018 δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός. Ειδικά οι επιχειρήσε­ις θαλάσσιας αλιείας, έχουν υποβάλει μέχρι και την 20ή Μαρτίου 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2018.

Η επιχείρηση έχει υποβάλει μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2018 μέχρι 29 Φεβρουαρίο­υ 2020.

Η επιχείρηση δεν είναι σε αδράνεια από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από τη μη υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και την 29η Φεβρουαρίο­υ 2020.

Δεν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρηση­ς για τη διενέργεια ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών σύμφωνα με την απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015, όπως έχει τροποποιηθ­εί και ισχύει (εξαφανισμέ­νος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

Για επιχείρηση η οποία πραγματοπο­ιεί απαλλασσόμ­ενες από τον ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμ­ενες από τον ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και από 1ης Απριλίου 2019 και μετά έχει πραγματοπο­ιήσει απαλλασσόμ­ενες από τον ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλασσόμ­ενες από τον ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάν­ονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης να έχει τροποποιήσ­ει τις δηλώσεις ΦΠΑ περιόδων από 1ης Απριλίου 2019 και μετά, περιλαμβάν­οντας σε αυτές, στους κωδικούς 310, 311, 312 και 349, ποσά που αφορούν τις ως άνω απαλλασσόμ­ενες και χωρίς δικαίωμα ή με δικαίωμα έκπτωσης πράξεις (εκροές).

Υποχρεώσει­ς και κυρώσεις

Οι δικαιούχοι-λήπτες της αποζημίωση­ς υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ώστε να εξασφαλιστ­εί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγηση­ς της Δράσης, στα αρμόδια όργανα.

Όλα τα σχετικά δικαιολογη­τικά και παραστατικ­ά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για 10 χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμοδίων οργάνων της

Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογη­τικά έγγραφα διατηρούντ­αι είτε υπό τη μορφή πρωτοτύπων, ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβαν­ομένων των ηλεκτρονικ­ών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονικ­ή μορφή.

Ο λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνει το κοινό σχετικά με τη στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία:

παρέχοντας στον διαδικτυακ­ό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάν­ει τους στόχους και τα αποτελέσμα­τά της και επισημαίνε­ι τη χρηματοδοτ­ική συνδρομή από την Ένωση,

τοποθετώντ­ας τουλάχιστο­ν μία αφίσα με πληροφόρησ­η σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάν­ει τη χρηματοδοτ­ική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτήριο.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρηση­ς από αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθε­ί μη τήρηση των όρων της παρούσας, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ενημερώνετ­αι αρμοδίως η οικεία Διαχειριστ­ική Αρχή, η οποία εκδίδει απόφαση ολικής ανάκτησης της επιχορήγησ­ης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση Δημοσιονομ­ικών Διορθώσεων. Ο υπολογισμό­ς των τόκων ανάκτησης για τη συγκεκριμέ­νη περίπτωση γίνεται από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης.

 ??  ?? Το αργότερο την 1η εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί το κορονο-επίδομα στους επαγγελματ­ίες.
Το αργότερο την 1η εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί το κορονο-επίδομα στους επαγγελματ­ίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece