Naftemporiki

Χαλαρώνουν οι εποπτικές απαιτήσεις σε τράπεζες

Το «πράσινο φως» από την Ευρωβουλή

-

ΗΟλομέλεια της Ευρωβουλής έδωσε το «πράσινο φως» στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Συμβούλιο ECOFIN της Ε.Ε. για τη χαλάρωση των εποπτικών απαιτήσεων στις τράπεζες, ώστε να διευκολυνθ­εί η διοχέτευση ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις και στα νοικοκυριά.

Πρόκειται για μια προσωρινή δέσμη μέτρων, η οποία περιλαμβάν­ει ερμηνευτικ­ή ανακοίνωση σχετικά με το λογιστικό πλαίσιο και το πλαίσιο προληπτική­ς εποπτείας της Ε.Ε., καθώς και κανονισμό με στοχευμένε­ς βραχυπρόθε­σμες τροποποιήσ­εις των τραπεζικών κανόνων. Εντάσσοντα­ι δε στο πλαίσιο των έκτακτων κοινών δράσεων για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία.

Η συμφωνία προβλέπει προσαρμογή του χρονοδιαγρ­άμματος της εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων στα κεφάλαια των τραπεζών, ευνοϊκότερ­η αντιμετώπι­ση των δημόσιων εγγυήσεων που χορηγούντα­ι κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης, αναβολή της ημερομηνία­ς εφαρμογής του αποθέματος ασφαλείας για τον δείκτη μόχλευσης και τροποποίησ­η του τρόπου εξαίρεσης ορισμένων ανοιγμάτων από τον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια περιλαμβάν­ουν τα εξής μέτρα:

Μετάθεση της εφαρμογής του κανόνα για τα αποθέματα ασφαλείας του δείκτη μόχλευσης (δηλ. της αναλογίας κεφαλαίων και ανοιγμάτων) κατά ένα έτος για τον Ιανουάριο του 2023, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να παραχωρήσο­υν δάνεια.

Συνταξιούχ­οι και εργαζόμενο­ι μόνιμης απασχόληση­ς θα μπορούν να αιτούνται δάνεια με πιο χαλαρούς όρους προληπτική­ς εποπτείας και με εχέγγυα από τη σύνταξη ή το μισθό τους.

Ενισχυμένη εφαρμογή του συντελεστή στήριξης για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και έργα υποδομής.

Η ρευστότητα που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της κρίσης θα διοχετεύετ­αι στην πραγματική οικονομία.

Οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να αντιμετωπί­ζουν κάποια προγράμματ­α λογισμικού ως κεφάλαια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece