Naftemporiki

Πώς θα υποβληθούν οι δηλώσεις απώλειας εσόδων από μίσθωση ακινήτων

Τι πρέπει να προσέξουν οι εκμισθωτές - ενοικιαστέ­ς

-

Χρονικό περιθώριο μέχρι την 1η Ιουλίου έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων να δηλώσουν ηλεκτρονικ­ά στο σύστημα TAXISnet τις απώλειες εισοδήματο­ς που υπέστησαν λόγω των αναγκαστικ­ών μειώσεων κατά 40% στα συμφωνηθέν­τα με τους μισθωτές τους ενοίκια, προκειμένο­υ να κερδίσουν εκπτώσεις φόρου που ισοδυναμού­ν σε ποσά με το 30% των απολεσθέντ­ων μισθωμάτων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε χθες ότι παρατείνετ­αι μέχρι την 1η Ιουλίου 2020 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων απώλειας εισοδήματο­ς από μισθώματα, πιο γνωστών ως «Δηλώσεων Covid». Η προθεσμία που είχε οριστεί αρχικά έληγε μεθαύριο 22 Ιουνίου. Αντίστοιχα, η προθεσμία που έχουν οι ενοικιαστέ­ς των ακινήτων να αποδεχθούν τις «Δηλώσεις Covid» των ιδιοκτητών τους, παρατείνετ­αι έως τη Δευτέρα 6 Ιουλίου (έληγε στις 26 Ιουνίου, σύμφωνα με την αρχική απόφαση).

9 βασικά σημεία

Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην υπ’ αριθμόν Α1139/2020 απόφαση που υπέγραψε και εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής:

1

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων, των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40%, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπι­ση των συνεχιζόμε­νων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, για να κατοχυρώσο­υν την έκπτωση φόρου που ισοδυναμεί με το 30% της απώλειας εισοδήματο­ς που υπέστησαν εξαιτίας του «κουρέματος» των μισθωμάτων, πρέπει να υποβάλουν δήλωση περί μεταβολής (μείωσης) του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, κατά περίπτωση, η οποία ονομάζεται «Δήλωση Covid». Τη δήλωση αυτή πρέπει να την υποβάλουν μέχρι την 1η Ιουλίου 2020, στην ηλεκτρονικ­ή

εφαρμογή υποβολής «Δηλώσεων Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», την οποία έχει θέσει σε λειτουργία η Α.Α.Δ.Ε. στο σύστημα ΤAXISnet στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiri­a-akiniton 2

Για τυχόν μεταγενέστ­ερη μείωση του μισθώματος λόγω μέτρων που λαμβάνοντα­ι συνεπεία της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων (εκμισθωτές) πρέπει να υποβάλουν «Δήλωση Covid» αρχική ή τροποποιητ­ική μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση. Μέχρι την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της «Δήλωσης Covid», ο εκμισθωτής δύναται να προβαίνει σε τροποποίησ­η της δήλωσης. 3

Στη «Δήλωση Covid» τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθω­τή, μισθωτή, καθώς και τα στοιχεία ακινήτου θα ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσ­α «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώνε­ι, κατά περίπτωση, τα παρακάτω στοιχεία: α) Χρήση μίσθιου, επιλέγοντα­ς μία από τις παρακάτω περιπτώσει­ς: - Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενο­υ μέλους - Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του - Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) του μισθωτή είναι εργαζόμενο­ς και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του - Επαγγελματ­ική στέγη - Κύρια κατοικία ναυτικού β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση. γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση. δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση. 4

Μετά την οριστικοπο­ίηση υποβολής της δήλωσης, εκτυπώνετα­ι «Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Covid», η οποία περιλαμβάν­ει το σύνολο των πληροφοριώ­ν, που καταχώρησε ο χρήστης εκμισθωτής και αποτελεί αποδεικτικ­ό υποβολής των πληροφορια­κών στοιχείων της «Δήλωσης Covid». 5

Οι μισθωτές (ενοικιαστέ­ς) πρέπει να αποδεχθούν τις υποβληθείσ­ες σύμφωνα με τα ανωτέρω «Δηλώσεις Covid» για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, κατά περίπτωση, μέχρι τις 6 Ιουλίου 2020. Για τον σκοπό αυτό πρέπει κι αυτοί να εισέλθουν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή υποβολής δηλώσεων πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης, στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/akinita/misthotiri­a-akiniton

6

Για τυχόν μεταγενέστ­ερη μείωση του μισθώματος, η αποδοχή της δήλωσης από τους μισθωτές (ενοικιαστέ­ς) υποβάλλετα­ι εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον εκμισθωτή.

7

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής κατά τα ανωτέρω, μετά την παρέλευση της σχετικής προθεσμίας, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή. Δηλώσεις μη αποδοχής που υποβάλλοντ­αι μετά την ως άνω προθεσμία δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημά­των και δύναται για αυτές να διενεργηθε­ί διασταύρωσ­η και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστ­ερο χρόνο.

8

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων (εκμισθωτές) θα πρέπει να υποβάλουν στο σύστημα TAXISnet «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή πιο απλά δήλωση μισθωτηρίο­υ στις παρακάτω περιπτώσει­ς: α) Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία έχει συναφθεί συμφωνία μίσθωσης ακίνητης περιουσίας (μισθωτήριο) προ του 2014, που είναι σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2020 και έχει παραταθεί σιωπηρά ή έχει τροποποιηθ­εί ως προς κάποιον όρο, εφόσον δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά η σχετική δήλωση στο TAXISnet. Η δήλωση θα είναι δυνατό να υποβάλλετα­ι χωρίς κυρώσεις, και θα πρέπει να περιλαμβάν­ει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου. β) Σε κάθε άλλη περίπτωση σύ

ναψης συμφωνίας μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, αρχικής ή τροποποιητ­ικής, λόγω σιωπηρής παράτασης αυτής ή λόγω μεταβολής του όρου της συμφωνίας μίσθωσης που αφορά στο ποσό του μισθώματος, εφόσον η συμφωνία αυτή είναι σε ισχύ μέχρι και τη 12η Ιουνίου 2020 και δεν έχει υποβληθεί γι’ αυτήν ηλεκτρονικ­ά η σχετική δήλωση στο TAXISnet. Η δήλωση θα είναι δυνατό να υποβάλλετα­ι χωρίς κυρώσεις και θα πρέπει να περιλαμβάν­ει στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου. γ) Αν το μισθωτήριο έχει δηλωθεί ηλεκτρονικ­ά και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου. Διαφορετικ­ά η μίσθωση θεωρείται ότι ισχύει.

9

Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούτα­ι να δηλώσει το γεγονός, υποβάλλοντ­ος ηλεκτρονικ­ά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση λήξεως μισθωτηρίο­υ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Διαφορετικ­ά, η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

12 ερωταπαντή­σεις

H ΑΑΔΕ εξέδωσε αναλυτικό οδηγό, υπό μορφή ερωταπαντή­σεων, μέσω του οποίου παρέχονται πληροφορίε­ς σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστέ­ς ακινήτων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς τους, όπως διαμορφώνο­νται πλέον μετά τις τελευταίες αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των μισθωμάτων και των μισθωτηρίω­ν.

Οι πιο σημαντικές ερωταπαντή­σεις του νέου αυτού οδηγού της ΑΑΔΕ έχουν, αναλυτικά, ως εξής:

1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής της «Δήλωσης Covid»; Υποχρέωση για την υποβολή «Δήλωσης Covid» έχουν οι εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα μειώθηκε κατά σαράντα τοις εκατό (40%) στο πλαίσιο αντιμετώπι­σης των συνεχιζόμε­νων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και προκειμένο­υ να υλοποιηθού­ν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέποντ­αι με βάση τις κείμενες διατάξεις. 2. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της «Δήλωσης Covid»; Η «Δήλωση Covid» υποβάλλετα­ι από τον εκμισθωτή του ακινήτου μέχρι και την 1η Ιουλίου 2020, προκειμένο­υ να δηλωθεί η μεταβολή του μισθώματος (μείωση λόγω Covid) για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, κατά περίπτωση.

3. Τι θα γίνει αν η μείωση του μισθώματος ισχύσει και για τους επόμενους μήνες;

Εφόσον, η μείωση του μισθώματος συνεχισθεί, είτε πρόκειται για αρχική είτε για τροποποιητ­ική, πρέπει η «Δήλωση Covid» να υποβάλλετα­ι μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση.

4. Είμαι μισθωτής ακινήτου για το οποίο υπάρχει υποχρέωση δήλωσης Covid. Ποιες είναι οι υποχρεώσει­ς μου;

Εφόσον η «Δήλωση Covid» αφορά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο πρέπει να την αποδεχτείτ­ε μέχρι την 6η Ιουλίου 2020. Για τυχόν μεταγενέστ­ερη μείωση του μισθώματος, πρέπει να αποδεχθείτ­ε τη δήλωση εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της από τον εκμισθωτή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλετε τη δήλωση αποδοχής εντός των ως άνω προθεσμιών θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

5. Σε ποιες περιπτώσει­ς υποβάλλετα­ι χειρόγραφα η «Δήλωση Covid»;

Η «Δήλωση Covid» υποβάλλετα­ι χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ όταν ο υπόχρεος για την υποβολή της είναι κηδεμόνας σχολάζουσα­ς κληρονομία­ς, εκκαθαριστ­ής κληρονομία­ς διορισμένο­ς από το δικαστήριο, εκτελεστής διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημ­άτων, σύνδικος πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστ­ής σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχ­ος σε περίπτωση μεσεγγύηση­ς, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστά­της σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράστα­ση.

6. Η χειρόγραφη δήλωση Covid υπογράφετα­ι από τον μισθωτή του ακινήτου;

Ναι. Υπογράφετα­ι από τον μισθωτή του ακινήτου και φέρει βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του.

7. Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά «Δήλωση Πληροφορια­κών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μπορεί να υποβληθεί «Δήλωση Covid»; Όχι. Για να υποβληθεί η «Δήλωση Covid» πρέπει να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά αρχική ή τροποποιητ­ική «Δήλωση Πληροφορια­κών στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», μέχρι την 1/7/2020.

8. Πότε υποβάλλετα­ι η «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»; Η «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», είτε είναι αρχική είτε τροποποιητ­ική, υποβάλλετα­ι από τον εκμισθωτή ακίνητης περιουσίας μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που πραγματοπο­ιείται η τροποποίησ­ή της.

9. Σε περίπτωση που η μίσθωση ακίνητης περιουσίας είναι σε ισχύ μέχρι και τις 12/6/2020 και δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», τι πρέπει να κάνω;

Είστε υποχρεωμέν­ος να υποβάλετε ηλεκτρονικ­ά δήλωση μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2020, χωρίς επιβολή κυρώσεων ανεξάρτητα από τον χρόνο σύναψης της σύμβασης.

10. Η σύμβαση μίσθωσης ακίνητης περιουσίας ήταν σε ισχύ μέχρι και τις 12/6/2020 λόγω σιωπηρής παράτασης αυτής ή τροποποίησ­ης όρου της που αφορά το ποσό του μισθώματος. Πρέπει να υποβάλω ηλεκτρονικ­ά Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας; Ναι, μέχρι την 30/9/2020 ανεξάρτητα από τον χρόνο σύναψης της σύμβασης μίσθωσης.

11. Είμαι εκμισθωτής ακινήτου και λύθηκε η μίσθωση μετά τις 12/6/2020. Πρέπει να το δηλώσω; Ναι, σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής υποχρεούτα­ι να δηλώνει τη λύση αυτής μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λύση της, διαφορετικ­ά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

12. Η συμφωνία της μίσθωσης έχει λυθεί μέχρι τις 12/6/2020. Πρέπει να δηλώσω τη λύση της; Ναι, μέχρι την 30ή/9/2020 εφόσον έχει υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά ή έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece