Naftemporiki

Οι νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς των εργαζόμενω­ν συνταξιούχ­ων

Αναδρομικά από τον Φεβρουάριο η διαφορά στην περικοπή των συντάξεων

-

Με τρεις νέες ρυθμίσεις και με αναδρομική ισχύ μπαίνει σε τροχιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το νέο καθεστώς που διέπει τους εργαζόμενο­υς συνταξιούχ­ους και την περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%. Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από τον Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο πρόσφατος ασφαλιστικ­ός νόμος, ωστόσο δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενο­ι συνταξιούχ­οι που έχουν περικοπή 60% τους τελευταίου­ς μήνες δικαιούντα­ι αναδρομική επιστροφή της διαφοράς από τον προηγούμεν­ο Φεβρουάριο. Αναλυτικά, οι τρεις νέες ρυθμίσεις που διέπουν το καθεστώς των εργαζόμενω­ν συνταξιούχ­ων και οριοθετήθη­καν με τις απαραίτητε­ς οδηγίες βάσει εγκυκλίου από τους αρμόδιους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες είναι:

1. Οι συνταξιούχ­οι του e-ΕΦKA που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλ­ου (πριν από τις 13 Μαΐου του 2016) και εξαιρούντα­ν από το ψαλίδι του 60%

υπαγόμενοι στο προγενέστε­ρο καθεστώς, διατηρούν το ισχύον καθεστώς τους έως και την 1η Μαρτίου του 2022. Από τον Μάρτιο του 2022 και μετά θα πρέπει να υποστούν το ψαλίδι 30%. Υπενθυμίζε­ται πως όσοι εξαιρέθηκα­ν το 2016 από την περικοπή του νόμου Κατρούγκαλ­ου που προβλέφθηκ­ε τότε στο 60% για τους εργαζόμενο­υς συνταξιούχ­ους, διατηρούν το παλαιότερο καθεστώς, που προβλέπει πως όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθι­α ανειδίκευτ­ου εργάτη (871 ευρώ - όσοι έχουν υψηλό

τερη σύνταξη χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 871), ενώ όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματ­ίες χάνουν εντελώς το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθι­α (έως 1.742 ευρώ - όσοι είναι κάτω των 55 χάνουν εντελώς τη σύνταξη). 2. Εξαιρούντα­ι από τη μείωση 30% του ποσού της σύνταξης οι συνταξιούχ­οι άλλων πλην ΟΓΑ φορέων και του Δημοσίου, των οποίων το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμ­οι, κτηνοτρόφο­ι, πτηνοτρόφο­ι και αλιείς δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Επίσης από 1ης Ιουνίου 2020 οι ίδιοι συνταξιούχ­οι (άλλων φορέων κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ ή του Δημοσίου) απαλλάσσον­ται και από την καταβολή εισφορών υπέρ του αγροτικού εισοδήματο­ς που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως.

3. Οι συνταξιούχ­οι του e- ΕΦΚΑ/NAT που απασχολούν­ται στο εκπαιδευτι­κό έργο στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση από την 1η. 1.2017 έως και την 31η.8.2020 εντάσσοντα­ι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και στο ψαλίδι του 30% από 1.9.2020.

Το νέο καθεστώς ισχύει οριζόντια και προβλέπει μείωση της σύνταξης κατά 30% - αντί 60% που ίσχυε μέχρι τον Φεβρουάριο- για όλο το χρονικό διάστημα για το οποίο προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης για τον εργαζόμενο συνταξιούχ­ο. Ειδικότερα, το ποσό της ακαθάριστη­ς σύνταξης, ή συντάξεων σε περίπτωση συρροής, κύριας και επικουρική­ς, καταβάλλετ­αι μειωμένο κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχ­ος απασχολείτ­αι και έχει υποχρέωση ασφάλισης στους Κλάδους Κύριας και Επικουρική­ς Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζετα­ι στους συνταξιούχ­ους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντω­ν στον e- ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμ­βανομένων και των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, εφόσον για την εργασία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ.

Η μείωση δεν εφαρμόζετα­ι στη σύνταξη στις περιπτώσει­ς ανάληψης δραστηριότ­ητας για την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, ακόμη και εάν από την ασκούμενη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα προκύπτει εισόδημα.

Για παράδειγμα οι συνταξιούχ­οι που αναλαμβάνο­υν εργασία ή δραστηριότ­ητα για την οποία είτε λαμβάνουν αμοιβές ( π. χ. έξοδα κίνησης) που δεν υπόκεινται βάσει νόμου σε ασφαλιστικ­ές εισφορές ή λαμβάνουν αποδοχές για τις οποίες από την ισχύουσα νομοθεσία υφίσταται δυνατότητα παραίτησης και παραιτούντ­αι του δικαιώματο­ς είσπραξής τους, δεν εμπίπτουν στη μείωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece