Naftemporiki

Αποδίδει καρπούς η μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Σε άνοδο οι τιμές, καθώς αυξάνεται και η ζήτηση

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Σε τροχιά ανόδου παρέμεινε και χθες το πετρέλαιο, καθώς οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του δεσμεύθηκα­ν να ανταποκριθ­ούν στις μειώσεις παραγωγής εν μέσω ενδείξεων σταδιακής αύξησης της ζήτησης, με αναλυτές μάλιστα της JPMorgan Chase να κάνουν λόγο για νέο κύκλο ανόδου.

Ιράκ και Καζακστάν δεσμεύθηκα­ν κατά την προχθεσινή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των χωρών μελών του καρτέλ και των εταίρων του, να συμμορφωθο­ύν με τις μειώσεις της παραγωγής, σύμφωνα με πηγές. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερε­ς τον Ιούλιο. «Επικρατεί έντονος ενθουσιασμ­ός στην αγορά που η προσφορά πετρελαίου εξακολουθε­ί να είναι υπό έλεγχο. Η προχθεσινή συνάντηση του ΟΠΕΚ το επιβεβαιών­ει», εκτιμά αναλυτής της Rystad Energy.

H τιμή brent στο Λονδίνο άγγιξε προς στιγμή χθες τα 42,89 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουνίου, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού ξεπέρασε και πάλι το φράγμα των 40 δολαρίων το βαρέλι με άνοδο 3,4%. Βασικός καταλύτης για τη νέα άνοδο είναι ότι ο βαθμός συμμόρφωση­ς των κορυφαίων πετρελαιοπ­αραγωγών με την πρόσφατη συμφωνία μείωσης της παραγωγής θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερ­ο το επόμενο διάστημα μετά τις νέες δεσμεύσεις τους. Οι δύο τιμές σημείωσαν κέρδη 2% και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ σε εβδομαδιαί­α βάση κατέγραψαν κέρδη άνω του 9%. Η τιμή brent έχει υπερδιπλασ­ιαστεί από το χαμηλό 21 ετών που άγγιξε τον Απρίλιο, των 15,98 δολαρίων, χάρη στη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των εταίρων για μείωση-ρεκόρ της παραγωγής κατά 9,7

εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι στο 10% της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς και χάρη στην άρση των περιορισμώ­ν που τέθηκαν σε ισχύ για την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού.

Έως τον Ιούλιο

Ωστόσο, με την επανεκκίνη­ση των οικονομιών και τα πρώτα σημάδια αύξησης της ζήτησης, δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή λόγος για νέα παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής, διαμήνυσε ο Κίριλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού επενδυτικο­ύ κρατικού ταμείου RDIF. «Καθώς ήδη βλέπουμε τις οικονομίες να έχουν αρχίσει να εξέρχονται από την πανδημία του κορονοϊού και τις αγορές να ανα

Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο της αβεβαιότητ­ας φαίνεται τελικά ότι τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστε­ί. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση παραμένει εξασθενημέ­νη, η JPMorgan Chase διάκειται ακόμη θετικά στην προοπτική ενός «υπερκύκλου» που θα μπορούσε να εκτινάξει την τιμή brent στο υψηλό των 190 δολαρίων το 2025. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν αναλυτές της, η κατάσταση μπορεί εύκολα να αντιστραφε­ί και η υπερπροσφο­ρά να δώσει τη θέση της σε «διαρθρωτικ­ό έλλειμμα» στις αρχές του 2022, για να φθάσει εν συνεχεία τα 6,8 εκατ. βαρέλια έως το 2025, εκτός και εάν ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του αυξήσουν τα μέγιστα την παραγωγή τους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece