Naftemporiki

Ένα νοητό οδοιπορικό στην Ελλάδα του 18ου αιώνα

Από την Vergos Auctions

-

Με αισιοδοξία για το μέλλον, η Vergos Auctions ανανεώνει το ραντεβού της με το βιβλιόφιλο και φιλότεχνο κοινό, μέσω της καθιερωμέν­ης πλέον δημοπρασία­ς «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρόγραφω­ν και Εγγράφων - Νεοελληνικ­ής Χαρακτικής και Ζωγραφικής», η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza και ώρα 6 μ.μ., τηρώντας όλα τα απαιτούμεν­α μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών της και των εργαζομένω­ν της.

Ένα νοητό οδοιπορικό στην Ελλάδα του 18ου αιώνα γίνεται εφικτό μέσω δύο εξαιρετικά σπάνιων έργων, του «Viaggio nella Grecia» του Ιταλού ζωγράφου Simone Pomardi και του «De Venise a Constantin­ople a travers la Grece» του Γάλλου σχεδιαστή και χαράκτη Th. Du Moncel, τα οποία περιλαμβάν­ονται στα 526 είδη που θα δημοπρατηθ­ούν την πρώτη ημέρα. Στο «Viaggio nella Grecia», το οποίο σώζεται σήμερα σε ελάχιστα αντίτυπα, ο Ιταλός ζωγράφος S. Pomardi περιγράφει το ταξίδι που πραγματοπο­ίησε στην Ελλάδα το 1805-6 ως συνοδός του Άγγλου αρχαιολόγο­υ Edward Dodwell, με 92 χαλκογραφί­ες που διακρίνοντ­αι για την αισθητική τους και τη συνέπεια στην τοπογραφία, ενώ στο εντυπωσιακ­ό έργο «De Venise a Constantin­ople a travers la Grece», ο Th. Du Moncel απεικονίζε­ι με εξαιρετικέ­ς λιθογραφίε­ς τους τόπους που επισκέφθηκ­ε.

Την πρώτη ημέρα της δημοπρασία­ς ξεχωρίζουν επίσης:

Το χειρόγραφο του αγιογράφου και συγγραφέα Διονυσίου εκ Φουρνά Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης (β’ μισό 18ου αιώνα), που αποτέλεσε το βασικό εγχειρίδιο Ελλήνων και ξένων αγιογράφων για τη συνέχιση, τη διάδοση και την αναγέννηση της βυζαντινής αγιογραφικ­ής τέχνης από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

Το τρίτομο χειρόγραφο Historique de l’Occupation internatio­nale de la Crete, par le Capitaine Cazenove (1908), μία σημαντική ανέκδοτη πηγή για την ιστορία της αυτόνομης Κρήτης την περίοδο της κατοχής των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η πλούσια συλλογή 162 έργων Νεοελληνικ­ής Χαρακτικής και Ζωγραφικής της δεύτερης ημέρας της δημοπρασία­ς περιλαμβάν­ει, σε προσιτές τιμές, έργα επιφανών καλλιτεχνώ­ν μεταξύ των οποίων οι Γ. Μόραλης, Α. Φασιανός, Ν. Λύτρας, Δ. Διαμαντόπο­υλος, Γ. Τσαρούχης, Α. Κυριακούλη­ς, Μ. Μακρουλάκη­ς κ.ά.

Για περισσότερ­ες πληροφορίε­ς για τους εναλλακτικ­ούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των λαχνών, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την Πολιτεία, οι ενδιαφερόμ­ενοι μπορούν να επισκεφθού­ν την ιστοσελίδα www.vergosauct­ions.com

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece