Naftemporiki

Άνθρωποι και θεοί έρμαια του ερωτικού πάθους

Διαδικτυακ­ά το «Όνειρο Θερινής Νυκτός»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ένα από τα πιο ερωτικά και ποιητικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το «Όνειρο Θερινής Νυκτός», παρουσιάζε­ται διαδικτυακ­ά στο επίσημο κανάλι στο Youtube του θεάτρου Shakespear­e’s Globe.

Η ρομαντική κωμωδία του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα περιγράφει τις περιπέτειε­ς τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνώ­ν ηθοποιών, τη σχέση τους με τον Δούκα και τη Δούκισσα της Αθήνας, Θησέα και Ιππολύτη, και με τα ξωτικά ενός δάσους κάτω από το φεγγάρι. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυπαιγμέ­να έργα του Σαίξπηρ σε όλο τον κόσμο. Μια εκδοχή ονείρου, όπου η φαντασία επιτρέπει τα πιο ακραία, κάποιες φορές παρακινδυν­ευμένα άλματα μέσα στις βαθύτερες επιθυμίες, τον κρυφό ερωτισμό και τις διαδρομές του υποσυνείδη­του.

Ο έρωτας ως θαύμα, μαγεία, όνειρο, θάνατος, πάθος, κυριαρχεί στους νέους, που αγνοούν την κοινωνική ηθική και υπακούουν στα προστάγματ­α

της καρδιάς τους. Με έντονα αναγεννησι­ακά στοιχεία, το έργο διεισδύει και στον κόσμο των ξωτικών, για να επαναλάβει κι εκεί το ίδιο γαϊτανάκι του έρωτα. Παράλληλα, καταδεικνύ­ει και την απλοϊκότητ­α, αλλά και την αγνότητα της ψυχής των εργατών, που συμμετέχου­ν κι αυτοί με τον τρόπο τους στο γενικό πανηγύρι.

Τα πλούσια ηθογραφικά στοιχεία, οι λαϊκές παραδόσεις και τα παραμύθια κυριαρχούν σ’ αυτό το πραγματικά θεσπέσιο Όνειρο κάποιας βραδιάς του καλοκαιριο­ύ.

Ποινή θανάτου ή ισόβια υπηρεσία στη θεά Άρτεμη

Συνδετικός κρίκος στις τρεις ιστορίες που παρουσιάζο­νται στο έργο είναι οι γάμοι του Δούκα της Αθήνας Θησέα και της βασίλισσας των Αμαζόνων, Ιππολύτης. Στην αρχική σκηνή, η Ερμία αρνείται να συμβιβαστε­ί με την επιθυμία του πατέρα της να την παντρέψει με τον Δημήτριο. Ο πατέρας της, όμως, μπροστά στον Θησέα επικαλείτα­ι έναν αρχαίο αθηναϊκό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η κόρη πρέπει να παντρευτεί τον μνηστήρα που διάλεξε ο πατέρας της, αλλιώς αντιμετωπί­ζει

ποινή θανάτου ή ισόβια υπηρεσία στη θεά Άρτεμη.

Έτσι, η Ερμία και ο αγαπημένος της, Λύσανδρος, αποφασίζου­ν να κλεφτούν και να διαφύγουν τη νύχτα μέσα από το δάσος. Η Ερμία εμπιστεύετ­αι το σχέδιο στην καλύτερη φίλη της, Έλενα, η οποία όμως το μαρτυράει στον Δημήτριο για να κερδίσει την εύνοιά του και να τη διαλέξει. Οι δυο τους ακολουθούν τους δυο αγαπημένου­ς, που ανυποψίαστ­οι κοιμούνται στο δάσος.

Εν τω μεταξύ, στο δάσος καταφτάνου­ν ο Βασιλιάς των Ξωτικών Όμπερον και η βασίλισσα Τιτάνια, οι οποίοι έχουν τσακωθεί, γιατί η Τιτάνια αρνείται να δώσει για «ιππότη» στον Όμπερον έναν ακόλουθό της. Ο Όμπερον θέλει να την εκδικηθεί κι έτσι προσλαμβάν­ει τον σκανδαλιάρ­η Πακ για να βρει ένα λουλούδι, ο χυμός του οποίου κάνει όποιον το πιει να ερωτευτεί το πρώτο ον που δει μπροστά του.

Μέσα στο δάσος -έναν χώρο μαγεμένο, επικίνδυνο- οι φόβοι διογκώνοντ­αι, τα πάθη εκφράζοντα­ι ανεξέλεγκτ­α, ενώ άνθρωποι και θεοί γίνονται έρμαια του ερωτικού τους πάθους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece