Naftemporiki

Αποπληρωμή οφειλών από Ιανουάριο2­021

-

Aπό τον Ιανουάριο του 2021 θα μπορούν να ξεκινήσουν χιλιάδες φορολογούμ­ενοι την τμηματική εξόφληση των φορολογικώ­ν και ασφαλιστικ­ών οφειλών τους, που έληγαν τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο του τρέχοντος έτους κατά τους οποίους ίσχυσαν περιοριστι­κά μέτρα για την αντιμετώπι­ση της εξάπλωσης του κορονοϊού και για τις οποίες νομοθετήθη­κε αναστολή πληρωμών έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ. Τη μετάθεση του χρονικού σημείου έναρξης αποπληρωμή­ς των οφειλών αυτών από τον Σεπτέμβριο του 2020 στις αρ

χές του 2021, καθώς και την τμηματική καταβολή των συγκεκριμέ­νων οφειλών σε 2 έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 13 έως 24 χαμηλότοκε­ς μηνιαίες δόσεις θα προβλέπει έκτακτη ρύθμιση που θα νομοθετήσε­ι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν τον Ιούλιο.

Η ρύθμιση θα προβλέπει επιπλέον ότι σε περίπτωση επιλογής εξόφλησης των οφειλών σε 13- 24 μηνιαίες δόσεις θα υπολογίζον­ται τόκοι με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να

υπαχθούν, ειδικότερα: α) Επιχειρήσε­ις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. β) Επιχειρήσε­ις, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενο­υς ΚΑΔ. γ) Εργαζόμενο­ι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωση­ς. δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττου­ν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματ­ικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Οι οφειλές που θα μπορούν να ρυθμιστούν είναι όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ οφειλές ( ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιά­ς, μηνιαίες δόσεις παλαιότερω­ν ρυθμίσεων κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020. Ειδικά για εργαζόμενο­υς πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττου­ν μειωμένα κατά 40% ενοίκια η 4μηνη αναστολή ισχύει και για τις οφειλές Ιουνίου.

Το επιτόκιο στην περίπτωση επιλογής των 13-24 δόσεων θα κυμαίνεται στο 2,5% ετησίως και έτσι θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αναμένεται να γίνει μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece