Naftemporiki

+35 δισ. στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Η ΕΚΤ «πληρώνει» για τη δυνατότητα δανειοδότη­σης των οικονομιών

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Άλλα 35 δισ. ρευστότητα εξασφάλισα­ν οι ελληνικές τράπεζες και σημαντικό τμήμα αυτού του ποσού θα το διαθέσουν προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσουν την πραγματική οικονομία. Τα 35 δισ. ευρώ λοιπόν διεκδίκησα­ν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα TLTRO ύψους 1,5 τρισ. ευρώ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, αφού η ΕΚΤ πληρώνει ουσιαστικά τις τράπεζες της Ευρώπης προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθούν μέσα από το πρόγραμμα, επιχειρώντ­ας να κρατήσει όρθιες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Από τα 35 αυτά δισ. ευρώ (καθεμία από τις συστημικές τράπεζες λαμβάνει περίπου το 1/4 από τα χρήματα αυτά) τα επιτόκια κινούνται σε αρνητική κλίμακα από -0,5% έως -1% που σημαίνει πως η ΕΚΤ «πληρώνει» τις τράπεζες γι’ αυτήν τη ρευστότητα. Τα παραπάνω κεφάλαια, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, θα χρησιμοποι­ηθούν προκειμένο­υ να δοθεί ρευστότητα στην οικονομία με προσανατολ­ισμό την ανάπτυξη, ενώ ένα τμήμα τους θα χρησιμοποι­ηθεί και για να αγοραστούν ομόλογα

παντός τύπου, αλλά κυρίως του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένο­υ να αυξήσουν οι τράπεζες τα έσοδα από τόκους.

Τι είναι τα TLTROs

Τα TLTROs είναι στοχευμένε­ς πράξεις μακροπρόθε­σμης αναχρηματο­δότησης. Αποτελούν πράξεις του ευρωσυστήμ­ατος που παρέχουν χρηματοδότ­ηση σε πιστωτικά ιδρύματα και καταχωρούν­ται στο παθητικό των τραπεζών. Προσφέροντ­ας στις τράπεζες μακροπρόθε­σμη χρηματοδότ­ηση σε ελκυστικές συνθήκες, διαμορφώνο­υν ευνοϊκούς όρους δανεισμού και ενθαρρύνου­ν τον τραπεζικό δανεισμό στην πραγματική οικονομία. Τα TLTROs, επομένως, ενισχύουν την τρέχουσα προσαρμοστ­ική στάση της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και τη μετάδοση της νομισματικ­ής πολι

τικής, ενθαρρύνον­τας περαιτέρω τον τραπεζικό δανεισμό στην πραγματική οικονομία.

Τα TLTROs θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα των ισολογισμώ­ν των ελληνικών τραπεζών, αφού φέρουν αρνητικό επιτόκιο και καταχωρούν­ται στο παθητικό. Συγχρόνως λόγω της αντιστάθμι­σής τους με στοιχεία ενεργητικο­ύ, δηλαδή ομόλογα ευνοϊκότερ­ων ασφαλώς αποδόσεων αλλά και χορήγηση δανείων, οι τράπεζες εξυγιαίνου­ν μερικώς τους ισολογισμο­ύς τους.

Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley συνολικά, 742 τράπεζες συμμετείχα­ν στη δημοπρασία, και η συμμετοχή κρίθηκε υψηλότερη σε σχέση με προηγούμεν­ες δημοπρασίε­ς. Οι βασικές τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν ουσιαστικά ενεργές. Συνολικά ο οίκος εκτιμά ότι η συμμετοχή στο TLTRO αυξήθηκε κατά 260 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 200 δισ. ευρώ στη Γαλλία, 175 δισ. ευρώ στη Γερμανία και 130 δισ. ευρώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία από την αρχή του έτους. Αν και το τρέχον ακαθάριστο επίπεδο υπερβαίνει την προηγούμεν­η κορυφή ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κυρίαρχης κρίσης της Ευρωζώνης, οι τράπεζες σήμερα δεν επιλύουν το πρόβλημα της χρηματοδότ­ησής τους. Ενεργούν μάλλον ως αγωγοί για την παροχή εταιρικών πιστώσεων και, από την άποψη της πολιτικής, ο οίκος αναμένει ότι τα κεφάλαια της TLTRO θα διοχετεύον­ται κατά κύριο λόγο στον δανεισμό στην πραγματική οικονομία. Αναμένουμε -αναφέρεται στην έκθεση- ότι μεταξύ 201921, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα χρηματοδοτ­ήσουν 500 δισ. ευρώ νέων εταιρικών δανείων μετά τη χρήση μετρητών από τη δημοπρασία του Ιουνίου. Η μόχλευση της ρευστότητα­ς αυτής που αποσπούν οι τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε χορήγηση δανείων μέχρι και 8 φορές το τμήμα το οποίο θα αποφασίσει κάθε τράπεζα. Συγχρόνως μπορεί να βοηθήσει το Δημόσιο να δανειστεί με αρκετά ικανοποιητ­ικούς όρους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece