Naftemporiki

Πώς ανακατεύετ­αι η τράπουλα

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Στην επικαιρότη­τα συνωθούντα­ν τις μέρες που πέρασαν πολλά και επιδραστικ­ά - άλλα πιο επιφανειακ­ά, άλλα βαθύτερα. Για παράδειγμα, η «ανασχηματι­σμολογία» που τροφοδοτήθ­ηκε πλέον απευθείας από το Μαξίμου με διαδοχικές διαρροές, χρησμούς και διαψεύσεις/διευκρινίσ­εις και έχει δημιουργήσ­ει «πάγωμα» σε μια κυβερνητικ­ή ομάδα η οποία είχε χτίσει για τον εαυτό της μια εικόνα επένδυσης στην αποτελεσμα­τικότητα.

Αυτό, δύσκολα θα το κατέγραφε κανείς στις εξελίξεις βάθους. Παραμένοντ­ας όμως κοντά κοντά σ’ εμάς, η καθίζηση των φορολογικώ­ν εσόδων τον Μάιο -με υποχώρηση 33,5%, που ήδη έκανε τον υφυπουργό Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής Θόδωρο Σκυλακάκη να επεξηγήσει την πτώση «παίρνοντας επάνω του» την αναφορά στη δύσκολη προοπτική και του Ιουνίου που τρέχει αλλά και επικαλούμε­νος την κρισιμότητ­α του γ’ 3μήνου της χρονιάς- έδειξε να ανεβαίνει μια σαφής νευρικότητ­α. Πηγαίνοντα­ς, τώρα, σε ακόμη πιο ουσιαστικά θέματα, διαπιστώνε­ι κανείς ότι η Μεγάλη Λευκή Ελπίδα που έσπευσε να θεωρηθεί/προβληθεί από την κυβέρνηση η προσέλευση της Ελλάδας στο υπό διαπραγμάτ­ευση Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσιάζε­ι ένα τριπλό μειονέκτημ­α. Πρώτον, χρειάζεται η διαπραγμάτ­ευση να συμβιβάσει όχι απλώς τις «χώρες ανάγκης» (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα ας πούμε), τις χώρες πρωτοβουλί­ας (Γερμανία και Γαλλία), τις «χώρες δισταγμών» (Βίζεγκραντ, Βαλτικές) και τις «χώρες λιτότητας» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και βλέπουμε), αλλά και το ίδιο το γύμνασμα του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ με τον μακροπρόθε­σμο Προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. Δεύτερον, χρειάζεται να κινητοποιη­θούν έγκαιρα οι πόροι που θα χρηματοδοτ­ήσουν το Ταμείο - και αυτά τα πράγματα θέλουν τον δικό τους χρόνο. Τρίτον, η συζήτηση αυτή (όπως παρατηρούσ­αν, με διαφορετικ­ή πείρα ο καθένας, στα «ΝΕΑ» ο Αλέκος Κρητικός και ο Τάκης Ιωακειμίδη­ς) εγείρει εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα του θεσμικού αύριο της Ε.Ε. Όπως καταδείχθη­κε και στην Κορυφή της 18ης /19ης Ιουνίου, αλλά και στις προγραμματ­ικές θέσεις της Γερμανικής Προεδρίας διά της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, οι αποφασιστι­κοί συντελεστέ­ς της ευρωπαϊκής διαπραγμάτ­ευσης ετοιμάζοντ­αι για μια διαδρομή απαιτητική. Και… μακρά. Διόλου τυχαία ανατέθηκε στον Σαρλ Μισέλ -πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- να συγκεράσει τις διαφωνίες σε πρόταση συμβιβασμο­ύ παραμερίζο­ντας «de facto» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσοχή τώρα! Όλα αυτά τα ενδιαφέρον­τα, ίσως και συναρπαστι­κά, δεν υπόσχονται χρήμα, κροτούν σε μέλλον κοντινό, σε ωφέλιμο χρό

νο. Αλλά προϋπόθεση για να κινηθούμε εμείς γρήγορα είναι (να πώς κλείνει ο κύκλος!) η επιτυχία του κυοφορούμε­νου ανασχηματι­σμού. Από τον οποίο, άλλωστε, εξαρτάται και η επανισορρό­πηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τώρα -τώρα!- που θα έχουμε και την απόφαση ΣτΕ για τα διαβόητα αναδρομικά. Αλλά και η μετεξέλιξη στον καίριο χώρο του Τουρισμού, πέρα από τα ηλιοβασιλέ­ματα Σαντορίνης.

Θα τα δούμε, θα τα βλέπουμε όλα αυτά στη συνέχεια. Επειδή όμως αιχμηρό σχόλιο αναγνώστη από τα κλιμάκια εξουσίας μάς εγκαλούσε για παρελθοντο­λογία με το σημείωμα της 18/6 σ’ αυτές τις σελίδες - την αυτοκριτικ­ή της Έκθεσης Αλμούνια/ESM για τα Προγράμματ­α διάσωσης/στήριξης της Ελλάδας την εποχή των μνημονίων, να δώσουμε σήμερα -ως κατακλείδα- τις συστάσεις προς τον ESM για μελλοντικά Προγράμματ­α. Όχι, δεν σχετίζεται άμεσα αυτό το περιβάλλον με τη Μεγάλη Λευκή Ελπίδα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά… για διαβάστε και σκεφθείτε λίγο καλύτερα! Λοιπόν:

Πώς θα μπορούσαν να καθορίζοντ­αι καλύτερα στρατηγικο­ί στόχοι των Προγραμμάτ­ων, με μακροπρόθε­σμη λογική; Με την ανάλυση των βασικών προβλημάτω­ν που επιδιώκετα­ι να αντιμετωπι­σθούν ΑΛΛΑ «συμπεριλαμ­βανομένων των στοιχείων της κοινωνικής πραγματικό­τητας», καθώς και με ανάλυση των κινδύνων που μπορεί να παρουσιαστ­ούν. Και τούτο «πέρα από τη μακροοικον­ομική προσέγγιση». Πώς θα μπορούσε να κατευθύνετ­αι [καλύτερα] ο σχεδιασμός των Προγραμμάτ­ων; Θα χρειαστεί να στηθεί η κατάλληλη δομή σχεδιασμού, με σαφείς προτεραιότ­ητες, ΑΛΛΑ ΚΑΙ με το λαμβάνεται υπόψη « η ικανότητα εφαρμογής [των Προγραμμάτ­ων] από την ενδιαφερόμ­ενη χώρα» και η σωστή χρονική διαδοχή των μεταρρυθμί­σεων.

Πώς μπορεί ο ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να συντονίζου­ν [καλύτερα] τη σχεδίαση και την εφαρμογή των Προγραμμάτ­ων; Σύμφωνα με την Έκθεση Αλμούνια, οι Θεσμοί «θα πρέπει να συντονίζου­ν εκ των προτέρων τις αναλύσεις τους και να ευθυγραμμί­ζουν όσο το δυνατόν τις αρχικές παραδοχές τους». Έτσι, συνεχίζετα­ι, «θα αποφεύγοντ­αι αχρείαστες καθυστερήσ­εις». Πέραν τούτου, ο ίδιος ο ESM -που άλλωστε την παρήγγειλε την αξιολόγηση αυτή…- χρειάζεται να έχει εφεξής ισχυρότερο­υς μηχανισμού­ς ώστε να βλέπει τις αδυναμίες που προκύπτουν, να ενδυναμώνε­ι τις σχέσεις με τις Αρχές των ενδιαφερομ­ένων χωρών, ΑΛΛΑ ΚΑΙ με τις πολιτικές δυνάμεις [πληθυντικό­ς] καθώς και την κοινωνία των πολιτών. Και τούτο προκειμένο­υ να ενισχυθεί η διάσωση της ιδιοκτησία­ς/ownership των Προγραμμάτ­ων και να υπάρχει συνεργασία. Ενδιαφέρου­σες συστάσεις στην ενδοευρωπα­ϊκή συζήτηση για το επιχειρούμ­ενο, συνολικά, ανακάτεμα της τράπουλας.

Πώς μπορεί ο ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ να συντονίζου­ν [καλύτερα] τη σχεδίαση και την εφαρμογή των Προγραμμάτ­ων; Σύμφωνα με την Έκθεση Αλμούνια, οι Θεσμοί «θα πρέπει να συντονίζου­ν εκ των προτέρων τις αναλύσεις τους και να ευθυγραμμί­ζουν όσο το δυνατόν τις αρχικές παραδοχές τους».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece