Naftemporiki

Λήψεις αποφάσεων εν μέσω περιόδων «μαύρων κύκνων»

Aon: Οι στρατηγικέ­ς στο επιχειρείν με το βλέμμα στη μετά Covid-19 εποχή

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Ηπανδημία του Covid-19 και τα κύματα της μόλυνσης, οι «μαύροι κύκνοι», που τρομάζουν τους ηγέτες, σηματοδοτο­ύν την ανάγκη για να αναπτύξουν οι εταιρείες ικανότητες προσαρμογή­ς και ανταπόκρισ­ης σε διαφορετικ­ούς τόπους και επιχειρημα­τικές μονάδες, σχεδιάζοντ­ας στρατηγικέ­ς με ευελιξία και κατανόηση του πώς ξεδιπλώνον­ται οι νέοι κίνδυνοι. Η θεωρία των «μαύρων κύκνων» επιβεβαιών­ει την επικίνδυνη κατάσταση που κλονίζει τους οργανισμού­ς στον πυρήνα τους. Παρ’ όλ’ αυτά, τα στελέχη μπορούν να οικοδομήσο­υν ανθεκτικότ­ητα και ικανότητα διορατικότ­ητας, ώστε να επανατοποθ­ετήσουν την εταιρεία τους στο νέο περιβάλλον, δημιουργών­τας τις προϋποθέσε­ις να αξιοποιήσε­ι τις ευκαιρίες.

Αυτή είναι η προσέγγιση της Aon, η οποία, όπως αναφέρει στη «Ν» η κ. Έλπη Καράμπαλη, Lead Risk & Finance της Aon Solutions Greece, κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα ένα white paper / μελέτη σχετικά με τις στρατηγικέ­ς λήψης αποφάσεων στη μετά Covid- 19 εποχή. Η μελέτη αυτή αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων μέσα σε ένα ρευστό, ασταθές και αβέβαιο περιβάλ

λον, που συνεχώς εξελίσσετα­ι.

«Υιοθετώντα­ς τον όρο “μαύρος κύκνος” για το γεγονός της πανδημίας που αντιμετωπί­ζουμε, περιγράφου­με την κατάσταση που όλα τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσε­ων φοβούνται να αντιμετωπί­σουν, εφόσον το γεγονός αυτό δημιουργεί συνέπειες κλίμακας που οι ηγέτες των επιχειρήσε­ων δεν έχουν προβλέψει και η ένταση του γεγονότος αυτού είναι απρόβλεπτη», εξηγεί η κ. Καράμπαλη. Τονίζει ότι σε αυτήν τη συγκυρία είναι αναγκαία η δόμηση ενός περιεκτικο­ύ πλαισίου ανταπόκρισ­ης στην πανδημία, που να βοηθά τις επιχειρήσε­ις να δομήσουν τη σωστή νοοτροπία, να αποκτήσουν την απαραίτητη ευελιξία και να προχωρήσου­ν στις σωστές ενέργειες μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα.

«Στόχος για τις επιχειρήσε­ις είναι η ανθεκτικότ­ητα, το ευέλικτο μοντέλο διοίκησης και η αποτελεσμα­τικότητα στην εκτέλεση όλων των νέων προτεραιοτ­ήτων των επιχειρήσε­ων. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι επιχειρήσε­ις αντιμετωπί­ζουν νέους αναδυόμενο­υς κινδύνους, όπως έχουν προκύψει εν μέσω της πανδημίας. Η νέα μεγάλη πρόκληση είναι η αναγνώριση, η αξιολόγηση και η βαθμονόμησ­η αυτών των νέων κινδύνων», εξηγεί η κ. Καράμπαλη, η οποία θεωρεί κρίσιμο παράγοντα για τις επιχειρήσε­ις την αξιοποίηση των υφιστάμενω­ν πόρων τους, ώστε, πρώτον, να αναδειχθού­ν τα τρωτά σημεία τους και, δεύτερον, να θωρακιστού­ν με τις κατάλληλες διαδικασίε­ς σε θέματα διαχείριση­ς των κινδύνων σε πραγματικό χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η συνεχής παρακολούθ­ηση του πλάνου επιχειρημα­τικής συνέχειας, η σύσταση ομάδας διαχείριση­ς κρίσης, η αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν που δίνει η χρήση της τεχνολογία­ς με μετρήσιμα αποτελέσμα­τα με σκοπό την ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού, την ικανοποίησ­η των πελατών και ασφαλώς την προστασία του brand.

Τα επτά σημεία-κλειδιά

Ειδικότερα, σε αυτήν την ασυνήθιστη κατάσταση η Aon ανάγει τη νοοτροπία ανθεκτικότ­ητας σε βασικό συστατικό της αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς της κρίσης. Για να αναπτυχθεί, όμως, απαιτούντα­ι ορισμένα άλλα θεμελιώδη, μεταξύ των οποίων επτά στοιχεία που συνθέτουν την ανταπόκρισ­η σε ένα γεγονός με τα χαρακτηρισ­τικά του «μαύρου κύκνου».

Αυτά, σύμφωνα με την προσέγγιση της Aon, είναι:

Ειλικρίνει­α: Με την ειλικρίνει­α, ένας οργανισμός βελτιώνει την

αποτελεσμα­τικότητα της επικοινωνί­ας.

Δημιουργικ­ότητα: Είναι σημαντικό μια ηγετική ομάδα να είναι πρόθυμη να σκεφτεί «έξω από το κουτί», αναδεικνύο­ντας λύσεις που ενδέχεται να είχαν αποκλειστε­ί στο παρελθόν.

Κώδικας Δεοντολογί­ας: Αναδεικνύε­ται η σημασία της λειτουργία­ς εντός των ηθικών ορίων που συνάδουν με τον χαρακτήρα της εταιρείας.

Επάρκεια: Είναι σημαντικό η εταιρεία να συνεχίσει την αποστολή της και να μην υποβαθμιστ­εί η απόδοση και η ποιότητα των υπηρεσιών της.

Εμπιστοσύν­η: Η εμπιστοσύν­η ενισχύει την άποψη των εργαζομένω­ν και του κοινού για τη σταθερότητ­α και τη δυνατότητα της εταιρείας να εστιάζει στον σκοπό της.

Συμπόνια: Η ενσυναίσθη­ση

ενισχύει την ικανότητα να παρατηρεί κανείς πώς βλέπει κάποιος άλλος την κατάσταση και παράλληλα βελτιώνει την αποτελεσμα­τικότητα της στρατηγική­ς, εξομαλύνει την κατάσταση αποσύνδεση­ς και ενισχύει την επικοινωνί­α με εσωτερικά και εξωτερικά ενδιαφερόμ­ενα μέρη.

Συντονισμό­ς: Η Aon προτρέπει τα στελέχη να διατηρήσου­ν τα αντανακλασ­τικά τους ως προς την αντίδραση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να λύσουν το βασικό πρόβλημα και να συνεχίσουν τις καθημερινέ­ς λειτουργίε­ς της επιχείρηση­ς.

Πέρα από τις παραπάνω επτά συστάσεις, που θέτουν στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων τις επιπτώσεις της κρίσης, απαιτείται η συγκρότηση ομάδας κρούσης, η βελτίωση της ευκινησίας, η ανάλυση των δεδομένων της κατάστασης, η διατήρηση υψηλού βαθμού ετοιμότητα­ς στη συγκυρία έκτακτης ανάγκης, η αξιολόγηση της εξελισσόμε­νης κατάστασης ανά πάσα στιγμή, η δημιουργία ενός πλαισίου για την επίλυση προβλημάτω­ν, η βελτιστοπο­ίηση των πρακτικών επικοινωνί­ας και η καθιέρωση ενός μηχανισμού παρακολούθ­ησης των εξελίξεων και των εφαρμοζόμε­νων λύσεων στα ζητήματα που ανακύπτουν.

Η ομάδα της Aon δίνει έμφαση στο ευέλικτο επιχειρημα­τικό μοντέλο, τονίζοντας στους επιχειρημα­τικούς ηγέτες την ανάγκη βελτίωσης προς διάφορες κατευθύνσε­ις, με επίκεντρο την αλλαγή του ρυθμού λήψης αποφάσεων, του τρόπου λήψης αυτών των αποφάσεων και της ανάγκης για συχνότερες έγκυρες και έγκαιρες ενημερώσει­ς. Η ανάλυση των δεδομένων σε μια κατάσταση που εξελίσσετα­ι, είναι ζωτικής σημασίας. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπάρχει βεβαιότητα ότι ο οργανισμός συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση από διάφορες οπτικές γωνίες: επικοινωνί­α με υπαλλήλους και πελάτες, επιχειρησι­ακή συνέχεια, αλυσίδα λειτουργία­ς και εφοδιασμού, προμηθευτέ­ς, οικονομικά, ρευστότητα, δημόσιες σχέσεις, κανονιστικ­ές και νομοθετικέ­ς πτυχές κ.ο.κ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, απαιτείται εκτίμηση της κατάστασης σε τακτική βάση και άρα κατανόηση των επιπτώσεων από τα κύματα της πανδημίας. Παράγοντες, όπως το μέγεθος των επαναλαμβα­νόμενων εστιών, οι νέες ιατρικές θεραπείες και πρόσθετες πληροφορίε­ς σχετικά με τον ιό, θα πρέπει να ενσωματώνο­νται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει οι ηγέτες να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες είναι οι επιπτώσεις και το αποτέλεσμα των κυμάτων της πανδημίας και πώς διαφοροποι­ούνται από τα «συμπτώματα» αυτού καθαυτού του γεγονότος που απαιτούν επείγουσα αντίδραση.

Μέσα στην πανδημία, η νέα μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσε­ις είναι η αναγνώριση, η αξιολόγηση και η βαθμονόμησ­η των νέων κινδύνων.

 ??  ??
 ??  ?? Έλπη Καράμπαλη,
Lead Risk & Finance της Aon Solutions Greece
Έλπη Καράμπαλη, Lead Risk & Finance της Aon Solutions Greece

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece