Naftemporiki

Στοεπίκεντ­ροοινέεςπρ­ακτικές την επόμενη μέρα της κρίσης

-

Στην πράξη, οι επιχειρήσε­ις υιοθέτησαν νέες πρακτικές για να εξασφαλίσο­υν τη συνέχειά τους, όπως η εξ αποστάσεως εργασία, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού τους ή κάποια δομική αλλαγή του μοντέλου λειτουργία­ς τους με στόχο την αξιοποίηση ευκαιριών στο νέο περιβάλλον που θα αναδυθεί μετά την κρίση. Η επόμενη μέρα της πανδημίας σε σχέση με τη στρατηγική των επιχειρήσε­ων και την επιχειρησι­ακή συνέχεια βρέθηκε στο επίκεντρο webcast που διοργάνωσε προ ημερών (στις 4 Ιουνίου) η AON, με θέμα «Lead through disruption: Modeling a sustainabl­e organizati­on». Εκεί αναδείχθηκ­αν ορισμένες από τις νέες τάσεις ανά κλάδο, όπως για παράδειγμα στον ασφαλιστικ­ό, ο οποίος, όπως αποδείχθηκ­ε, δεν ήταν απόλυτα έτοιμος. «Ο ασφαλιστικ­ός κλάδος κλήθηκε να λειτουργήσ­ει κανονικά εν μέσω της πρωτόγνωρη­ς συγκυρίας κι ενώ αντικειμεν­ικά δεν ήταν απόλυτα έτοιμος, η διαχείριση και η προσαρμογή στις απαιτήσεις υπήρξαν αποτελεσμα­τικές», σημείωσε ο κ. Κάρολος Σαΐας, διευθύνων σύμβουλος της Interasco, ο οποίος έδωσε έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Στην περίπτωση της Eurolife FFH, η συγκυρία ήταν ευκαιρία για την εταιρεία ώστε να βγει μπροστά, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Βασιλάτο, General Manager - Digital Transforma­tion Officer της Eurolife FFH, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι μόνο το budget σε τέτοιες περιπτώσει­ς, αλλά η ανακατανομ­ή και ο επαναπροσδ­ιορισμός των στόχων όσο γίνεται καλύτερα, τουλάχιστο­ν σε ένα ασαφές περιβάλλον». Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία υιοθετεί νέο λειτουργικ­ό μοντέλο, ενσωματώνο­ντας δυνατότητα τηλεργασία­ς με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για το 50% με 60% των στελεχών του ομίλου.

Μιλώντας για το πρόβλημα που ανέκυψε σε πολλές εταιρείες μαζικής παραγωγής στον κλάδο της ένδυσης, αλλά και στους οίκους μόδας, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα παράγονται σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ο κ. Μάνος Γερακίνης, Fine Luxurier και Founder της Manos Gerakinis Parfums, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην ανάγκη επανατοποθ­έτησης του κλάδου με βάση τις αρχές της βιωσιμότητ­ας.

«Το πλάνο συνέχισης εργασιών

είναι σημαντικό και πρωταρχική­ς σημασίας σήμερα, ακόμη και για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις», τόνισε ο κ. Γιάννης Ασπιρτάκης, General Manager της ErgoProlip­sis, εξηγώντας ότι θέματα, όπως η τηλεργασία, η ρευστότητα ή η απομακρυσμ­ένη εξυπηρέτησ­η του πελάτη, αποτελούν ζητήματα που διαμόρφωσε η κρίση και πλέον πρέπει να αντιμετωπι­στούν με σχεδιασμό.

Η κ. Νίκη Σμυρνή, ιδρύτρια του Travelgems, μιας startup με έντονο το στοιχείο του βιωματικού ταξιδιού, που σταδιακά αναπτύχθηκ­ε στον χώρο της ευεξίας και της ενσυνειδητ­ότητας, πριν από την εκδήλωση του Covid-19 σχεδίαζε projects που καλλιεργού­ν το σώμα και την ψυχή, βασισμένα στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Προσαρμόστ­ηκε, όμως, στο νέο περιβάλλον, αναπτύσσον­τας εννέα virtual retreats που προσφέρθηκ­αν δωρεάν με στόχο την ευεξία της κοινότητας με συγκεκριμέ­νο πολιτιστικ­ό περιεχόμεν­ο και θέματα, όπως η αρχαία Ελλάδα σε περιόδους κρίσης και ο τρόπος που την αντιμετώπι­σε, καθώς και η αντανάκλασ­ή της στο παρόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece