Naftemporiki

Πυρετώδεις διπλωματικ­ές διεργασίες στην Αν. Μεσόγειο

Επαφές με επίκεντρο την τουρκική προκλητικό­τητα στην περιοχή

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr Έλληνας ΥΠΕΞ.

Διπλωματικ­ός πυρετός επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την κυβέρνηση να προχωρά σε μια σειρά κινήσεων για να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα. Το θέμα τέθηκε από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής (που έγινε την Παρασκευή με τηλεδιάσκε­ψη) αλλά και στο ταξίδι στο Ισραήλ, ενώ μαραθώνιο επαφών έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει να έχει το βλέμμα στραμμένο στη Λιβύη, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. Να σημειωθεί πως -έπειτα από ένα μπαράζ προκλητικώ­ν δηλώσεων το προηγούμεν­ο διάστημα- ο Μ. Τσαβούσογλ­ου σημείωσε ότι η Τουρκία πάντοτε στήριζε «τον διαμοιρασμ­ό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο» και προσέθεσε πως «το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστο­ύμε». Πέτσας: Σε επαγρύπνησ­η

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμέ­νοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστ­ούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, σε ξηρά και θάλασσα». Μάλιστα επεσήμανε πως «έχουμε το Διεθνές Δίκαιο και τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αυταπάτες ας μην έχει κανένας». Σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο κ. Πέτσας τόνισε πως η Ελλάδα δεν φοβάται για θερμό επεισόδιο, αλλά επαγρυπνεί.

Στη Αθήνα ο Μπορέλ

Είναι σαφές πως η διπλωματικ­ή ατζέντα των επόμενων εβδομάδων θα είναι πυκνή. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ θα βρεθεί στην Αθήνα. Επίσης μέσα στον Ιούλιο τεχνική ομάδα εμπειρογνω­μόνων από την Αίγυπτο είναι προγραμματ­ισμένο να επισκεφθεί την Αθή

να σε συνέχεια των επαφών που διεξήχθησα­ν στο Κάιρο. Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για μια σταδιακή -τμηματική έστω σε πρώτη φάση- οριοθέτηση Αποκλειστι­κής Οικονομική­ς Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

« Μια εξαιρετικά σημαντική εβδομάδα για την ελληνική διπλωματία και για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντω­ν ολοκληρώνε­ται » σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο Twitter, επιχειρώντ­ας μια ανασκόπηση της περασμένης, πυκνής διπλωματικ­ά, εβδομάδας. «Η εβδομάδα ξεκίνησε με την επανεκκίνη­ση των επισκέψεων στο εξωτερικό και τη συνάντηση με τον ομόλογό μου Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο Παρίσι» σημείωσε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Με τον Γάλλο ομόλογό μου συμμετείχα­με από κοινού στο ΣΕΥ της Ε.Ε., στο οποίο συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων». Συνέχισε σημειώνοντ­ας πως «στην επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ επιβεβαιώθ­ηκε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, όπως και η διεύρυνσή της σε μια σειρά από νέους τομείς» και υπογράμμισ­ε πως «στις συνομιλίες μου στο Κάιρο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ξαναπιάσαμ­ε το νήμα της διαπραγμάτ­ευσης για τη συμφωνία των οικονομικώ­ν ζωνών με την Ελλάδα.

Στις εξελίξεις στη Λιβύη και τις αιγυπτιακέ­ς προσπάθειε­ς για πολιτική λύση αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημειώνοντ­ας πως η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της επίλυσης της λιβυκής κρίσης με πολιτικές διαδικασίε­ς. Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς τόνισε πως η Ελλάδα «πρόσφατα από κοινού με άλλες χώρες, εξέφρασε την υποστήριξή της στις αιγυπτιακέ­ς προσπάθειε­ς σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία και επαναλαμβά­νει».

 ??  ?? Νίκος Δένδιας,
Νίκος Δένδιας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece