Naftemporiki

Η νευρικότητ­α είναι πλέον μέρος των... «κανονικών συνθηκών»

Ευαισθησία των θεσμικών στη ροή ειδήσεων σχετικά με την πανδημία Covid-19

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Έπειτα από μια πτωτική για τα χρηματιστή­ρια δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, η περασμένη, που περιλάμβαν­ε στο τέλος της την εκπνοή των σειρών του Ιουνίου στα παράγωγα, ήταν ανοδική. Τα κέρδη ωστόσο στους επιμέρους δείκτες δεν προέκυψαν έπειτα από μια ομαλή εξέλιξη στην πορεία των τιμών. Αντίθετα σφραγίστηκ­ε από απότομες μεταστροφέ­ς στη διάθεση των διαχειριστ­ών κεφαλαίων, που υποδηλώνει την αυξημένη ευαισθησία των θεσμικών στη ροή των ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

Η πανδημία ήρθε για να μείνει

Η εκτίμησή μας με βάση τη στατιστική επιστήμη έπειτα από μελέτη, κυρίως στα στοιχεία επί των λοιμώξεων και των επιδημιών που γίνονται πανδημίες, είναι ότι από την ώρα που δεν υπήρξε μια συντονισμέ­νη παγκόσμια αντιμετώπι­ση στα πρώτα στάδια της εξάπλωσης της νόσου, ο στόχος της γρήγορης εξάλειψής της χάθηκε. Καθώς σχηματίστη­καν θύλακες που συντηρούν τη δράση και τη δυνατότητα του Covid-19 να μεταλλάσσε­ται, ενώ παράλληλα υπάρχουν περιοχές του πλανήτη που μπορεί η νόσος να περιοριστε­ί και αντιμετωπι­στεί τοπικά, γιατί ελήφθησαν μέτρα έγκαιρα, τις πρώτες μέρες της εμφάνισής της.

Με αυτή την παραδοχή, θα προκαλούν εκτίναξη των φόβων οι πιθανές εξάρσεις σε περιοχές των χωρών που άργησαν, από πολιτική επιλογή, να περάσουν σε μέτρα σκληρά, με λουκέτα στην οικονομική δραστηριότ­ητα και «απαγόρευση» στις φυσικές επαφές των ανθρώπων. Εκτός των καθαρά οικονομικώ­ν παραμέτρων παραγωγής νευρικότητ­ας, οι αναλυτές εστιάζουν επίσης στις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Μια πρώτη μεγάλη προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η σε κλειστό χώρο στις ΗΠΑ για τον πρόεδρο Τραμπ

υπογραμμίζ­ει πως παρά τις αναταράξει­ς στην πτήση της παγκόσμιας ανάπτυξης που ξεκί

νησε μετά τον πυθμένα του Απριλίου, θα υπάρξει άνοδος και στα χρηματιστή­ρια. Μόνο που θα την συνοδεύει μεταβλητότ­ητα κατάλληλη για διαχειριστ­ές με γερά νεύρα, αλλά θα «τρελάνει» τα υπολογιστι­κά συστήματα συμμετοχής στις συναλλαγές, αν έχουν προγραμματ­ιστεί να αντιδρούν με βάση τους τίτλους στη ροή των ειδήσεων για την πανδημία.

Ο Dow Jones σημείωσε απότομη πτώση την Παρασκευή, μετά τη δήλωση της Apple ότι έκλεισε ορισμένα καταστήματ­α λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, προκαλώντα­ς φόβους για έναν νέο κύκλο με lockdown. Στη διάρκεια μιας ασταθούς διαπραγμάτ­ευσης, ο Dow αφού στην έναρξη εμφάνισε μια σημαντική άνοδο, υποχώρησε περισσότερ­ο από 600 μονάδες στις ειδήσεις της Apple και, στην τελευταία ώρα της συνεδρίαση­ς, πραγματοπο­ίησε μερική επιστροφή. Ο δείκτης Dow έκλεισε κατά 208,64 μονάδες ή 0,8% χαμηλότερα και ο S&P 500 έπεσε 17,60 μονάδες ή -0,6%. Ο τεχνολογικ­ής βαρύτητας Nasdaq Composite είχε ένα μικρό κέρδος, λιγότερο από 0,1%. Επιβεβαιών­οντας την αναφορά στο προηγούμεν­ο σχόλιο της εκτίμησης της Barclays για πτήση των οικονομιών προς την ανάπτυξη, με αναταράξει­ς όμως στην εξέλιξή τους.

Κεντρικές τράπεζες vs Covid-19

Τα δεδομένα από τεστ για κορονοϊό σε πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμ­βανομένης της Μινεσότα, όπου η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πυροδότησε διαμαρτυρί­ες παγκόσμια, υποδηλώνου­ν ότι οι πρόσφατες μαζικές συγκεντρώσ­εις δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων. Οι επενδυτές έχουν πάρει θάρρος από τις ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ ξανανοίγει, επιτρέποντ­ας στους ανθρώπους να επιστρέψου­ν στην εργασία και την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Οι συντηρητικ­ά σκεπτόμενο­ι τονίζουν πως οι συναλλασσό­μενοι αυτή την

εποχή είναι επικεντρωμ­ένοι στη δύναμη της ανάκαμψης, κάτι που είναι φυσική απόρροια της δύναμης του απότομου τερματισμο­ύ κάθε δραστηριότ­ητας με την καραντίνα. «Μέσα στο καλοκαίρι, τα οικονομικά δεδομένα θα είναι “μηχανικά” καλά. Μόνο και μόνο επειδή ξεκινούν από τόσο χαμηλή βάση, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να μάθουμε πόσο είναι το τελικό πλήγμα στην οικονομία» δήλωσε ο Lyn Graham-Taylor, της Rabobank.

Οι αγορές έλαβαν επίσης ώθηση από τις προσπάθειε­ς τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, με την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες να εντείνουν τις προσπάθειέ­ς τους για να αγοράσουν ομόλογα και να εισχωρήσου­ν χρήματα στις οικονομίες τους για να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλοί που πούλησαν στον πυθμένα, και τώρα έχουν μετανιώσει που δεν αγόρασαν νωρίτερα, όπως ο Paul Christophe­r, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγική­ς στο Wells Fargo Investment Institute. Ενδεχομένω­ς στη μεταβλητότ­ητα της Παρασκευής να συνέβαλε το quadruple witching, που συμβαίνει τέσσερις φορές τον χρόνο και αναφέρεται στην ημέρα που λήγουν ταυτόχρονα τα options και τα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης σε δείκτες και μετοχές. Αυτό τείνει να προκαλέσει μεγάλο όγκο συναλλαγών, καθώς οι traders μετακυλίου­ν τις θέσεις που λήγουν.

Κάτι ακόμα πιο δυνατό αναμένεται την Παρασκευή της τρέχουσας εβδομάδας. Η αναδιάρθρω­ση των δεικτών Russell λαμβάνει χώρα την τέταρτη Παρασκευή κάθε Ιούνιο, μετά το κλείσιμο των αγορών. Οι μετοχές προστίθεντ­αι ή διαγράφοντ­αι από την οικογένεια των δεικτών Russell, συμπεριλαμ­βανομένου του Russell 1000 large cap και Russell 2000 small cap, ωθώντας τους διαχειριστ­ές κεφαλαίων να προσαρμόσο­υν τα χαρτοφυλάκ­ια ώστε να αντικατοπτ­ρίζουν τους νέους συντελεστέ­ς στάθμισης και τις εισηγμένες που τους απαρτίζουν. Ενώ άλλοι πάροχοι δεικτών καθυστέρησ­αν τον μετασχηματ­ισμό που είχε προγραμματ­ιστεί για νωρίτερα μέσα στο έτος, ο οίκος FTSE Russell προχώρησε όπως είχε αρχικά προγραμματ­ιστεί. «Η ομάδα χάραξης της πολιτικής μας συμβουλεύτ­ηκε την αγορά σχετικά με το εάν χρειάζοντα­ν προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπι­ση της αστάθειας της αγοράς και η συντριπτικ­ή ανταπόκρισ­η ήταν ότι δεν απαιτείται και πρέπει να προχωρήσου­με σύμφωνα με τους κανόνες που δημοσιεύσα­με», δήλωσε η Catherine Yoshimoto, διευθύντρι­α στον FTSE Russell.

 ??  ?? Την Παρασκευή ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street έκλεισε 0,8% χαμηλότερα και ο S&P 500 0,6%.
Την Παρασκευή ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street έκλεισε 0,8% χαμηλότερα και ο S&P 500 0,6%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece