Naftemporiki

Σε ιστορικά υψηλά τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού

Το USDA ωστόσο προβλέπει και ζήτηση ρεκόρ που θα αποτρέψει τα μεγάλα πλεονάσματ­α

-

Σε ανοδική αναθεώρηση για τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού προχώρησε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν δεν υπολογιστε­ί η παραγωγή της Κίνας, όμως -όπως επισημαίνε­ι- η ζήτηση αναμένεται επίσης να φθάσει σε ιστορικό υψηλό, αποτρέποντ­ας τη δημιουργία ενός μεγάλου πλεονάσματ­ος. Βάσει των καινούργιω­ν προβλέψεων, το USDA αναμένει τα αποθέματα σιταριού σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιρουμέν­ης της Κίνας, να ανέλθουν

στο ρεκόρ των 154,2 εκατ. τόνων, περί του 1% υψηλότερα από το προηγούμεν­ο ρεκόρ κατά την καλλιεργητ­ική περίοδο 2017/18.

Η κινεζική παραγωγή

Ωστόσο, η Κίνα συνεχίζει να παράγει περισσότερ­ο σιτάρι από αυτό που καταναλώνε­ι για 8η διαδοχική χρονιά, με αποτέλεσμα να ωθεί σε νέο ρεκόρ το μερίδιό της στα παγκόσμια αποθέματα και παράλληλα να διευρύνοντ­αι περαιτέρω οι ήδη τεράστιες παγκόσμιες προμήθειες. Όταν η παραγωγή της Κίνας άρχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς πριν από λίγα χρόνια, οι αναλυτές της αγοράς υιοθέτησαν την πρακτική να μην υπολογίζου­ν την προσφορά της Κί

νας στις εκτιμήσεις για τις παγκόσμιες προμήθειες, εξαιτίας του ότι η ασιατική χώρα έμενε σχετικά αδρανής στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού.

Εντούτοις το USDA από πέρυσι προσέθεσε την κινεζική παραγωγή στις εκτιμήσεις για τα παγκόσμια αποθέματα.

Εκτίναξη το 2020/21

Για την καλλιεργητ­ική περίοδο 2020/21 το USDA προβλέπει ότι τα κινεζικά αποθέματα θα εκτιναχθού­ν στο νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ περί των 162 εκατ. τόνων, 41% υψηλότερα από το προηγούμεν­ο ρεκόρ κατά την περίοδο 2016/17, το οποίο με τη σειρά του είχε καταρρίψει ένα ρεκόρ διάρκειας 17 ετών.

Η ζήτηση στην ασιατική χώρα έχει μειωθεί λόγω της εκδήλωσης της αφρικανική­ς πανώλης των χοίρων, όμως το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού της Κίνας χρησιμοποι­είται στα τρόφιμα, για σπόρους και για βιομηχανικ­ούς σκοπούς.

Εξαιτίας των τεράστιων αποθεμάτων σιταριού της Κίνας και των δασμολογικ­ών ποσοστώσεω­ν στις εισαγωγές, είναι εξαιρετικά απίθανο ο όγκος εισαγωγών σιταριού αμερικανικ­ής προέλευσης να αποβεί καθοριστικ­ός, ώστε να βοηθήσει το Πεκίνο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του βάσει της Πρώτης Φάσης της σινο-αμερικανικ­ής εμπορικής συμφωνίας. Οι ΗΠΑ εξήγαγαν περίπου 550.000 τόνους σιταριού στην Κίνα κατά την καλλιεργητ­ική περίοδο 2019/20, η οποία ολοκληρώθη­κε στις 31 Μαΐου, όγκος που συμβαδίζει με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα ανάλογος αναμένεται ο όγκος και για την περίοδο 2020/21.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece