Naftemporiki

Στο προσκήνιο τα ιταλικά

Οι τίτλοι της Ρώμης ηγήθηκαν της αποκλιμάκω­σης των αποδόσεων

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΗΙταλία καθοδήγησε την πτώση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, εν μέσω προσδοκιών ότι η αλλαγή σύνθεσης του συνταγματι­κού δικαστηρίο­υ της Γερμανίας θα ανοίξει τον δρόμο για επίλυση της διαμάχης με την ΕΚΤ. Τον προηγούμεν­ο μήνα, το συνταγματι­κό δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε στην ΕΚΤ τελεσίγραφ­ο τριών μηνών να δικαιολογή­σει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της διαφορετικ­ά θα χάσει τη συμμετοχή της Μπούντεσμπ­ανκ σε αυτό. Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι ο διορισμός νέου προέδρου, καθώς και νέου δικαστή στο συνταγματι­κό δικαστήριο θα μπορούσε να σηματοδοτή­σει μία αποκλιμάκω­ση της έντασης, ενώ σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς, που είπε ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα μία επίλυση «δίχως δράμα».

Αναλυτές χαρακτήρισ­αν τις εξελίξεις αυτές θετικές για την αγορά κρατικού χρέους του ευρώ, που έχει τα μέγιστα στηριχθεί, ειδικά στην ευρωπεριφε­ρεια, από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αποκλιμακώ­θηκε έξι μονάδες βάσης στο 1,36%, επαναφέρον­τάς το κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου που κινήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα. Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθη­κε γύρω στις 178 μονάδες βάσης. Από τρεις έως έξι μονάδες βάσης περιορίστη­καν και οι υπόλοιπες αποδόσεις, με την είδηση της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε διάφορα μέρη του πλανήτη να ενισχύει τη ζήτηση

των επενδυτών για ομόλογα. Στο άμεσο μέλλον, ένα βασικό ερώτημα για τις αγορές είναι εάν τα νέα κρούσματα περιορίζον­ται σε κάποιες συγκεκριμέ­νες χώρες ή αρχίζει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης.

Το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο (το νέο που λήγει τον Ιούνιο του 2030 και άρχισε να διαπραγματ­εύεται στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας στην ΗΔΑΤ) «είδε» την απόδοσή του στο 1,27% με το spread στις 176 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η χθεσινή ήταν ημέρα ρευστότητα­ς, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφεραν traders, καθώς ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ενισχύθηκε στα 169 εκατ. ευρώ.

Στη Γερμανία η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο χαμηλό εβδομάδας του -0,44%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece