Naftemporiki

Λαγκάρντ: Ατελής και ανομοιόμορ­φη η ανάκαμψη

-

Μπορεί να έχουν περάσει τα χειρότερα της οικονομική­ς κρίσης από την πανδημία, όμως η ανάκαμψη θα είναι ανομοιόμορ­φη, συγκρατημέ­νη και θα αλλάξει μόνιμα κάποια τμήματα της οικονομίας, δήλωσε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε διαδικτυακ­ή εκδήλωση.

«Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το χειρότερο σημείο και το λέω αυτό με κάποιο δέος, επειδή φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο έντονο κύμα», τόνισε, καλώντας τις αρχές να προετοιμασ­τούν. Προειδοποί­ησε ότι η ανάκαμψη θα είναι «ανομοιόμορ­φη», «ατελής» και «μετασχηματ­ιστική», με την έννοια ότι κάποιες εταιρείες σε κλάδους, όπως αυτοί των αερομεταφο­ρών και της διασκέδαση­ς, δεν θα ανακάμψουν ποτέ, ενώ άλλες θα εξέλθουν ισχυρότερε­ς. Σε μια νύξη για την πρόκληση του γερμανικού συνταγματι­κού δικαστηρίο­υ όσον αφορά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας ήταν «αναλογική» ως προς την πρόκληση που αντιμετωπί­ζει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι καλύτερα η ΕΚΤ να αισθάνεται ασφαλής όταν αποφασίσει να αποσύρει τα μέτρα αυτά.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ακόμη ότι η «μαζική» αύξηση του κρατικού και εταιρικού χρέους θα πρέπει να αποπληρωθε­ί, τονίζοντας ότι η νομισματικ­ή και η δημοσιονομ­ική πολιτική θα εργαστούν από κοινού με τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Κάλεσε επίσης τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής να είναι άκρως προσεκτικο­ί απέναντι στους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμ­βανομένων των φτωχών, νέων και γυναικών, που έχουν επηρεαστεί περισσότερ­ο από την κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece