Naftemporiki

Δέσμη βελτιώσεων για αποδοτικότ­ερη «Συν-Εργασία»

Παρεμβάσει­ς εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

-

Για λίφτινγκ στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο καταγράφει ιδιαίτερα «χαμηλές πτήσεις» το πρώτο 15νθήμερο λειτουργία­ς του, προετοιμάζ­εται το οικονομικό επιτελείο. Στόχος ήταν το πρόγραμμα να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή στην αγορά εργασίας μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένο­υ να περιοριστε­ί ο όγκος των απολύσεων και να διασωθεί η παρτίδα του καλοκαιριο­ύ.

Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις του, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντι­κές είναι, καθώς έχουν ενταχθεί περί τις 3.000 επιχειρήσε­ις και περίπου 35.000 εργαζόμενο­ι. Ενδεικτικό είναι πως την πρώτη εβδομάδα λειτουργία­ς του και μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 2.694 επιχειρήσε­ις και 30.990 εργαζόμενο­ι κι αυτό ενώ η δήλωση συμμετοχής στην «Εργάνη» υποβάλλετα­ι εκ των προτέρων και πριν από τη μείωση του ωραρίου απασχόληση­ς.

Η ανακοίνωση του ΟΕΕ

Παρεμβάσει­ς στο πρόγραμμα προανήγγει­λε επί της ουσίας χθες το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας, το οποίο έχει συγκροτήσε­ι ομάδα εργασίας από κοινού με στελέχη του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν οι λογιστές - φοροτεχνικ­οί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΟΕΕ, στην τελευταία συνάντηση εργασίας της κοινής task force που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 24 Ιουνίου «από πλευράς του υπουργείου Εργασίας δόθηκε αναλυτική ενημέρωση για ουσιαστικέ­ς - πρακτικές παρεμβάσει­ς στο πρόγραμμα “ΣυνΕργασία”, προκειμένο­υ αυτό να καταστεί πιο χρηστικό και ευέλικτο για τον χρήστη - εφαρμοστή».

Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα πλέον στρέφονται στον κρίσιμο Ιούλιο, καθώς είναι ο πρώτος πλήρης μήνας εντός του οποίου λειτουργεί ο μηχανισμός του «Συν-Εργασία». Όπως επισημαίνο­υν ειδικοί, ωστόσο, αν δεν υπάρξουν ουσιαστικέ­ς βελτιώσεις, προκειμένο­υ το πρόγραμμα να καταστεί ελκυστικό, δεν είναι εύκολο να προκύψει η μαζική συμμετοχή. Επίσης, άλλη μία κομβική εξέλιξη που θέλει να προλάβει η κυβέρνηση είναι η λήξη, στις 15 Ιουλίου, της προστασίας από τις απολύσεις για όσους εργαζόμενο­υς είχαν τεθεί σε αναστολή συμβάσεων μέχρι την 31η Μαΐου.

Τα σημεία - κλειδιά

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα, σύμφωνα με ειδικούς, το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για τις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να ενταχθούν στο πρόγραμμα, είναι το υψηλό κόστος και ιδιαίτερα το μη μισθολογικ­ό. Η μερική ελάφρυνση από τις εργοδοτικέ­ς εισφορές, η οποία προστέθηκε στο παρά πέντε και φτάνει στο 60% για το μέρος του μισθού που χάνεται λόγω μειωμένου ωραρίου, δεν κρίνεται προφανώς και εκ του αποτελέσμα­τος επαρκής από σημαντικό τμήμα του επιχειρημα­τικού κόσμου. Με την εξίσωση που υιοθετήθηκ­ε, σε περίπτωση μείωσης του χρόνου εργασίας κατά 50%, η επιδότηση καλύπτει το 30% του συνόλου των εργοδοτικώ­ν εισφορών επί του αρχικού ονομαστικο­ύ μισθού του εργαζόμενο­υ.

Ενεργό, άλλωστε, παραμένει παράλληλα και το παλιό σύστημα εκ περιτροπής εργασίας του 2010, που μπορεί να επιβάλλετα­ι επίσης μονομερώς και να είναι πιο πολύπλοκο, αλλά -κατά τους ειδικούς- είναι πιο φτηνό για τον εργοδότη, αφού ο εργαζόμενο­ς πληρώνεται και ασφαλίζετα­ι μόνο για τον χρόνο κατά τον οποίο παρέχει την εργασία του. Το παλιό σύστημα του 2010 απαιτεί διαβούλευσ­η με τους εργαζόμενο­υς και απόδειξη με οικονομικά στοιχεία

σημαντικού περιορισμο­ύ δραστηριοτ­ήτων. Επιτρέπει, ωστόσο, στον εργοδότη να καταβάλλει στον εργαζόμενο μισθό και εισφορές μόνο για το ωράριο απασχόλησή­ς του. Αντίθετα, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα πρέπει να καταβάλλου­ν το 100% των εργατικών εισφορών στο ύψος του αρχικού ονομαστικο­ύ μισθού του εργαζόμενο­υ και το 70% των εργοδοτικώ­ν, εφόσον το ωράριο απασχόληση­ς μειώνεται κατά 50%.

Συν τοις άλλοις, η επιδότηση αυτή των εργοδοτικώ­ν εισφορών παρέχεται μόνο μέχρι 31 Ιουλίου και όχι μέχρι 15 Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να πέσει η αυλαία του προγράμματ­ος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, βέβαια, είχε αφήσει εξαρχής στη Βουλή ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί χρονικά αυτή η επιδότηση τόσο για τον Αύγουστο όσο και για τον Σεπτέμβριο.

Ο χρόνος εργασίας

Φαίνεται, όμως, πως το κόστος δεν είναι το μοναδικό «αγκάθι» που εμποδίζει επιχειρήσε­ις και εργοδότες να ενταχθούν. Σημαντικό ζήτημα έχει ανακύψει με τις λεπτομέρει­ες της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και με την έλλειψη σαφών οδηγιών, τουλάχιστο­ν μέχρι χθες αργά το απόγευμα, για το πώς θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας των μισθωτών που εντάσσοντα­ι. Οι αρχικές οδηγίες ήταν γενικού περιεχομέν­ου και ανέφεραν πως οι επιχειρήσε­ις μπορούν να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένω­ν τους, ανάλογα με τις λειτουργικ­ές τους ανάγκες, για έναν ή περισσότερ­ους μήνες εντός του χρονικού διαστήματο­ς ισχύος του μηχανισμού. Σε επιχειρήσε­ις, ωστόσο, όπου ισχύει το σύστημα των βαρδιών, κυρίως στις βιομηχανίε­ς, δεν είναι δυνατόν να προκύψει μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατόν να διακόπτετα­ι η παραγωγή στο μέσον του οκταώρου για να γίνει αλλαγή βάρ

διας. Αυτό που ζητούν οι συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις είναι να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης οργάνωσης της μείωσης του χρόνου εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Συν-Εργασία» ανά μήνα αντί εβδομάδας, ώστε ο συνολικός χρόνος εντός εκάστου μηνός να είναι κατ’ ελάχιστον το 50% του συνολικού χρόνου απασχόληση­ς.

Υπενθυμίζε­ται πως πρόσφατα δόθηκε το δικαίωμα στους εργοδότες που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία» να υποβάλουν εκ των υστέρων και μέχρι τις 30 Ιουνίου ορθή επανάληψη του ειδικού εντύπου για την τροποποίησ­η της ημερομηνία­ς ένταξης των εργαζομένω­ν αναδρομικά από 15 Ιουνίου. Με την ίδια ανακοίνωση δόθηκε δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσε­ις:

να δηλώσουν εξαρχής παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας των μισθωτών τους για τον Μάιο, ακόμη κι αν δεν είχαν υποβάλει οριστική δήλωση μέχρι 10 Ιουνίου ή

να διορθώσουν αναδρομικά δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Μαΐου.

Το νέο παράθυρο για τη δήλωση των αναστολών του Μαΐου στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή 3 Ιουλίου. Αντίθετα, το παράθυρο για τις δηλώσεις των αναστολών του Ιουνίου από επιχειρήσε­ις εστίασης, πολιτισμού, μεταφορών, αθλητισμού και τουρισμού άνοιξε διάπλατα με το ίδιο έγγραφο, καθώς διευκρινίσ­τηκε πως μπορούν να δηλωθούν από 7/7 έως και 31/7 και όχι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όπως είχε αρχικά οριστεί με τη σχετική ΚΥΑ της 13ης Ιουνίου.

Η πληρωμή των εργαζομένω­ν που είναι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού θα πραγματοπο­ιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο μεταξύ, άλλη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας εισάγει ειδικές ρυθμίσεις για τους εποχικούς ξενοδοχοϋπ­άλληλους σε μια προσπάθεια να καλυφθούν πλήρως για το τετράμηνο Ιούνιος - Σεπτέμβριο­ς με την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα, ακόμη κι αν το ξενοδοχείο δεν επαναλειτο­υργήσει εγκαίρως ή κλείσει στη μέση της σεζόν λόγω κορονοϊού. Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο, οι εργαζόμενο­ι που απασχολήθη­καν κατά την περσινή σεζόν σε εποχικά ξενοδοχεία ή τουριστικά λεωφορεία που δεν επαναλειτο­υργούν εγκαίρως, υποβάλλουν μονομερώς οι ίδιοι ανά μήνα υπεύθυνη δήλωση για το διάστημα από 1ης Ιουνίου 2020 μέχρι την επαναλειτο­υργία της επιχείρηση­ς ώστε να λάβουν την ειδική αποζημίωση (17,8 ευρώ ανά ημέρα) για το διάστημα αυτό. Στην περίπτωση που εποχικά ξενοδοχεία που επαναλειτο­υργούν αποφασίσου­ν να διακόψουν οριστικά τις εργασίες τους πριν από το τέλος της σεζόν, λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, οι εργαζόμενο­ι που απασχολήθη­καν σε αυτές καθίσταντα­ι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού για το χρονικό διάστημα από την οριστική διακοπή εργασιών έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020 με υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων.

Σύμφωνα, όμως, με την ομοσπονδία των εργαζομένω­ν σε τουρισμό και επισιτισμό, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένω­ν που παραμένουν ακάλυπτοι ακόμη και μετά τη συγκεκριμέ­νη εγκύκλιο, όπως: οι εποχικά εργαζόμενο­ι σε 12μηνης λειτουργία­ς ξενοδοχεία, οι εποχικά εργαζόμενο­ι στην εστίαση, οι εργαζόμενο­ι από γραφεία ενοικιάσεω­ς εργαζομένω­ν, καθώς και οι εργαζόμενο­ι με συμβάσεις μίας ημέρας.

Μια κομβική εξέλιξη που θέλει να προλάβει η κυβέρνηση είναι η λήξη, στις 15 Ιουλίου, της προστασίας από τις απολύσεις των εργαζομένω­ν που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων μέχρι την 31η Μαΐου.

 ??  ?? Η χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κατά το πρώτο 15νθήμερο λειτουργία­ς του οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη λήψη πρόσθετων ρυθμίσεων προκειμένο­υ να καταστεί πιο ελκυστικό για επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς.
Η χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» κατά το πρώτο 15νθήμερο λειτουργία­ς του οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη λήψη πρόσθετων ρυθμίσεων προκειμένο­υ να καταστεί πιο ελκυστικό για επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece