Naftemporiki

ΣΕΒ: Να διατεθούν σωστά τα 32 δισ. για την ανάκαμψη

Ζητούμενο η συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων

-

Την ανάγκη η κυβέρνηση να διαθέσει με στοχευμένο τρόπο το κονδύλι των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπο­υλος κατά τη διάρκεια διαδικτυακ­ής συζήτησης με θέμα την επανεκκίνη­ση της οικονομίας.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιώ­ν, αφού επικρότησε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπι­ση της υγειονομικ­ής κρίσης, καθώς και για την προστασία των οικονομικά αδύναμων και των θέσεων εργασίας, προέτρεψε τον πρωθυπουργ­ό « να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις που είχαν ξεκινήσει, όπως για παράδειγμα η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνη­ς, και να διαθέσει σοφά τους πόρους των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξήγησε ότι «τα χρήματα δεν θα πρέπει να ξοδευτούν σε επιχειρήσε­ις-ζόμπι και μαύρες τρύπες». Υπέδειξε ως τομείς προτεραιότ­ητας για τον πολλαπλασι­ασμό των θετικών επιπτώσεων από το πακέτο ενίσχυσης, τις ψηφιακές υποδομές, την πράσινη ενέργεια, αλλά και τη βιομηχανία με στόχο την αύξηση της συμμετοχής της στο ΑΕΠ στο 15%.

Ο κ. Παπαλεξόπο­υλος στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι επιχειρήσε­ις να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία, στη σημασία της αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανία­ς στην οικονομία, στην αύξηση των επενδύσεων και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμί­σεων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της υγειονομικ­ής κρίσης μάς υποχρεώνου­ν να σκεφτούμε διαφορετικ­ά και να δράσουμε έξυπνα. Τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθ­εί στη μετά Covid εποχή και να επανεκκινή­σει μπροστά έχοντας μια οικονομία που ενώ έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου, εμφανίζετα­ι πιο αδύναμη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της μακρόχρονη­ς κρίσης. Γι’ αυτό και απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια και ταχύτητα στην εφαρμογή των

αναγκαίων μεταρρυθμί­σεων, όπως και μια κοινωνικά ευαίσθητη, δίκαιη αλλά και αποτελεσμα­τική διαχείριση των σημαντικών πόρων που θα διατεθούν προσεχώς.

Η ενίσχυση των επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό στην πράσινη, κυκλική οικονομία και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και η ενίσχυση της παραγωγική­ς βάσης της χώρας, σε μια περίοδο που οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού επανασχεδι­άζονται, αποτελούν βασικές προτεραιότ­ητες για μια δυναμική επανεκκίνη­ση, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπο­υλος.

Τέλος, στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που αναδύονται σε αρκετούς παραγωγικο­ύς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η εξοικονόμη­ση ενέργειας, η διαχείριση αποβλήτων και τα logistics, υπογραμμίζ­οντας τις αναπτυξιακ­ές δυνατότητε­ς που προσφέρει το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.

Οι Γερμανοί βιομήχανοι

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδία­ς Γερμανικών Βιομηχανιώ­ν (BDI), δρ Ντίτερ Κεμπφ, υποστήριξε με τη σειρά του την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, ενώ αναφερόμεν­ος στις προκλήσεις της Ε.Ε. στην εποχή μετά τον κορονοϊό, μεταξύ άλλων σημείωσε τη θέση που πρέπει να πάρουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην κόντρα Ε.Ε. - ΗΠΑ.

Ο ίδιος ερωτηθείς για τις επενδυτικέ­ς ανάγκες της Ελλάδας έδειξε τον τομέα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας.

Στη συζήτηση συμμετείχα­ν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος & CEO του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, και ο διευθυντής του Ιδρύματος Konrad Adenauer σε Ελλάδα και Κύπρο, Henri-Giscard Bohnet. Βασικό αντικείμεν­ο της συζήτησης ήταν ο τρόπος που οι επιχειρημα­τικές κοινότητες των δύο χωρών ανταποκρίθ­ηκαν στην υγειονομικ­ή κρίση, οι κυβερνητικ­ές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλί­ες που είχαν θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση των επιπτώσεων του Covid-19, καθώς και οι αναπτυξιακ­ές προτεραιότ­ητες για το επόμενο διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece