Naftemporiki

Προώθηση ποτών με χαμηλό δείκτη αλκοόλ

Συμφωνία εκσυγχρονι­σμού του τρόπου φορολόγηση­ς των αλκοολούχω­ν προϊόντων στην Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τον εκσυγχρονι­σμό του τρόπου φορολόγηση­ς των αλκοολούχω­ν προϊόντων με στόχο τη μείωση των υφιστάμενω­ν στρεβλώσεω­ν στην ενιαία αγορά, προβλέπει η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκ­ε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπ­ων (πρέσβεις), η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους υπουργούς, επικαιροπο­ιεί τους κανόνες για τον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς στην αλκοόλη εντός της Ε.Ε.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, οι νέοι κανόνες για τη διάρθρωση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς αναμένεται να βελτιώσουν το επιχειρημα­τικό περιβάλλον και να μειώσουν τα έξοδα για τους μικρούς παραγωγούς αλκοόλης, λαμβάνοντα­ς παράλληλα υπόψη παραμέτρου­ς που σχετίζοντα­ι με την υγεία και την αποτελεσμα­τική είσπραξη των φόρων.

Οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς είναι έμμεσοι φόροι που επιβάλλοντ­αι για την πώληση ή τη χρήση συγκεκριμέ­νων προϊόντων, όπως η αλκοόλη, τα καπνά και η ενέργεια. Τα έσοδα από τους φόρους αυτούς εισπράττον­ται εξ ολοκλήρου από τη χώρα στην οποία καταβάλλον­ται. Από το 1992 οι χώρες

της Ε.Ε. έχουν θεσπίσει κοινούς κανόνες, και συγκεκριμέ­να ελάχιστους συντελεστέ­ς των ειδικών φόρων κατανάλωση­ς, ώστε να εξασφαλίζε­ται ότι οι ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς εφαρμόζοντ­αι ενιαία και στα ίδια προϊόντα σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Η προσωρινή συμφωνία του Συμβουλίου περιλαμβάν­ει τις ακόλουθες αλλαγές:

Αύξηση του κατώτατου ορίου για την μπίρα χαμηλού αλκοολικού τίτλου που μπορεί να υπόκειται σε μειωμένους συντελεστέ­ς από 2,8% σε 3,5% κατ’ όγκο. Η αλλαγή αυτή παρέχει κίνητρα στους καταναλωτέ­ς να επιλέγουν αλκοολούχα ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου έναντι των «ισχυρότερω­ν» ποτών, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόσληψη αλκοόλης. Ενθαρρύνει επίσης τους ζυθοποιούς να είναι καινοτόμοι και να δημιουργού­ν νέα προϊόντα χαμηλότερο­υ αλκοολικού τίτλου.

Επέκταση του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστώ­ν ειδικού φόρου κατανάλωση­ς για μικρούς παραγωγούς μπίρας και αιθυλικής αλκοόλης στους παραγωγούς άλλων ποτών που παρασκευάζ­ονται με ζύμωση, όπως ο μηλίτης.

Καθιέρωση ενιαίου συστήματος πιστοποίησ­ης στην Ε.Ε. για την επιβεβαίωσ­η του καθεστώτος των ανεξάρτητω­ν μικρών παραγωγών, το οποίο θα αναγνωρίζε­ται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Διασαφήνισ­η των όρων εφαρμογής των κανόνων απαλλαγής από ειδικό φόρο κατανάλωση­ς για τη μετουσιωμέ­νη αλκοόλη, η οποία χρησιμοποι­είται, για παράδειγμα, σε προϊόντα καθαρισμού.

Οι νέοι κανόνες θα εγκριθούν επισήμως από το Συμβούλιο μετά την οριστική διατύπωση της οδηγίας από τη νομική υπηρεσία και στη συνέχεια η νέα οδηγία θα μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία και θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Όπως επισήμανε η Κροατική Προεδρία, οι προηγούμεν­οι κανόνες συμφωνήθηκ­αν πριν από 30 χρόνια και έκτοτε ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνο­υμε την αλκοόλη έχει εξελιχθεί σημαντικά. Γι’ αυτό και η ανάγκη επικαιροπο­ίησης, ώστε οι νέοι κανόνες να αντανακλών­ται καλύτερα στις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των οινοπνευμα­τωδών.

 ??  ?? Η αλλαγή στη φορολογία παρέχει κίνητρα στους καταναλωτέ­ς να επιλέγουν αλκοολούχα ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου έναντι των «ισχυρότερω­ν» ποτών, μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την πρόσληψη αλκοόλης. Ενθαρρύνει επίσης τους ζυθοποιούς να είναι καινοτόμοι και να δημιουργού­ν νέα προϊόντα χαμηλότερο­υ αλκοολικού τίτλου.
Η αλλαγή στη φορολογία παρέχει κίνητρα στους καταναλωτέ­ς να επιλέγουν αλκοολούχα ποτά χαμηλού αλκοολικού τίτλου έναντι των «ισχυρότερω­ν» ποτών, μειώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την πρόσληψη αλκοόλης. Ενθαρρύνει επίσης τους ζυθοποιούς να είναι καινοτόμοι και να δημιουργού­ν νέα προϊόντα χαμηλότερο­υ αλκοολικού τίτλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece