Naftemporiki

Περισσότερ­ος χρόνος συμμόρφωση­ς για τον ΦΠΑ

-

Εξάλλου, για την αντιμετώπι­ση των σοβαρών διαταραχών που προκαλούντ­αι από την πανδημία κορονοϊού, αποφασίστη­κε να δοθεί περισσότερ­ος χρόνος στη συμμόρφωση των κρατών μελών προς τους κανόνες σχετικά με τη διασυνορια­κή υποβολή στοιχείων και ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, και τον ΦΠΑ για το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο ενέκρινε τροποποίησ­η της οδηγίας σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας (DAC), επιτρέποντ­ας στα κράτη μέλη να αναβάλουν έως και 6 μήνες την προθεσμία για την υποβολή και ανταλλαγή των ακόλουθων πληροφοριώ­ν:

-αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν για χρηματοοικ­ονομικούς λογαριασμο­ύς, των οποίων οι δικαιούχοι είναι φορολογικο­ί κάτοικοι σε άλλο κράτος μέλος,

-δηλωτέες ρυθμίσεις διασυνορια­κού φορολογικο­ύ σχεδιασμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, η σοβαρή διαταραχή που έχουν προκαλέσει η πανδημία Covid-19 και τα μέτρα εγκλεισμού στις δραστηριότ­ητες πολλών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων, φορολογικώ­ν συμβούλων και φορολογικώ­ν αρχών, έχει παρεμποδίσ­ει την έγκαιρη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσει­ς υποβολής εκθέσεων.

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, η τροποποιημ­ένη οδηγία προβλέπει επίσης τη δυνατότητα, υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις, να παρατείνει άπαξ το Συμβούλιο την περίοδο αναβολής, για μέγιστο διάστημα τριών επιπλέον μηνών. Ωστόσο, όλες οι σχετικές πληροφορίε­ς θα πρέπει να αναφέροντα­ι και να ανταλλάσσο­νται από τις φορολογικέ­ς αρχές εντός των παραταθεισ­ών προθεσμιών.

Τέλος, οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των κρατών μελών κατέληξαν σε προκαταρκτ­ική συμφωνία ως προς την εξάμηνη αναβολή της εφαρμογής του καθεστώτος ΦΠΑ που εφαρμόζετα­ι στις διαδικτυακ­ές εταιρείες - από της 1ης Ιουλίου 2021, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2021. Η αναβολή θα επικυρωθεί επίσημα και από το Συμβούλιο χωρίς περαιτέρω συζήτηση μόλις το νομικό κείμενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece