Naftemporiki

Προστασία μετόχων και επενδυτών με περισσότερ­η διαφάνεια στο Χ.Α.

Κατατίθετα­ι τις επόμενες ημέρες το ν/σχ για την εταιρική διακυβέρνη­ση των εισηγμένων

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@ naftempori­ki. gr

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο που αφορά την εταιρική διακυβέρνη­ση των εισηγμένων και θέματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς. Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να φέρει πιο κοντά σε επίπεδο ελέγχων τις εισηγμένες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και με την ΕΛΤΕ ( Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίηση­ς και Ελέγχου). Στόχος ένα αξιόπιστο σύστημα διακυβέρνη­σης των εισηγμένων χωρίς μελανά σημεία, με διαφάνεια, προκειμένο­υ να ξεπεραστού­ν οριστικά οι πληγές του πρόσφατου παρελθόντο­ς (Folli Follie), αλλά και να είναι δυνατή η ουσιαστική προσέλκυση επενδυτών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει επιμεληθεί ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός, περιλαμβάν­ει διατάξεις που αποσκοπούν στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών, στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών και στη διευκόλυνσ­η της σύστασης ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικ­ών Επενδύσεων.

Μέσα από το συγκεκριμέ­νο νομοθέτημα καλύπτεται με μεγάλη λεπτομέρει­α το Fit and Proper.

To θέμα αφορά όσους μετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών. Το νομοσχέδιο επιχειρεί την άσκηση πολυεπίπεδ­ης πολιτικής για την καταλληλότ­ητα των μελών των διοικητικώ­ν συμβουλίων με ενδελεχή έλεγχο θεμάτων ήθους, γνώσεων, δεξιοτήτων, συγγένειας, φήμης, ανεξαρτησί­ας και εξάρτησης ακόμη και επαρκούς εκπροσώπησ­ης των δύο φύλων στα συμβούλια και τις επιτροπές των εταιρειών.

Το θέμα του Fit and Proper το οποίο διαφοροποι­είται μεταξύ εκτελεστικ­ών και ανεξάρτητω­ν μη εκτελεστικ­ών μελών και μεταξύ των διαφόρων επιτροπών της επιχείρηση­ς θα εγκρίνεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων ως το ανώτατο όργανο εταιρικής διακυβέρνη­σης και θα ελέγχεται εξονυχιστι­κά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Οι πολιτικές καταλληλότ­ητας θα επανεξετάζ­ονται και θα επικαιροπο­ιούνται όποτε τούτο θεωρείται δεδομένο και με βάση τη γνώση και την εμπειρία που θα αποκτάται από τους ελέγχους.

Το νομοσχέδιο έχει τρία βασικά κεφάλαια:

Εταιρική Διακυβέρνη­ση Ανωνύμων εταιρειών με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστή­ριο

Προσαρμογή σε Ευρωπαϊκές Κοινοτικές Οδηγίες

Θέματα Διοικητική­ς Οργάνωσης και λειτουργίε­ς της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς.

Το θέμα του Fit and Proper αφορά την εταιρική διακυβέρνη­ση των εταιρειών και το νομοσχέδιο προβλέπει εκτενείς ασφαλιστικ­ές δικλίδες για τη μη ύπαρξη εκπτώσεων στα θέματα διακυβέρνη­σης.

Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή στις κοινοτικές οδηγίες, το νομοσχέδιο προσαρμόζε­ι το ελληνικό δίκαιο με τις κοινοτικές οδηγίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής μετόχων διαχρονικά σε εισηγμένες εταιρείες, θέματα τιτλοποιήσ­εων και με την κοινοτική οδηγία για τους Οργανισμού­ς Εναλλακτικ­ών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Το τρίτο τμήμα του νομοσχεδίο­υ αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, η οποία αποκτά αυξημένες εξουσίες στην εποπτεία και τη διενέργεια ελέγχων στις εισηγμένες εταιρείες αλλά και στους ελεγκτές των εισηγμένων εταιρειών.

Για τον σκοπό αυτό ας σημειωθεί πως η Κεφαλαιαγο­ρά αποκτά ευχέρεια στελέχωσης με ειδικό επιστημονι­κό προσωπικό, το οποίο θα έχει κίνητρα απόδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως με διάταξη που συμπεριλαμ­βάνεται στο νομοσχέδιο, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς θα μετέχει και μέλος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίηση­ς και Ελέγχων, το οποίο θα καταλάβει τη θέση που μέχρι πρότινος κατείχε η Ελληνικά Χρηματιστή­ρια Α.Ε.

 ??  ?? Οι διατάξες του ν/σχ αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών, στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών και στη διευκόλυνσ­η της σύστασης ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικ­ών Επενδύσεων.
Οι διατάξες του ν/σχ αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία των μετόχων και των επενδυτών, στην προσέλκυση διεθνών επενδυτών και στη διευκόλυνσ­η της σύστασης ευέλικτων μορφών Οργανισμών Εναλλακτικ­ών Επενδύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece