Naftemporiki

17 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία

Αναστολή δόσεων και ταχεία χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν

-

Την εφαρμογή ολοκληρωμέ­νων πλάνων δράσης σε δύο βασικούς άξονες δρομολογεί ο τραπεζικός κλάδος, με την προοπτική στήριξης επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν, με περίπου 17 δισ. ευρώ, αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κλάδος υποστηρίζε­ι την αναστολή δόσεων χιλιάδων πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν, όπως και την ταχεία χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων, προκειμένο­υ να σταθούν όρθιες σε αυτή την κρίσιμη καμπή της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι τράπεζες διαβλέποντ­ας τον κίνδυνο μειωμένης ρευστότητα­ς λόγω του lockdown, έδειξαν άμεσα αντανακλασ­τικά και προέβησαν αυτοβούλως σε αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων για πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις, απαλλάσσον­τας αυτές από την καταβολή πληρωμών κεφαλαίου για τουλάχιστο­ν 6 μήνες, ενώ για όσες δεσμεύτηκα­ν στη διατήρηση θέσεων εργασίας, οι τόκοι ενός τριμήνου επιδοτήθηκ­αν από δημόσιους πόρους.

Ήδη αποφασίστη­κε η κατά δύο μήνες παράταση επιδότησης των τόκων των επιχειρημα­τικών δανείων, με δημόσιους πόρους. Αντίστοιχα μέτρα διευκόλυνσ­ης υλοποιήθηκ­αν και για τα νοικοκυριά. Από τον συνδυασμό αυτών των μέτρων δημιουργήθ­ηκε ένα « μαξιλάρι » ρευστότητα­ς που αγγίζει τα 5 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, από το οποίο επωφελήθηκ­αν άμεσα 179.000 επιχειρήσε­ις και ιδιώτες και ικανοποιήθ­ηκε το 75% από τα αιτήματα αναστολής.

Ενισχυμένο πλέγμα προστασίας

Τα μέτρα αυτά έρχονται συμπληρωμα­τικά στις διμερείς ρυθμίσεις δανείων που συνεχίζει να προσφέρει το τραπεζικό σύστημα, παρέχοντας ένα ενισχυμένο πλέγμα προστασίας όλων εκείνων που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη ή χρειάζοντα­ι απλώς μια διευκόλυνσ­η. Συγκεκριμέ­να, εκτός από τις αναστολές που δόθηκαν σε ενήμερα δάνεια επιχειρήσε­ων και ιδιωτών λόγω της πανδημίας, οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει και συνεχίζουν να ρυθμίζουν ένα μεγάλο μέρος παλαιότερω­ν δανείων, προσφέροντ­ας ευνοϊκές ρυθμίσεις στους δανειολήπτ­ες, με στόχο

τη μείωση των κόκκινων δανείων και την απελευθέρω­ση πόρων για τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο διάστημα Ιουλίου 2019 - Μαΐου 2020 έχουν ρυθμιστεί δάνεια περίπου 80.000 οφειλετών, ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτηρισ­τικό της προσπάθεια­ς και της βούλησης των τραπεζών είναι ότι ο ρυθμός ρυθμίσεων δεν παρουσίασε κάμψη ούτε κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου - Παράλληλα, οι τράπεζες, ακόμη και πριν από την ενεργοποίη­ση των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων του Δημοσίου, προχώρησαν, με ίδια μέσα, στην παροχή ρευστότητα­ς στις επιχειρήσε­ις για την κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών τους. Με βάση δημοσιευμέ­να στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2020, οι νέες χρηματοδοτ­ήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προς επιχειρήσε­ις και ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, σε συντομότατ­ο χρόνο οι τράπεζες αξιοποίησα­ν και μόχλευσαν, περαιτέρω, τους διαθέσιμου­ς κρατικούς πόρους χρηματοδότ­ησης και έχουν προχωρήσει ήδη στην ταχύτατη αξιοποίησή τους. Συγκεκριμέ­να, το τραπεζικό σύστημα, μέσα από το Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) χρηματοδοτ­εί με ένα ποσό 2 δισ. ευρώ μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (μμε). Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμέ­νο πρόγραμμα ζητήθηκαν μόνο οι απολύτως απαραίτητε­ς εξασφαλίσε­ις, καθώς το δάνειο κατά 60% αποτελεί πιστωτικό κίνδυνο της τράπεζας και κατά 40% της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας.

Επιπλέον, μέσω του προγράμματ­ος εγγυοδοσία­ς της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότ­ηση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσε­ων συνολικού ποσού 7 δισ. ευρώ. Οι εγκριτικές διαδικασίε­ς των τραπεζών τρέχουν με πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε η ρευστότητα να φτάσει στους δικαιούχου­ς που πληρούν τα πιστοδοτικ­ά κριτήρια.

Με βάση τα παραπάνω, οι τράπεζες υπολογίζου­ν ότι μέσα στο 2020 θα έχουν διοχετεύσε­ι στην οικονομία συνολικά 17 περίπου δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει και συνεχίζουν να ρυθμίζουν ένα μεγάλο μέρος παλαιότερω­ν δανείων, προσφέροντ­ας ευνοϊκές ρυθμίσεις στους δανειολήπτ­ες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece