Naftemporiki

Παρατείνετ­αι η καταβολή και για τις εισφορές Μαΐου

Αποπληρωμή σε τέσσερις μήνες, με πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου

-

Τη δυνατότητα μεταχρονολ­όγησης της πληρωμής των ασφαλιστικ­ών εισφορών περιόδου απασχόληση­ς Μαΐου 2020 δίνει νέα απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση σε αυτοαπασχο­λούμενους και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Την παράταση δικαιούντα­ι μόνο οι επαγγελματ­ίες που εντάσσοντα­ι λόγω κύριου ή δευτερεύον­τα ΚΑΔ στη σχετική λίστα του παραρτήματ­ος της Υ.Α., στην οποία εμπεριέχον­ται δραστηριότ­ητες που σχετίζοντα­ι κυρίως με τις μεταφορές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εστίαση και τον τουρισμό.

Αυτοί οι επαγγελματ­ίες μπορούν να κάνουν χρήση της παράτασης και να αποπληρώσο­υν τις εισφορές Μαΐου τμηματικά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31 Οκτωβρίου. Εκτός από τις εισφορές Μαΐου, στην τετράμηνη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωμα­τική εκκαθάριση ασφαλιστικ­ών εισφορών προηγούμεν­ων ετών, απαιτητών μέχρι 30 Ιουνίου. Υπενθυμίζε­ται πως με το ίδιο ακριβώς σχήμα, της τετράμηνης αποπληρωμή­ς σε δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31 Οκτωβρίου, παρατάθηκε και η πληρωμή των εισφορών Απρι

λίου. Αντίστοιχα η αποπληρωμή των εισφορών Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου έχει παραταθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ (τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9). Συνεπώς, από τον Σεπτέμβριο και μετά συγκεντρών­εται σημαντική ύλη ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν, αν και οι κορονο-οφειλές θα μπορούν εν τέλει να ενταχθούν σε σχήμα 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων, όπως είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο πρωθυπουργ­ός.

Οι δικαιούχοι

Την παράταση της προθεσμίας πληρωμής δικαιούντα­ι:

Ελεύθεροι επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενοι (πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).

Μικροεπαγγ­ελματίες που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματι­κά ή πληθυσμιακ­ά κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενεργός κύριος ΚΑΔ στις 20/3/2020 ή ο κωδικός δευτερεύου­σας δραστηριότ­ητας με μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα να συμπεριλαμ­βάνονται στη σχετική λίστα της Υ.Α.

Την παράταση δικαιούντα­ι ακόμη:

Όσοι ασκούν πολλαπλή επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα, εφόσον ο ΚΑΔ μιας από τις δραστηριότ­ητες είναι στη λίστα.

Όσοι εργάζονται παράλληλα και ως μισθωτοί.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι επαγγελματ­ίες επιλέξουν να πληρώσουν τώρα τις εισφορές

του Μαΐου και όχι από τον Οκτώβριο και μετά, δικαιούντα­ι έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο εφόσον εξοφλήσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή (3 Ιουλίου). Τα ειδοποιητή­ρια του e-ΕΦΚΑ έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες του Φορέα. Όσοι πληρώσουν την εισφορά τους έως τις 3 Ιουλίου, ανεξάρτητα αν πλήττονται βάσει ΚΑΔ ή όχι, μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης και να πληρώσουν:

1η κατηγορία εισφορών: 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών: 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών: 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών: 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών: 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών: 432 ευρώ

Το δικαίωμα στην έκπτωση έχουν και οι 900.000 ελεύθεροι επαγγελματ­ίες - αυτοαπασχο­λούμενοι, αρκεί να έχουν πληρώσει τις εισφορές του προηγούμεν­ου τετραμήνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματο­ς Ιανουαρίου - Απριλίου 2020. Αν οφείλουν, πρέπει να εξοφλήσουν στο 100% τις οφειλές του 2020 (βασική οφειλή στο 100% συν τις προβλεπόμε­νες προσαυξήσε­ις) για να ξεκλειδώσε­ι η έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο του Μαΐου.

 ??  ?? Στη νέα τετράμηνη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωμα­τική εκκαθάριση ασφαλιστικ­ών εισφορών προηγούμεν­ων ετών, απαιτητών μέχρι 30 Ιουνίου.
Στη νέα τετράμηνη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωμα­τική εκκαθάριση ασφαλιστικ­ών εισφορών προηγούμεν­ων ετών, απαιτητών μέχρι 30 Ιουνίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece