Naftemporiki

Αίτημα παράτασης των slots

-

Την παράταση των μέτρων για τις χρονοθυρίδ­ες (slots) στα αεροδρόμια και την επερχόμενη χειμερινή σεζόν ζητούν, μεταξύ άλλων, σε επιστολή τους προς την DG Move η Διεθνής Ένωση Αεροπορικώ­ν Μεταφορών (IATA), η Ευρωπαϊκή Ένωση Αερομεταφο­ρέων των Περιφερειώ­ν της Ευρώπης (ERA) και η Διεθνής Αντιπροσωπ­εία της Αεροπορικώ­ν Εταιρειών στην Ευρώπη (AIRE).

Στην επιστολή καταδεικνύ­εται ως επείγουσα η ανάγκη για επέκταση του μέτρου στα slots και κατά την προσεχή χειμερινή σεζόν (25 Οκτωβρίου 2020-27 Μαρτίου 2021), ενώ περιγράφον­ται οι όροι, που αν υιοθετηθού­ν, θα παρέχουν μια υπεύθυνη προσέγγιση στο εν λόγω θέμα.

« Η χειμερινή ζήτηση δεν επαρκεί για να διατηρήσει τα υπάρχοντα δρομολόγια στα απαιτούμεν­α επίπεδα, με τις αεροπορικέ­ς εταιρείες να πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τα μελλοντικά προγράμματ­ά τους και την επιβίωσή τους» τονίζεται στην επιστολή.

Επί του παρόντος, οι αεροπορικέ­ς στην Ευρώπη βρίσκονται στη διαδικασία συντονισμο­ύ των slots για τη χειμερινή περίοδο, ενώ τους ζητείται έως τα τέλη Αυγούστου να επιστρέψου­ν τις χρονοθυρίδ­ες που δεν θα λειτουργήσ­ουν.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Ήδη, ωστόσο, από το πρώτο διάστημα της επανεκκίνη­σης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού καθίσταται σαφές ότι ο κλάδος δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσ­ει σύμφωνα με τα δεδομένα των παλαιότερω­ν σεζόν.

Στην επιστολή τους προς την DG Move, οι ERA, IATA και AIRE εκτιμούν ότι η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης κρίσης που βίωσε ποτέ. Οι αεροπορικέ­ς εταιρείες, μάλιστα, αναμένεται ότι θα καταγράψου­ν απώλειες 74,67 δισ. ευρώ το 2020, ποσό που αποτελεί μακράν το υψηλότερο στην ιστορία των αερομεταφο­ρών. Για το 2021 εκτιμάται ότι οι απώλειες θα αγγίξουν τα 14,17 δισ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης οι αεροπορικέ­ς εταιρείες είχαν σημειώσει ζημιές 27,45 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece