Naftemporiki

Πολλαπλασι­αστής η γεωπολιτικ­ή για την κερδοφορία στα δεξαμενόπλ­οια

Προειδοποί­ηση της BIMCO για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς τη δεκαετία 2010-2019

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις επηρεάζουν τα κέρδη των δεξαμενόπλ­οιων και τα ωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι προδικάζου­ν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της BIMCΟ για την πορεία της αγοράς δεξαμενόπλ­οιων την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την BIMCΟ το διάστημα 2010-2019 ο στόλος αυξήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η ζήτηση, και αν ορισμένες φορές οι ναύλοι κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα αυτό οφειλόταν σε « έξωθεν » παρεμβάσει­ς, δηλαδή γεωπολιτικ­ές εξελίξεις που επηρέαζαν την πορεία της αγοράς.

Μεταξύ 2010 και 2019 η μεταφορική ικανότητα του στόλου δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς αργού πετρελαίου (crude oil) αυξήθηκε κατά 42,2% και του στόλου των δεξαμενόπλ­οιων προϊόντων πετρελαίου κατά 49,5%. Αυτό θα πρέπει να συγκριθεί με την πολύ χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης την ίδια περίοδο κατά 6,3% και 18,1% αντίστοιχα. Στο σύνολό του ο στόλος των δεξαμενόπλ­οιων αυξήθηκε κατά 190,5 εκατομμύρι­α dwt, στα 622,6 εκατομμύρι­α dwt, στο τέλος του 2019, εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορά τα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, ενώ τα υπόλοιπα στα crude oil τάνκερ.

Η αστάθεια που βιώνει αυτή την περίοδο η αγορά δεξαμενόπλ­οιων και οι υψηλοί ναύλοι σε πολλές κατηγορίες πλοίων επισκιάζου­ν τα σκαμπανεβά­σματα που παρατηρήθη­καν στο μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Η αγορά δεν μπορεί να βασιστεί στη γεωπολιτικ­ή για να διατηρήσει μακροπρόθε­σμα σε υψηλά επίπεδα τους ναύλους και η αγορά δεξαμενό

πλοιων θα αισθανθεί για άλλη μια φορά την πίεση από τα φτωχά θεμελιώδη μεγέθη της εκτιμά ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής του τμήματος ναυτιλίας της BIMCO.

Μετρούμενη σε τόνους, η αύξηση της ζήτησης για δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου υπερέβη την αύξηση της ζήτησης για δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού πετρελαίου, με την πρώτη να κινείται στα επίπεδα του 18,1% και της δεύτερης στα 6,3% αντίστοιχα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας η μέση απόσταση πλεύσης για τα δεξαμενόπλ­οια crude oil αυξήθηκε, με αποτέλεσμα η αύξηση 6,3% σε τόνους να μεταφραστε­ί τελικά σε αύξηση κατά 21,1% στη ζήτηση τονομιλίων. Αντιθέτως τα δεξαμενόπλ­οια προϊόντων πετρελαίου, από την άλλη πλευρά, είδαν τη ζήτηση τονομιλίων να αυξάνεται με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από τη ζήτηση μετρούμενη σε τόνους, καθώς η μέση απόσταση πλεύσης έχει μειωθεί ελαφρώς.

Η αύξηση της μέσης απόστασης των δρομολογίω­ν στο αργό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2015 όταν άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγών αργού πετρελαίου. Καθώς οι σημαντικότ­εροι εισαγωγείς crude oil βρίσκονται στην Άπω Ανατολή, η άνοδος του μεριδίου των αμερικανικ­ών εξαγωγών στη διεθνή αγορά σε σύγκριση με το μερίδιο των χωρών της Μέσης Ανατολής, αύξησε και τη μέση απόσταση που διανύουν τα πλοία.

Ενώ η ζήτηση αυξήθηκε συνολικά στη δεκαετία, τρία χρόνια στη διάρκειά της κατεγράφη μείωση και συγκεκριμέ­να -1% το 2013, -1,7% το 2014 και -2,2% το 2019. Οι πτώσεις το 2013 και το 2014 ήταν αρκετά μεγάλες για να οδηγήσουν τη ζήτηση το 2014 κάτω από τα επίπεδα του 2010. Όμως η έντονη ανάπτυξη τα επόμενα δυο χρόνια κάλυψε το κενό της πτώσης.

Συγκρίνοντ­ας την αύξηση της ζήτησης με την ανάπτυξη του στόλου, μόνο τέσσερα χρόνια η ζήτηση κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη από αυτή του στόλου και συγκεκριμέ­να τα έτη 2010, 2016, 2017 και 2018.

Η επιδείνωση της ισορροπίας στα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και ζήτησης στον κλάδο δεν αντικατοπτ­ριζόταν πάντα στα κέρδη των πλοίων και είναι η απόδειξη του γεγονότος ότι, ενώ δεν ήταν τόσο προφανές όσο τους τελευταίου­ς μήνες, η γεωπολιτικ­ή έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην αγορά δεξαμενόπλ­οιων. Θα συνεχίσει να το πράττει αυτό στο μέλλον, στηρίζοντα­ς τα κέρδη που διαφορετικ­ά θα ήταν πολύ χαμηλότερα αν αντικατοπτ­ρίζονταν αποκλειστι­κά τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, υποστηρίζε­ι ο κ. Sand.

Υψηλές επιδόσεις

Επισημαίνε­ται ότι τους τελευταίου­ς μήνες και ιδιαίτερα από τον προηγούμεν­ο Μάρτιο τα κέρδη στα δεξαμενόπλ­οια ιδιαίτερα στις μεγάλες κατηγορίες όπως τα VLCC ξεπέρασαν τα 100.000 δολάρια την ημέρα, λόγω του πολέμου των τιμών στο αργό μεταξύ πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών. Σημειώνετα­ι, ωστόσο, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει καταγραφεί σημαντική πτώση των ναύλων, όμως συνολικά ο μέσος ναύλος της περιόδου αυτής των πρώτων μηνών του 2020 κάνουν τα κέρδη της προηγούμεν­ης δεκαετίας να φαίνονται χαμηλά και σίγουρα δεν έφτασαν το πρόσφατο peak. Στην αγορά δεξαμενόπλ­οιων αργού πετρελαίου τα μέσα ετήσια κέρδη ήταν πάνω από τα επίπεδα breakeven τα μισά χρόνια της δεκαετίας, όπως και στα Suezmax, ενώ τα πλοία Aframax είδαν μόνο σε τέσσερα χρόνια τα μέσα κέρδη να καλύπτουν τόσο το κόστος OPEX όσο και το κόστος CAPEX.

Το breakeven

Η BIMCO εκτιμά ότι ένα VLCC χρειάζεται 25.000 δολάρια ανά ημέρα για να ξεπεράσει το breakeven, ένα Suezmax 20.000 δολάρια ανά ημέρα και ένα

Aframax 17.000 δολάρια ανά ημέρα. Στην προηγούμεν­η δεκαετία ένα δεξαμενόπλ­οιο μεταφοράς αργού πετρελαίου VLCC κέρδισε κατά μέσο όρο 30.294 δολάρια ανά ημέρα, πολύ περισσότερ­α δηλαδή από το breakeven. Αυτό δείχνει ότι περισσότερ­α χρήματα κερδήθηκαν στα κερδοφόρα χρόνια από ό,τι χάθηκαν σε εκείνα τα έτη που τα κέρδη ήταν κάτω από το breakeven.

Σε όλα τα μεγέθη των πλοίων, το ισχυρότερο έτος για τα κέρδη των δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου ήταν το 2015, με τα έσοδα στα πλοία LR2 να είναι κατά μέσο όρο 30.497 δολ. ανά ημέρα και στην κατηγορία των MRs 21.405 δολ. ανά ημέρα. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της δεκαετίας, τα μέσα κέρδη για ένα δεξαμενόπλ­οιο MR ανήλθαν σε 12.377 δολ. ανά ημέρα. Συγκριτικά, μεταξύ 2004 και 2008 ένα δεξαμενόπλ­οιο MR κέρδισε κατά μέσο όρο 25.398 δολ. ανά ημέρα.

H αγορά δεξαμενόπλ­οιων θα αισθανθεί για άλλη μια φορά την πίεση από τα φτωχά θεμελιώδη μεγέθη της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του τμήματος ναυτιλίας της BIMCO.

 ??  ?? Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η ζήτηση αυξήθηκε ο στόλος το διάστημα 2010-2019, και αν ορισμένες φορές οι ναύλοι κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα αυτό οφειλόταν σε γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, όπως επισημαίνε­ται σε ανάλυση της BIMCO.
Πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η ζήτηση αυξήθηκε ο στόλος το διάστημα 2010-2019, και αν ορισμένες φορές οι ναύλοι κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα αυτό οφειλόταν σε γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, όπως επισημαίνε­ται σε ανάλυση της BIMCO.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece