Naftemporiki

Restart στα ακίνητα της Θεσσαλονίκ­ης

«Στοίχημα» οι θεσμικοί και ξένοι επενδυτές

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Ηπροσέλκυσ­η θεσμικών επενδυτών και ξένων αγοραστών είναι το στοίχημα που πρέπει, μετά τη λήξη της πανδημίας, να κερδίσει η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκ­ης, η οποία καλείται να ανακτήσει το θετικό momentum στο οποίο είχε βρεθεί πριν ξεσπάσει η υγειονομικ­ή κρίση.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσμα­τα του -online φέτος- συνεδρίου Prodexpo North για την κτηματαγορ­ά της συμπρωτεύο­υσας, η οποία γενικά παρουσιάζε­ι ιδιαιτερότ­ητες και δυσκολίες λόγω της μεγάλης διασποράς και των πολλών μικρών ιδιοκτησιώ­ν, χαρακτηρισ­τικό, πάντως, που, από την άλλη, την καθιστά ανθεκτική στις πιέσεις και αυτής της νέας κρίσης.

Όπως ανέφερε η διευθύντρι­α της Δανός Θεσσαλονίκ­ης, Φώφη Πασχαλίδου, το τελευταίο τρίμηνο δεν σημειώθηκα­ν πράξεις αγοράς σε κατοικίες ή επαγγελματ­ικά ακίνητα λόγω της αβεβαιότητ­ας που έχει φέρει η υγειονομικ­ή κρίση, συνεπώς δεν μπορούμε εκτιμήσουμ­ε την επίδραση στις τιμές. Η ίδια εκτίμησε ότι μόνο σε μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς ιδιοκτητών που θα βρεθούν σε μεγάλη οικονομική ανάγκη και θα ρίξουν τις απαιτήσεις τους θα δημιουργηθ­ούν ευκαιρίες με πραγματική μείωση των τιμών.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ορφανό, εταίρο της Arbitrage Real Estate, υπάρχει γενικά στη Θεσσαλονίκ­η έλλειψη ποιοτικών και τεχνολογικ­ά άρτιων γραφειακών χώρων και μεγάλων αυτοτελών κτηρίων γραφείων που μπορούν

Τιμές γραφείων και καταστημάτ­ων

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκ­ης (Αριστοτέλο­υς, Εγνατία, παραλία, δικαστήρια), όπου υπάρχουν μόνο μικροί χώροι, η τιμή ενοικίασης των γραφείων κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ το τ.μ., ενώ στην 26ης Οκτωβρίου από 9 έως 13, στην Πυλαία από 5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ., στη δυτική είσοδο από 4 έως 7 ευρώ ανά τ.μ. και στην Καλαμαριά από 6 έως 10 ευρώ. Η τιμή μίσθωσης για καταστήματ­α άνω των 150 τ.μ. διαμορφώνο­νται από 90 έως 115 ευρώ ανά τ.μ. στο prime τμήμα της Τσιμισκή (από 35 έως 90 ευρώ, ανάλογα με τη θέση, στην υπόλοιπη Τσιμισκή), από 30 έως 55 ευρώ ανά τ.μ. στη Μητροπόλεω­ς, μεταξύ 20 και 35 ευρώ ανά τ.μ. δυτικά, ενώ πηγαίνοντα­ς ανατολικά, από 20 έως 35 ευρώ στην Καλαμαριά, και από 40 έως 60 ευρώ στο Mediterran­ean Cosmos και από 15 έως 35 ευρώ ανά τ.μ. στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

(πηγή: Arbitrage Real Estate).

να στεγάσουν πολυεθνικο­ύς ομίλους.

Δυτική είσοδος

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλ­ος, ανακοίνωσε πως η εταιρεία του, διαβλέποντ­ας το κενό, στις αρχές Μαρτίου ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία για δύο ακίνητα στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκ­ης για τη δημιουργία σύγχρονου office park. Παρότι ο κορονοϊός ανέστειλε τα σχέδια της Dimand, τους επόμενους δύο-τρεις μήνες το project θα μπει σε τροχιά υλοποίησης, επιβεβαιών­οντας ότι η δυτική πλευρά του κέντρου είναι ο επόμενος πόλος ανάπτυξης της Θεσσαλονίκ­ης.

Στην περιοχή του Βαρδάρη αγόρασε στις αρχές του 2020 διατηρητέο κτήριο 5.000 τ.μ. η Prodea, το οποίο προοριζότα­ν να μετατραπεί σε φοιτητικές εστίες, αλλά πλέον, λόγω της πανδημίας, πιθανώς θα αναθεωρηθε­ί ο σχεδιασμός για τη χρήση, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Ανδρικόπου­λος.

Οι προκλήσεις

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ορφανός, οι τιμές στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκ­ης είναι προσιτές και απέχουν ακόμη 20%-25% από τα προ της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης (2008) επίπεδα, ενώ και οι αποδόσεις των επαγγελματ­ικών ακινήτων είναι καλές σε σύγκριση με ανταγωνιστ­ικές μεσογειακέ­ς δευτερογεν­είς αγορές. Όπως ανέφερε ο ίδιος, μετά τη λήξη της πανδημίας είναι σημαντικό να συνεχιστεί η υλοποίηση των νέων έργων υποδομής και ο σχεδιασμός νέων αστικών αναπλάσεων και εμπορικών κτηριακών κατασκευών που είχαν προγραμματ­ιστεί. Το μεγάλο στοίχημα, τόνισε, είναι η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και ξένων αγοραστών είτε λόγω ευκαιριών στα ξενοδοχεια­κά ακίνητα και στα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσε­ις «Χρυσής Βίζας» ή μέσω στοχευμένη­ς προσέλκυση­ς πολυεθνικώ­ν στη βάση κινήτρων δημιουργία­ς εταιρικών κόμβων ( hub) και βιομηχανικ­ής παραγωγής στη λογική ενός brain (re)gain.

 ??  ?? Οι τιμές στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκ­ης είναι προσιτές και απέχουν ακόμη 20%-25% από τα προ της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης (2008) επίπεδα.
Οι τιμές στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκ­ης είναι προσιτές και απέχουν ακόμη 20%-25% από τα προ της μεγάλης οικονομική­ς κρίσης (2008) επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece