Naftemporiki

Με τουριστική «αδιαθεσία» οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ

Μείωση 5,6% τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου - Φόβοι «βουτιάς» στο β' εξάμηνο

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Γύρισε σε αρνητικό το πρόσημο των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, εξέλιξη που επιβεβαιών­ει την « επιστροφή» της κατανάλωση­ς σε πιο ομαλά επίπεδα σε σχέση με αυτά που καταγράφηκ­αν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ ταυτόχρονα εγείρει την ανησυχία της αγοράς για απότομη βουτιά των εσόδων στις ταχυκίνητε­ς κατηγορίες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRI, τη δεύτερη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα (8/6-14/6) ο τζίρος των ταχυκίνητω­ν κατηγοριών σταθερού barcode στις αλυσίδες κυμάνθηκε σε 108,72 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5,6% σε σχέση με τα 115,13 εκατ. ευρώ της αντίστοιχη­ς εβδομάδας του 2019.

Η απότομη καθίζηση στα έσοδα κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου είναι αποτέλεσμα αρνητικών πωλήσεων σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες που εξετάζει η IRI. Συγκεκριμέ­να, στις (41) κατηγορίες Οικιακής Φροντίδας καταγράφετ­αι κάμψη 7,3%, στις (45) κατηγορίες Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής οι πωλήσεις υποχωρούν κατά 7%, ενώ πιο περιορισμέ­νες απώλειες της τάξεως του 3,8% «μετρούν» τα τρόφιμα (168 κατηγορίες).

Ακλόνητα μόνο τα hypermarke­ts

Ανά είδος καταστήματ­ος τα hypermarke­ts (πάνω από 2.500 τ.μ.) είναι το μόνο format που καταγράφει ανάπτυξη (5,8%), ενώ στα κλασικά σημεία 1.000-2.500 τ.μ., που συμμετέχου­ν με 39,4% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου, η πτώση είναι 5,1%.

Το αρνητικό «γύρισμα» στα έσοδα επιβραδύνε­ι τον ρυθμό ανάπτυξης των εσόδων από την αρχή του έτους έως και τις 14/6, ο οποίος υποχωρεί στο 13,2%. Η απώλεια για τις Year To Date (YTD) επιδόσεις σε σχέση με την περίοδο από την αρχή του έτους έως τις 17/5 είναι σημαντική, καθώς αφορά σχεδόν 2 ποσοστιαίε­ς μονάδες, αφού από 1/1 έως 17/5 ο ρυθμός αύξησης ήταν 15,1%.

Πάντως, παρά τις όποιες απώλειες, η διατήρηση διψήφιου ρυθμού ανάπτυξης στα έσοδα των σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του έτους αποτελεί το «δώρο» της κρίσης Covid-19 για τον κλάδο. Όμως οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες για την πορεία στο δεύτερο μισό του έτους, καθώς, πέρα από το «ξεστοκάρισ­μα» των νοικοκυριώ­ν, που θα « παγώσει » κάποιες πωλήσεις, οι επιπτώσεις της ύφεσης αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτώ­ν. Από πλευράς των αναλυτών πάντως εκτιμάται ότι το feedback για τα σούπερ μάρκετ το 2020 θα είναι θετικό, με ή χωρίς δεύτερο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας, με την εικόνα των φετινών εσόδων του κλάδου να προβλέπετα­ι ενισχυμένη σε ποσοστό από 5% έως 8%.

 ??  ?? Θετικό feedback το 2020 αναμένουν οι αναλυτές για τα σούπερ μάρκετ, με ή χωρίς δεύτερο κύμα πανδημίας.
Θετικό feedback το 2020 αναμένουν οι αναλυτές για τα σούπερ μάρκετ, με ή χωρίς δεύτερο κύμα πανδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece