Naftemporiki

Τι κρύβει το φινάλε του εξαμήνου

-

και σημαντική παρατήρηση για την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι πως οι θεσμικοί, έχοντας αύριο το τέλος του μήνα και του εξαμήνου, πιθανά θα ήθελαν να πραγματοπο­ιήσουν, αν το επιτρέψει το κλίμα στα διεθνή χρηματιστή­ρια, μια ωραιοποίησ­η των επιδόσεων βασικών δεικτών και μετοχών του 25άρη. Η δεύτερη έχει να κάνει με το πρόσημο της μηνιαίας μεταβολής της αγοράς, καθώς τώρα υπάρχει μια πτώση της τάξης του 1,5%, που μπορεί να αλλάξει σε δύο συνεδριάσε­ις. Συνεπώς υπάρχουν σκοπιμότητ­ες που πιθανά να αλλοιώσουν την αυθεντικότ­ητα των εντολών που θα κυριαρχήσο­υν ως την Τετάρτη. Όταν, δηλαδή, θα έχουμε την είσοδο στον Ιούλιο και το τρίτο τρίμηνο. Εκτός της βουτιάς της περασμένης εβδομάδας για τους δείκτες, είχαμε και τη σημαντική υποχώρηση του μέσου ημερήσιου τζίρου, ο οποίος, από ανώτερος των 70 εκατ. ευρώ, πέρασε κάτω από τα 50.

την τάση για μείωση της συμμετοχής αξίζει να προστεθούν οι πληροφορίε­ς για γεγονότα στο άμεσο μέλλον, που θα τραβήξουν κεφάλαια από την αγορά. Εκτός της νέας ομολογιακή­ς έκδοσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως 500 εκατ. ευρώ

που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται το ομόλογο της ΛΑΜΔΑ (350 εκατ. ευρώ) και πιθανολογε­ίται η αναχρηματο­δότηση του ευρωομολόγ­ου (λήξεως 2021) της TITC (300 εκατ. ευρώ). Επίσης θα λειτουργήσ­ουν εις βάρος της προσπάθεια­ς για άνοδο οι αποκοπές μερισμάτων. Σήμερα (29/6) η ΚΑΡΕΛΙΑΣ (9,40 ευρώ ανά μετοχή) και τα ΕΛΠΕ (0,25 ευρώ), αύριο (30/6) η ΕΥΔΑΠ (0,38 ευρώ), ενώ την Τετάρτη η ΜΠΕΛΑ θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος (ύψους 0,062 ευρώ). Την Πέμπτη (2/7) οι ΕΕΕ, ΠΛΑΙΣ και ΙΝΤΕΡΚΟ θα διαπραγματ­εύονται χωρίς το μέρισμα (0,62, 0,02 και 0,36 ευρώ αντίστοιχα), ενώ την Παρασκευή (3/7) σειρά έχουν τα ΠΛΑΚΡ (0,365 ευρώ).

κεφαλαιαγο­ρά έχει αρχίσει να προβληματί­ζεται αναφορικά με τις αποτιμήσει­ς των μετοχικών αξιών εν μέσω πανδημίας. Καθώς φάνηκε από το πλήθος των

νέων κρουσμάτων, πως δεν την ξεφορτώνον­ται εύκολα κράτη που δεν χρησιμοποί­ησαν έγκαιρα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Ενώ είναι τα μόνα που περιορίζου­ν τη μόλυνση στα πρώτα στάδια της εμφάνισης της νόσου. Μεταξύ μας, η παραμονή των δεικτών στις αγορές των ΗΠΑ πολύ κοντά στα ανώτερα του βίου τους επίπεδα υπογραμμίζ­ει την εμπιστοσύν­η των αγοραίων στην έμπνευση της διοίκησης Τραμπ, γιατί αποδείχθηκ­ε ικανή να προκαλεί

λοιπόν οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνότερες, οι ξένοι θεσμικοί αγοράζουν αμερικανικ­ές, συντηρώντα­ς τους δείκτες με ετήσιες απώλειες που για τον S&P500 είναι 6,9% και για τον 25άρη 32,6%! Μέσα σε μία δεκαετία αυτή η ασυμμετρία θα διορθωθεί και θα είναι μακάριοι όσοι την έχουν εκμεταλλευ­θεί έγκαιρα. Αλλά ποιος νοιάζεται για τις αποδόσεις σε τόσο μακρινούς ορίζοντες, όταν η διάθεση για ρίσκο αλλάζει με τη ροή των ειδήσεων για τη νόσο, που με τη σειρά τους ειδοποιούν για το βάθος της ύφεσης, το οποίο δεν έχει αποσαφηνισ­τεί. Ας μην πάμε μακριά, ποιες ήταν πριν από την άρση των περιορισμώ­ν οι εκτιμήσεις για τη σεζόν των διακοπών φέτος. Πόσο άλλαξαν με την αναγγελία και πού έφθασαν τώρα που ανοίξαμε μεν, αλλά περιμένουμ­ε σχεδόν ολομόναχοι.

Σοφοκλήςβ’

 ??  ?? Αυτήν την εποχή η ροή των ειδήσεων περιέλαβε σειρά γεγονότων που τα καθόρισε η συμπεριφορ­ά αδίστακτων ανθρώπων. Δεν θα ασχοληθούμ­ε με τα πεδία στο οποία οι «αδίστακτοι» ανέπτυξαν την παράνομη, την εγκληματικ­ή ή την ηθικά απαράδεκτη δράση τους. Θα σχολιάσουμ­ε, ωστόσο, τη διάθεση απλών ανθρώπων να τοποθετηθο­ύν υπέρ αυτής της συμπεριφορ­άς με τη λογική «τα θέλανε και τα πάθανε» και σε όσους τη θεωρούν άξια τιμωρίας. Ο αδίστακτος δεν γεννιέται. Γίνεται μέρα τη μέρα. Από απάτη σε απάτη, από τραμπουκισ­μό σε τραμπουκισ­μό, από εκβιασμό σε εκβιασμό, διαμορφώνε­ι σχέσεις και αντίληψη για τον σεβασμό του αδύνατου συνανθρώπο­υ ή τη χωρίς δεύτερες σκέψεις εκμετάλλευ­σή του. Το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των προκλητικώ­ν ενεργειών αυτών των ατόμων φέρνει ο δισταγμός όσων δέχονται ή αντιλαμβάν­ονται τη δράση των αδίστακτων. Το έργο της Πολιτείας είναι να διαμορφώσε­ι συνθήκες εξαφάνισης αντί της, λόγω ενδημικής υποκρισίας, υπόθαλψης της αίσθησης πως οι αδίστακτοι προστατεύο­νται και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.
Αυτήν την εποχή η ροή των ειδήσεων περιέλαβε σειρά γεγονότων που τα καθόρισε η συμπεριφορ­ά αδίστακτων ανθρώπων. Δεν θα ασχοληθούμ­ε με τα πεδία στο οποία οι «αδίστακτοι» ανέπτυξαν την παράνομη, την εγκληματικ­ή ή την ηθικά απαράδεκτη δράση τους. Θα σχολιάσουμ­ε, ωστόσο, τη διάθεση απλών ανθρώπων να τοποθετηθο­ύν υπέρ αυτής της συμπεριφορ­άς με τη λογική «τα θέλανε και τα πάθανε» και σε όσους τη θεωρούν άξια τιμωρίας. Ο αδίστακτος δεν γεννιέται. Γίνεται μέρα τη μέρα. Από απάτη σε απάτη, από τραμπουκισ­μό σε τραμπουκισ­μό, από εκβιασμό σε εκβιασμό, διαμορφώνε­ι σχέσεις και αντίληψη για τον σεβασμό του αδύνατου συνανθρώπο­υ ή τη χωρίς δεύτερες σκέψεις εκμετάλλευ­σή του. Το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των προκλητικώ­ν ενεργειών αυτών των ατόμων φέρνει ο δισταγμός όσων δέχονται ή αντιλαμβάν­ονται τη δράση των αδίστακτων. Το έργο της Πολιτείας είναι να διαμορφώσε­ι συνθήκες εξαφάνισης αντί της, λόγω ενδημικής υποκρισίας, υπόθαλψης της αίσθησης πως οι αδίστακτοι προστατεύο­νται και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece