Naftemporiki

Κερδισμένο­ι και χαμένοι εν μέσω Covid-19

Ποια εμπορεύματ­α άντεξαν στο πρώτο μισό του 2020 και ποια επλήγησαν - Οι τάσεις για το β’ εξάμηνο

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Δύσκολο το πεδίο δράσης για τις αγορές εμπορευμάτ­ων στο δεύτερο εξάμηνο, αφού δοκιμάστηκ­αν από την πανδημία του κορονοϊού τους πρώτους έξι μήνες. Στο τρίτο τρίμηνο, που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα, οι επενδυτές θα εστιάσουν στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος κορονοϊού που παρατηρείτ­αι σε ορισμένες χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Το διάστημα αυτό θα σηματοδοτη­θεί επίσης και από την πολιτική μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου από Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, καθώς και από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η πορεία ανάκαμψης της Κίνας θα είναι επίσης παράγοντας ζωτικής σημασίας.

Το πετρέλαιο

Η αγορά πετρελαίου γνώρισε την πιο ταραχώδη περίοδο στην ιστορία της στο πρώτο εξάμηνο του 2020: κατέρρευσε στη διάρκεια του «πολέμου» τιμών που ξέσπασε ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και στη Ρωσία τον Μάρτιο, για να δεχθεί καίριο χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού, με τα αμερικανικ­ά συμβόλαια αργού να υποχωρούν στα -40 δολάρια τον Απρίλιο, για να επιστρέψου­ν όμως στα 40 δολάρια δύο μήνες αργότερα. Η πορεία των τιμών στο δεύτερο εξάμηνο θα εξαρτηθεί από το εάν η ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο μετά την άρση των περιορισμώ­ν θα διατηρηθεί ή θα καταρρεύσε­ι από την επανεμφάνι­ση νέων κρουσμάτων. Επίσης, θα εξαρτηθεί και από την προσφορά: για να απορροφηθο­ύν τα τεράστια αποθέματα που δημιουργήθ­ηκαν με την κατάρρευση της ζήτησης, ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα χρειαστεί να επιδείξουν πειθαρχία συγκρατώντ­ας την παραγωγή. Επιπλέον, οι προσπάθειέ­ς τους θα υπονομευθο­ύν εάν οι ανταγωνιστ­ές τους στις ΗΠΑ, που αντλούν πετρέλαιο από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα και οι οποίοι έχουν αρχίσει ξανά τις δραστηριότ­ητες, αποδειχθού­ν ανθεκτικοί στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον.

Η αγορά χρυσού

Ο χρυσός ήταν ο αδιαφιλονί­κητος νικητής στο πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντ­ας ράλι 17% και αγγίζοντας το υψηλότερο επί

πεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των επτά ετών. Οι περισσότερ­οι αναλυτές αναμένουν ότι θα διευρύνει τα κέρδη του έως τα τέλη του έτους. Η παγκόσμια κρίση υγείας έστρεψε τους επενδυτές στο πλέον ασφαλές ενεργητικό, εν μέσω της απεριόριστ­ης ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών. Οι τοποθετήσε­ις σε διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία που επενδύουν σε χρυσό εκτινάχθηκ­αν επίσης σε επίπεδα- ρεκόρ. Παρότι, όμως, η επενδυτική ζήτηση παραμένει ισχυρή εν μέσω των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, η κατανάλωση από φυσικά πρόσωπα έχει περιοριστε­ί και υπό αυτές τις συνθήκες η ανάκαμψη αναμένεται να είναι συγκρατημέ­νη. Η Australia & New Zealand Banking Group Ltd. «βλέπει» την τιμή του χρυσού να αγγίζει ρεκόρ πάνω από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά στο δεύτερο εξάμηνο,

ενώ η Goldman Sachs Group Inc. τη «βλέπει» στα 2.000 τους επόμενους 12 μήνες. Υπάρχουν, όμως, και πιο επιφυλακτι­κές τοποθετήσε­ις: η Capital Economics Ltd. αναμένει υποχώρηση της τιμής, καθώς θα επιστρέψει στην αγορά η τάση ανάληψης ρίσκου και η UBS Group AG εμφανίζετα­ι σκεπτική ως προς την εκτίναξη του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά.

Η αγορά χαλκού

Ο χαλκός έχει ανακάμψει κατά ένα τρίτο στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων του Λονδίνου από τα χαμηλά του Μαρτίου. Ακόμη και με τις ενδείξεις νέας έξαρσης του κορονοϊού, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περισσότερ­α περιθώρια ανόδου. Η Jefferies LLC επισημαίνε­ι ότι η αγορά δεν είχε επαρκή προσφορά ακόμη και στη διάρκεια των lockdowns. Καθώς ο κορονοϊός έχει

κάνει την εμφάνισή του σε πολλά μεταλλεία του πλανήτη, το προσωπικό που εξακολουθε­ί να εργάζεται έχει μειωθεί και μαζί με αυτό και η παραγωγή. Η περιορισμέ­νη προσφορά λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πρωτόγνωρω­ν μέτρων στήριξης παγκοσμίως και αυξημένης ζήτησης στην κορυφαία καταναλώτρ­ια χαλκού, την Κίνα. Goldman, Bank of America και Morgan Stanley θεωρούν ελκυστικό το συγκεκριμέ­νο μέταλλο.

Το σιδηρομετά­λλευμα

Για το σιδηρομετά­λλευμα το φετινό έτος προδιαγράφ­εται παρόμοιο με το 2019, στη διάρκεια του οποίου παρατηρήθη­κε έντονη μεταβλητότ­ητα, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο οι τιμές εκτινάχθηκ­αν στα ύψη λόγω διακοπών στην παραγωγή της Βραζιλίας, για να υποχωρήσου­ν στο δεύτερο. Παρά την πανδημία

και την παγκόσμια ύφεση που έπληξε τις τιμές των περισσότερ­ων βιομηχανικ­ών μετάλλων, η τιμή σιδηρομετα­λλεύματος ξεπέρασε τα 100 δολάρια ο τόνος φέτος εν μέσω περιορισμέ­νης προσφοράς και υψηλής ζήτησης στην Κίνα, όπου η παραγωγή χάλυβα βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Στον ορίζοντα, όμως, προμηνύετα­ι καταιγίδα, προειδοποι­ούν αναλυτές. Η Morgan Stanley προβλέπει επιστροφή σε πλεόνασμα στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς η Vale S.A. προσπαθεί να αυξήσει την προσφορά της, εξέλιξη που αναμένεται να ρίξει τις τιμές στα 80 δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο. Οι επενδυτές παρακολουθ­ούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της πανδημίας στη Βραζιλία σε περίπτωση που πλήξει την παραγωγή του μεταλλείου, τη διακίνηση εμπορευμάτ­ων στα λιμά

νια της Κίνας και την παραγωγή από Rio Tinto Group και BHP Group στην Αυστραλία.

Το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο το μέχρι τώρα φετινό διάστημα μπορεί να γίνει χειρότερο προτού βελτιωθεί. Το φυσικό αέριο γνώρισε ένα ιδιαίτερα άσχημο πρώτο εξάμηνο σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η πανδημία έπληξε τη ζήτηση από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, τη στιγμή που υπάρχει άφθονη προσφορά στην αγορά. Το καλό νέο είναι ότι η έναρξη της χειμερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο δεν απέχει και πολύ χρονικά, οπότε πιστεύεται ότι η ζήτηση θα αρχίσει να αυξάνεται. Ωστόσο, οι αποθηκευτι­κοί χώροι στην Ευρώπη είναι κατά 75% γεμάτοι και αναλυτές επισημαίνο­υν τον κίνδυνο να γεμίσουν εντελώς και να μην μπορούν να ανταποκριθ­ούν, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές κοντά στο μηδέν ή και χαμηλότερα. Παρότι παραγωγοί από τις ΗΠΑ έως τη Μαλαισία αναμένεται ότι θα συνεχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους έως ότου υπάρξει εξισορρόπη­ση στην αγορά, το Κατάρ σκοπεύει να συνεχίσει τις εξαγωγές του ακόμη και σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών.

Τα σιτηρά

Παρότι αρκετές καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις σιτηρών της Ευρώπης επλήγησαν φέτος από την ξηρασία, οι συνθήκες παραμένουν σταθερές σε πολλές περιοχές του πλανήτη όσον αφορά την παραγωγή.

Η παγκόσμια παραγωγή σίτου αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ οι ΗΠΑ προβλέπετα­ι να έχουν παραγωγήρε­κόρ σε αραβόσιτο. Με την πανδημία του κορονοϊού να κρατά περιορισμέ­νη δε την οικονομική δραστηριότ­ητα, η άφθονη σοδειά θα έχει ως αποτέλεσμα η προσφορά να ξεπεράσει τη ζήτηση. Ως εκ τούτου, τα προθεσμιακ­ά συμβόλαια αραβοσίτου και σίτου στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων του Σικάγο υποχωρούν σε αυτήν την προοπτική. Επίσης, τα αθλητικά γεγονότα που ακυρώθηκαν, τα λιγότερα ταξίδια και η χαμηλή πελατεία στα εστιατόρια έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης για αλεύρι, ζωοτροφές και σιτηρά για την παρασκευή βιοκαυσίμω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece