Naftemporiki

Πιέσεις σε ευρώ, στερλίνα

Αιτίες ο ευρωπαϊκός πληθωρισμό­ς και η πορεία του βρετανικού ΑΕΠ

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πιέσεις δέχτηκαν χθες το ευρώ και η στερλίνα μετά τη δημοσιοποί­ηση δυσμενών για τις οικονομικέ­ς εξελίξεις στοιχείων, με τις ανησυχίες για δεύτερο γύρο της πανδημίας του Covid- 19 να κυριαρχούν, εν μέσω ειδήσεων για αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ και sτην Αυστραλία και την επιβολή μερικών lockdown.

H πτώση του δομικού πληθωρισμο­ύ επηρέασε το ευρώ, εξέλιξη η οποία ενισχύει τους φόβους ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή θα παραμείνου­ν αναιμικές για αρκετό καιρό, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης πασχίζει να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία.

Ο ετήσιος πληθωρισμό­ς στις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 0,3% τον Ιούνιο από το χαμηλό των τεσσάρων ετών του 0,1% τον Μάιο. Εξαιρώντας ωστόσο τις ευμετάβλητ­ες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε 1,1% από 1,2%, ενώ εξαιρώντας και τις τιμές του αλκοόλ και των καπνών υποχώρησε 0,8% από 0,9%.

Η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο για πληθωρισμό 2%, τον οποίο δεν έχει καταφέρει να πιάσει εδώ και επτά χρόνια.

Στη Βρετανία η στατιστική

υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η οικονομία συρρικνώθη­κε κατά 2,2% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, επίδοση η οποία είναι η χειρότερη από το 1979, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες.

Το ευρώ υποχώρησε έως το 1,1199 δολ., καταγράφον­τας απώλειες 0,4%.

Ανέκαμψε ωστόσο αργότερα στο 1,1242. Σε επίπεδο τριμήνου το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 1,6%, έχοντας υποχωρήσει περίπου στο ίδιο ποσοστό το πρώτο τρίμηνο του έτους, το οποίο είχε χαρακτηρισ­τεί από την κατάρρευση, λόγω κορονοϊού, των χρηματιστη­ρίων.

Η απάντηση της Ευρωζώνης με πακέτο 750 δισ. ευρώ και συνολική χρηματοδότ­ηση άνω του ενός τρισ. ευρώ έδωσε ώθηση στο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο τον Ιούνιο έκλεισε με άνοδο 0,9%.

Αντιθέτως το δολάριο παρουσίασε απώλειες τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο και σε επίπεδο μήνα, 1,4% και 0,8% αντίστοιχα.

Η στερλίνα υποχώρησε αρχικά μετά τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων για το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο πολύ κάτω από το 1,23 δολ. (1,2259) και κάτω από τις 91 πένες (91,44) όσον αφορά το ευρώ. Ανέκαμψε ωστόσο αργότερα και αργά χθες το απόγευμα είχε διαμορφωθε­ί σε 1,2362 δολ. (+0,5%) και 90,83 πένες (+0,7%), αντίστοιχα.

Από τις αρχές του έτους το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν 7% έναντι του δολαρίου και 7,5% έναντι του ευρώ.

Το ρούβλι κατέγραψε νέα βουτιά, υποχωρώντα­ς κάτω από τα 80 ρούβλια (80,02) έναντι του ευρώ, 1,7%. Έναντι του δολαρίου υποχώρησε κάτω από τα 71 ρούβλια (71,03).

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 1ης IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece