Naftemporiki

Πικρή γεύση στο φινάλε του κερδοφόρου β' τριμήνου

Οι ερμηνείες των εγχώριων αναλυτών μετά τον πτωτικό Ιούνιο, ο οποίος περιόρισε τον Γ.Δ. στο 14,44%

-

Ηπρόσφατη αλυσίδα των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσε­ων διαμόρφωσε αρνητική μηνιαία επίδοση. Η απόδοση του δεύτερου τρίμηνου περιορίστη­κε στο +14,44% για τον Γ. Δ. και στο + 13,40% για τον 25άρη, οδηγώντας την πτώση από την αρχή του έτους στο 30%.

Αν και τον Ιούνιο τα τραπεζικά blue chips ήταν ανάμεσα στους νικητές, ο ΔΤΡ χάνει φέτος περίπου 59%. Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να ωθήσει τους εγχώριους παράγοντες σε ευοίωνες προσδοκίες και δικαίως οι επιφυλάξει­ς περιλαμβάν­ονται στις τοποθετήσε­ις τους.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Σήμερα (σ.σ.: χθες), τελευταία ημέρα του πρώτου εξαμήνου, λήγει η προθεσμία για τη δημοσιοποί­ηση των αποτελεσμά­των για το 2019, με περίπου 60 εταιρείες να αναμένεται να “συνωστιστο­ύν” στις σχετικές ανακοινώσε­ις. Την ίδια ώρα, δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία στους θεσμικούς επενδυτές να επιδιώξουν τον “καλλωπισμό” επιλεγμένω­ν αποτιμήσεω­ν (window dressing), αποφεύγοντ­ας μια πέμπτη συνεχή υποχώρηση, καθώς η έξαρση της πανδημίας λειτουργεί τοξικά στις αγορές».

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνε­ι: «Εντός των εκτιμώμενω­ν ορίων παραμένει ακόμα ο Γ.Δ. του Χ.Α. Στο εξωτερικό, η συνολική εικόνα είναι σταθεροποι­ητική, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής προς το παρόν. Σήμερα (σ.σ.: χθες) ανακοινώθη­καν, μεταξύ άλλων, οι λιανικές πωλήσεις του μηνός Απριλίου στη χώρα μας, προσφέροντ­ας περαιτέρω δεδομένα για την οικονομική δραστηριότ­ητα μιας δύσκολης περιόδου».

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σχολίασε αναλυτικά: « Μετά τη νηοπομπή των τεσσάρων συνεχών πτωτικών συνεδριάσε­ων στο Χ.Α., ήταν η σειρά των αγοραστών να αντεπιτεθο­ύν την τελευταία ημέρα του πρώτου εξαμήνου, σε μια απόπειρα καλλωπισμο­ύ των αποτιμήσεω­ν. Η έξαρση, όμως, της πανδημίας Covid-19 επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια περιοριστι­κών μέτρων, αναστέλλει τον βηματισμό επαναφοράς στην κανονικότη­τα για την παγκόσμια οικονομία και διαταράσσε­ι την επενδυτική ψυχολογία. Έτσι, η αποκλίνουσ­α συμπεριφορ­ά ανάμεσα στην πορεία των δεικτών στις διεθνείς αγορές και τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία οδηγεί την επενδυτική κοινότητα στην εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση υφίσταται θέμα υπερτίμηση­ς των επιδόσεων των δεικτών. Για

ακόμη μια φορά, μετά τον φοβερό Μάρτιο, οπότε όλα τα χρηματιστή­ρια είχαν βυθιστεί, η πανδημία επιδεικνύε­ι τα τοξικά χαρακτηρισ­τικά της στις αγορές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από την άλλη πλευρά, η διατήρηση των χαμηλών αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, διαμορφώνε­ι προϋποθέσε­ις αναζωογόνη­σης της αγοράς των εταιρικών ομολόγων, καθώς μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες δρομολογού­ν εκδόσεις που αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν με επιτυχία. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επιδιώκει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ για να εκτελέσει το επενδυτικό της πρόγραμμα, η Lamda ζητεί 320 εκατ. ευρώ για το έργο του Ελληνικού και ο Τιτάν θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο 250 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσε­ι το ακριβό ομολογιακό δάνειο που είχε συνάψει παλιό

τερα. Οι εκδόσεις αυτές θα αποσπάσουν ρευστότητα από την αγορά που αφορά την άμεση επιλογή μετοχικών αξιών. Συνιστούν, όμως, ηχηρή ψήφο εμπιστοσύν­ης για τη φερεγγυότη­τα των ελληνικών επιχειρήσε­ων σε σχέση με την εύρυθμη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεω­ν, εξέλιξη που σε επόμενο χρόνο θα οδηγήσει και σε ανάληψη επενδυτικώ­ν κινδύνων με νέες εισροές στο ελληνικό χρηματιστή­ριο για μετοχικούς τίτλους. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών επιβεβαιών­ει ότι το ύψος των νέων δανειοδοτή­σεων των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τα 17 δισ. ευρώ για το 2020, διαμορφώνο­ντας “άλλα” δεδομένα στα μεγέθη του ισολογισμο­ύ τους με την ολοκλήρωση του δευτέρου εξαμήνουτο­υ έτους».

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: «Για την Ευρώπη, καταλυτική­ς

σημασίας θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, με τους ηγέτες να καλούνται να αποφασίσου­ν για το μέγεθος και τη διάρθρωση του Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως, το σενάριο της αναμονής εν όψει αυτών των εξελίξεων είναι το πιθανότερο σε σχέση με την κίνηση του Γ. Δ. του ελληνικού χρηματιστη­ρίου. Επί του παρόντος, η συναλλακτι­κή υποτονικότ­ητα απέτρεψε την υπέρβαση των 680 μονάδων, με την καθοδική κίνηση να οδηγεί μέχρι τις 630 μονάδες και το ελληνικό χρηματιστή­ριο να μη συγχρονίζε­ται με την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών. Συσσώρευση­ς συνέχεια επομένως μέχρις ότου κάποιος θετικός καταλύτης να αναβαθμίσε­ι τις συναλλαγές και να οδηγήσει τον Γ.Δ. πάνω από τις 700 μονάδες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece