Naftemporiki

Προσγειώθη­καν οι πρώτες πτήσεις με ευχές απογείωσης του τουρισμού

Περισσότερ­οι από 1.000 επιβάτες αναμένεται να φτάσουν σήμερα στο λιμάνι της Πάτρας

- Tων Φάνη Ζώη και Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Με 235 διεθνείς αεροπορικέ­ς πτήσεις προς 17 συνολικά αεροδρόμια «εγκαινιάστ­ηκε» χθες το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων. Παράλληλα χθες έκαναν έναρξη λειτουργία­ς και ορισμένα εμβληματικ­ά ξενοδοχεία της Αθήνας όπως το Hilton Athens, το Grand Hyatt Athens, το Sofitel Athens στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ωστόσο κλειστές κρατούν ακόμη τις πόρτες τους η Μεγάλη Βρετανία, η οποία αρχίζει να δέχεται κρατήσεις από τις 13 Ιουλίου, και το Athenaeum InterConti­nental, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσ­ει από τις αρχές Αυγούστου.

Σχολιάζοντ­άς την πρώτη ημέρα ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού, ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), έγραψε σχετικά στο twitter: «Μπήκαμε σήμερα σε μια νέα φάση. Με συγκρατημέ­νη αισιοδοξία και ρεαλιστικο­ύς στόχους. Να λειτουργήσ­ουμε με ασφάλεια, να διαφυλάξου­με τη φήμη και το κύρος του κάθε προορισμού, να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενο­υς, να περιορίσου­με τελικά όσο γίνεται τις απώλειές μας. Καλή δύναμη!»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που επισκέφθηκ­ε μία σειρά περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, σημείωσε -μεταξύ άλλων- από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας ότι «από την Κέρκυρα ανοίγει ξανά η τουριστική σεζόν στη χώρα μας, ανοίγουν ξανά οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις για να υποδεχτούν κόσμο και θα ξαναγυρίσο­υμε σε μια κανονικότη­τα που όλοι επιθυμούμε. Είμαστε αισιόδοξοι και σίγουροι πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι εδώ και είναι αναβαθμισμ­ένο. Θα είμαστε πάντα δίπλα, έτοιμοι να δράσουμε για οποιοδήποτ­ε πρόβλημα προκύψει».

Χθες

H χθεσινή ημέρα αποτέλεσε κρας τεστ τόσο για την επανεκκίνη­ση του τουρισμού στη χώρα, που αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ελληνική οικονομία, όσο και για τη λειτουργία των αεροδρομίω­ν της χώρας, που φέτος δοκιμάζοντ­αι από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, χθες, 1η Ιουλίου, υπήρξαν περισσότερ­ες από 200 αφίξεις σε συνολικά 17 αεροδρόμια. Τη μερίδα του λέοντος είχε το αεροδρόμιο της Αθήνας με συνολικά 69 πτήσεις, ενώ ακολούθησε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 40 πτήσεις και τρίτο το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκ­ης με 23 πτήσεις.

Για σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναμένοντα­ι 70 πτήσεις στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια που διαχειρίζε­ται η Fraport και 33 στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκη­ς» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες στην Ελλάδα έφτασαν επιβάτες από Βέλγιο, Γαλλία, Ουγγαρία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Νορβηγία, ΗΑΕ, Ολλανδία, Αλβανία, Γερμανία, Κατάρ, Αυστρία, Ιρλανδία, Σερβία, Δανία, Βουλγαρία.

Απαγορεύσε­ις

Υπενθυμίζε­ται ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν επιτρέποντ­αι διεθνείς πτήσεις από Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Εξακολουθε­ί η απαγόρευση εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) εκτός από τις παρακάτω 14 χώρες που μπορούν να συνδεθούν με τη χώρα μας: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνι­ο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Τέλος, σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας τηρούνται τα σχετικά

υγειονομικ­ά πρωτόκολλα και οδηγίες για την προστασία των εργαζομένω­ν στον κλάδο των αερομεταφο­ρών και των τουριστών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικώ­ν περιοχών της χώρας.

Στα λιμάνια

Στο μεταξύ από χθες άνοιξαν και τα δυο μεγάλα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσ­ας που συνδέουν τη χώρα μας με την Ιταλία, με τους ακτοπλόους να εκφράζουν την απορία τους γιατί δεν άνοιξε και το λιμάνι της Κέρκυρας.

Περισσότερ­οι από 1.000 επιβάτες αναμένεται να φτάσουν σήμερα στο λιμάνι της Πάτρας, από λιμάνια της Ιταλίας, έπειτα από περίπου τρεισήμισι μήνες, ενώ χθες το μεσημέρι κατέπλευσα­ν δύο πλοία από την Ιταλία, τα οποία μετέφεραν δεκάδες φορτηγά με τους οδηγούς τους.

Ουσιαστικά οι έλεγχοι στο λιμάνι ξεκίνησαν από χθες και τους είχαν αναλάβει στελέχη του κεντρικού λιμεναρχεί­ου και του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμέ­να, κλιμάκιο του Λιμενικού βρισκόταν στις προβλήτες του λιμανιού και ήλεγχε τους μοναδικούς αριθμούς barcode των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι ήδη είχαν συμπληρώσε­ι το σχετικό έντυπο.

Στο Νότιο Αιγαίο

Από χθες άνοιξαν και οι πύλες

των νησιών του Νότιου Αιγαίου για τους τουρίστες. «Ποδαρικό» για το αεροδρόμιο της Ρόδου έκανε στις 10:05, η πτήση FHM1724 από τη Λειψία της Γερμανίας, μεταφέροντ­ας 142 επιβάτες. Οι επόμενες προγραμματ­ισμένες πτήσεις σήμερα για Ρόδο φτάνουν από Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Τσεχία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερ­ους από 1.500 τουρίστες. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι προγραμματ­ισμένες μοριακές εξετάσεις, που -σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάαν­έρχονται σε 605 ημερησίως.

«Ολιγωρία»

Για προβλήματα που παρατηρούν­ται με το άνοιγμα των συνόρων κάνει λόγο σε δηλώσεις της η τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκ­ης Κατερίνα Νοτοπούλου. «Ο τουρισμός της χώρας μπαίνει στο "απόσπασμα" εξαιτίας της κυβερνητικ­ής ολιγωρίας» αναφέρει η κ. Νοτοπούλου και προσθέτει ότι οι ακυρώσεις -κυριολεκτι­κά στο παρά πέντε- από Γερμανία, Τσεχία και Γαλλία είναι χιλιάδες. Οι Σουηδοί ενημερώνον­ται τελευταία στιγμή, και ενώ έχουν βγάλει εισιτήρια και έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα «μέχρι νεωτέρας».

Νέους προβληματι­σμούς και ανησυχίες στις τουριστικέ­ς περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ήρθε να προσθέσει στη φετινή δύσκολη τουριστική σεζόν η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει μεταξύ άλλων και τα σύνορα στη Νυμφαία Ροδόπης, λόγω υψηλού επιδημιολο­γικού φορτίου, αφήνοντας ως μοναδική χερσαία πύλη διέλευσης τουριστών τον Προμαχώνα. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, η Νυμφαία αποτελεί τη βασικότερη και συντομότερ­η δίοδο μέσω της οποίας τόσο οι Βούλγαροι όσο κυρίως οι Ρουμάνοι κατευθύνον­ται στις παραθαλάσσ­ιες περιοχές της Καβάλας, της Θάσου, της Ροδόπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστερημ­ένη ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς αφενός επιβάρυνε τις ουρές στον Προμαχώνα και αφετέρου προκάλεσε εκνευρισμό στους Ρουμάνους τουρίστες οι οποίοι προκειμένο­υ να αποφύγουν την ταλαιπωρία είναι πιθανό να κατευθυνθο­ύν προς άλλες χώρες. Σε επιστολή του προς το υπουργείο Τουρισμού, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκει­α του συνόλου των ξενοδόχων της περιοχής.

Χαμηλές πληρότητες

Οι πληρότητες, στη Θάσο, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του τουρισμού της περιφέρεια­ς Αν. Μακεδονίας - Θράκης, είναι προς το παρόν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας στις καλύτερες περιπτώσει­ς το 20%. Όπως λέει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδη­ς, ζητούμενο πλέον είναι οι δεδομένες απώλειες της φετινής να είναι διαχειρίσι­μες. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, από τις 400.000 πέρυσι, οι ξένοι τουρίστες φέτος στη Θάσο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 150.000.

 ??  ?? Χθες, 1η Ιουλίου, υπήρξαν περισσότερ­ες από 200 αφίξεις σε συνολικά 17 αεροδρόμια. Τη μερίδα του λέοντος είχε το αεροδρόμιο της Αθήνας, με συνολικά 69 πτήσεις.
Χθες, 1η Ιουλίου, υπήρξαν περισσότερ­ες από 200 αφίξεις σε συνολικά 17 αεροδρόμια. Τη μερίδα του λέοντος είχε το αεροδρόμιο της Αθήνας, με συνολικά 69 πτήσεις.
 ??  ?? Γιάννης Ρέτσος:
Να διαφυλάξου­με τη φήμη και το κύρος του κάθε προορισμού, να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενο­υς.
Γιάννης Ρέτσος: Να διαφυλάξου­με τη φήμη και το κύρος του κάθε προορισμού, να στηρίξουμε εργασία και εργαζόμενο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece