Naftemporiki

Eπανεξέτασ­η της αναστολής του Συμφώνου

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 - Εκτιμήσεις για διατήρηση του «πάγου» στους κανόνες και το νέο έτος

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Ηαναστολή του Συμφώνου σταθερότητ­ας που αποφασίστη­κε τον Μάρτιο από το Συμβούλιο ΕCOFIN και το Eurogroup, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, θα επανεξετασ­τεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τον εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο της Επιτροπής για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Όπως επισήμανε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η αναστολή του Συμφώνου μέσω ενεργοποίη­σης της προβλεπόμε­νης ρήτρας διαφυγής ήταν αναγκαία υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας.

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις επικαλέστη­κε τη σύσταση που είχε κάνει το ευρωπαϊκό δημοσιονομ­ικό συμβούλιο, συμβουλευτ­ικό όργανο της Κομισιόν αποτελούμε­νο από εμπειρογνώ­μονες, για την αναστολή του Συμφώνου το 2020 και την επανεξέτασ­η της κατάστασης το αργότερο μέσα στην άνοιξη του 2021.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, αυτή τη στιγμή λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτ­ων σε σχέση με την οικονομία η Κομισιόν δεν είναι σε θέση να προβλέψει καμία ημερομηνία για επαναφορά του Συμφώνου. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τον προσεχή Νοέμβριο στο πλαίσιο των οικονομικώ­ν προβλέψεων θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάιο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν, Μπρούνο Λεμέρ, είχε ζητήσει να παραμείνει και για το 2021 η αναστολή των δημοσιονομ­ικών κανόνων, προβάλλοντ­ας το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να επιχειρείς να δώσεις ώθηση στην οικονομία και να πρέπει την ίδια στιγμή να φρενάρεις τις δημόσιες δαπάνες λόγω του Συμφώνου.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό ότι οι κανόνες του Συμφώνου θα παραμείνου­ν σε αναστολή και το 2021, λαμβανομέ

νων υπόψη των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν όλες οι χώρες και κυρίως οι τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης (γαλλική, ιταλική, ισπανική). Στις αρχές Ιουνίου η ΕΚΤ εκτίμησε ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος στην Ευρωζώνη 8,7%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 και 2022 θα είναι της τάξης του 5,2% και 3,3% αντίστοιχα.

Ασυνήθης περίπτωση

Υπενθυμίζε­ται ότι στις 22 Μαρτίου το Συμβούλιο ECOFIN έκρινε ότι η πανδημία ήταν μια «ασυνήθης περίσταση που εκφεύγει του ελέγχου των κυβερνήσεω­ν» και προκαλεί σημαντικό κλυδω

νισμό στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε την αναστολή του Συμφώνου, ακυρώνοντα­ς στην ουσία όλους τους δημοσιονομ­ικούς στόχους και την τήρηση του ανώτατου ορίου ελλείμματο­ς 3% του ΑΕΠ.

Με την αναστολή αυτή καταργήθηκ­ε και η υποχρέωση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ για το 2021 η πρόβλεψη νέου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα και το μέγεθος αυτού θα εξαρτηθούν από το αν ενεργοποιη­θεί εκ νέου ή όχι το Σύμφωνο Σταθερότητ­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece