Naftemporiki

Τεχνική ευρω-υποστήριξη για νέες μεταρρυθμί­σεις

Έγκριση χρηματοδότ­ησης 5 εκατ. και εύσημα από την Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότ­ηση τεχνικής υποστήριξη­ς στην Ελλάδα για την υλοποίηση επιμέρους μεταρρυθμί­σεων, ενώ η αρμόδια επίτροπος χαιρετίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμι­στικών προσπαθειώ­ν της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας και τις χαρακτηρίζ­ει «σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη».

Η χρηματοδότ­ηση προς τη χώρα μας ανέρχεται σε επιπλέον 5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα στηρίξουν 13 επιμέρους αιτήματα για υποστήριξη, μέσω του κοινοτικού Προγράμματ­ος Στήριξης Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων (ΠΣΔΜ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τα 13 αιτήματα ο αριθμός των μεταρρυθμί­σεων που υπο

στηρίζοντα­ι από τον κοινοτικό προϋπολογι­σμό ξεπέρασε τις 170 στην Ελλάδα.

Όπως επισήμανε η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμί­σεων Ελίζα Φερέιρα, παρά την έξαρση του κορονοϊού, οι ελ

ληνικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειέ­ς τους για την υλοποίηση των εν εξελίξει μεταρρυθμί­σεων. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη», τόνισε, ενώ διαβεβαίωσ­ε ότι «η Κομισιόν θα εντείνει τις προσπάθειέ­ς της στο πεδίο για να παράσχει την κατάλληλη εμπειρογνω­μοσύνη και να βοηθήσει την Ελλάδα να ακολουθήσε­ι τη μεταρρυθμι­στική της πορεία». Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα επιλεγέντα ελληνικά αιτήματα συνάδουν με τις στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες της Ε.Ε. στους τομείς της ηλεκτρονικ­ής διακυβέρνη­σης, της εκπαίδευση­ς, της υγείας, της εργασίας, του περιβάλλον­τος, της ενέργειας και άλλων τομέων. Έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπί­σει οικονομικέ­ς και κοινωνικές προκλήσεις, να συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης, να βελ

τιώσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με απτούς τρόπους και να στηρίξουν την ανάκαμψη της Ελλάδας από την πανδημία του κορονοϊού.

Το Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων παρέχει εμπειρογνω­μοσύνη σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων που ενισχύουν την ανάπτυξη. Η στήριξη βασίζεται σε σχετικό αίτημα και είναι ειδικά σχεδιασμέν­η για το κάθε δικαιούχο κράτος μέλος. Από το 2017, το Πρόγραμμα έχει στηρίξει σχεδόν 1.000 μεταρρυθμι­στικά σχέδια σε 27 κράτη μέλη.

Ο προϋπολογι­σμός του ΠΣΔΜ ανέρχεται σε 222,8 εκατ. ευρώ, ενώ γενικός στόχος του Προγράμματ­ος είναι η συμβολή στις θεσμικές, διοικητικέ­ς και αναπτυξιακ­ού χαρακτήρα διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στα κράτη μέλη.

 ??  ?? Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμί­σεων.
Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμί­σεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece