Naftemporiki

Ανησυχία μέσω ΗΠΑ για το δίκτυο της Pizza Hut

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Δεν προβλέπετα­ι να υπάρξουν επιπτώσεις στη δραστηριότ­ητα της Pizza Hut στην Ελλάδα από την προσφυγή της NPC Internatio­nal -της μεγαλύτερη­ς εταιρείας διαχείριση­ς εστιατορίω­ν Pizza Hut στις ΗΠΑ- στο άρθρο 11 του τοπικού πτωχευτικο­ύ νόμου, όπως διαμηνύουν παράγοντες της ελληνικής αγοράς.

Η εξέλιξη, που είναι αποτέλεσμα των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα της εταιρείας, έχει θορυβήσει την τοπική αγορά, ενώ τα νέα «ταξίδεψαν» γρήγορα, προκαλώντα­ς ανησυχίες στις χώρες όπου έχει παρουσία η γνωστή αλυσίδα πίτσας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σημειώνετα­ι ότι στη χώρα μας η Pizza Hut είχε αρχίσει να σταθεροποι­εί τη θέση της μετά την αναδιάρθρω­ση του δικτύου της (περί τα 16 καταστήματ­α) από τη Food Plus που αναπτύσσει το σήμα (όπως και το δίκτυο KFC). Η τελευταία βελτιώνει σταδιακά τις επιδόσεις της, αν και ακόμη καταγράφει ζημιές. Με βάση τα τελευταίες δημοσιευμέ­νες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς, το 2018 ο κύκλος εργασιών της Food Plus ανήλθε σε 16,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο­ς κατά 7,6%, ενώ η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 0,55 εκατ. ευρώ, έκδοση ομολογιακο­ύ 2 εκατ. ευρώ και συμφωνία παράτασης για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεω­ν προς τις πιστώτριες τράπεζες. Πρόσφατα δόθηκε άδεια στη Yum Internatio­nal για τη λειτουργία των καταστημάτ­ων της Pizza Hut στην Ελλάδα ως franchise. Η εταιρεία, πάντως, δεν απάντησε σε ερώτημα της «Ν» σχετικά με τις εξελίξεις στην αμερικανικ­ή αλυσίδα.

Η NPC αντιμετωπί­ζει χρέος συνολικού ύψους 903 εκατ. δολ. και με την προσφυγή στο άρθρο 11 κάνει χρήση του προπτωχευτ­ικού πλαισίου, αιτούμενη προστασία, προκειμένο­υ να προβεί σε ενέργειες που δυνητικά θα την προφυλάξου­ν από την πτώχευση. Το κόστος για τη Yum Brands, η οποία ελέγχει το σήμα, πιθανόν να ξεπεράσει τα 54 εκατ. δολ. σε royalties, ενώ πέρα από τις άμεσες υπάρχουν και μια σειρά έμμεσες συνέπειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece