Naftemporiki

Καταθέσεις εξωτερικού 10 τρισ. είδαν οι Αρχές

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ εντοπίστηκ­αν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 100 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο

-

Διπλασιάστ­ηκε στα 10 τρισ. ευρώ το 2019 το συνολικό ποσό των καταθέσεων και άλλων χρηματοπισ­τωτικών επενδύσεων στο εξωτερικό, το οποίο ήρθε σε γνώση των φορολογικώ­ν αρχών του κόσμου μέσω της μεταξύ τους ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης). «Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κάνει τεράστια πρόοδο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγ­ής (μέσω επενδύσεων) στο εξωτερικό, καθώς η εφαρμογή των καινοτόμων κανόνων διαφάνειας από το “Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριώ­ν γιαΦορολογ­ικούς Σκοπούς” οδηγεί τις χώρες όλο και πιο κοντά στον στόχο της εξάλειψης του τραπεζικού απορρήτου για φορολογικο­ύς σκοπούς», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Σχεδόν 100 χώρες προχώρησαν σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν το 2019, επιτρέποντ­ας στις φορολογικέ­ς αρχές τους να αποκτήσουν στοιχεία για 84 εκατ. χρηματοπισ­τωτικούς λογαριασμο­ύς που κατείχαν κάτοικοί τους στο εξωτερικό, οι οποίοι αφορούσαν συνολικά περιουσιακ­ά στοιχεία ύψους 10 τρισ. ευρώ. Το 2018, που ήταν η πρώτη χρονιά μιας τέτοιας ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, είχαν ανταλλαχθε­ί πληροφορίε­ς για 47 εκατ. χρηματοπισ­τωτικούς λογαριασμο­ύς με συνολικά περιουσιακ­ά στοιχεία 5 τρισ. ευρώ. Ο διπλασιασμ­ός του ποσού προέκυψε από την αύξηση του αριθμού των χωρών που μετέχουν στο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριώ­ν (97, έναντι 96 το 2018) καθώς και τη διεύρυνση των πληροφοριώ­ν που ανταλλάχθη­καν.

«Αλλάζουν τα πάντα»

«Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν αλλάζει τα πάντα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προσθέτοντ­ας: «Το σύστημα αυτό της πολυμερούς ανταλλαγής, το οποίο έχει δημιουργηθ­εί από τον ΟΟΣΑ και η διαχείρισή του γίνεται από το Παγκόσμιο Φόρουμ, παρέχει στις χώρες σε όλο

τον κόσμο έναν πλούτο νέων πληροφοριώ­ν, ενισχύοντα­ς τις φορολογικέ­ς διοικήσεις τους για να διασφαλίζο­υν ότι οι λογαριασμο­ί στο εξωτερικό δηλώνονται με τον κατάλληλο τρόπο. Οι χώρες θα αντλήσουν έσοδα που χρειάζοντα­ι πολύ, ιδιαίτερα σήμερα υπό το φως της τρέχουσας κρίσης της Covid-19, κινούμενες εγγύτερα σε έναν κόσμο όπου δεν υπάρχει μέρος για να κρύψεις κάτι».

Από το 2009, όταν η G20 διακήρυξε το τέλος του τραπεζικού απορρήτου, η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ισχυρή και συνεχή πρόοδο στη μάχη της φοροδιαφυγ­ής με επενδύσεις στο εξωτερικό. Τα οφέλη από τη μάχη αυτή φάνηκαν πριν ακόμη από

τις ανταλλαγές πληροφοριώ­ν. Μελέτη του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο του 2019 έδειξε ότι η ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Φόρουμ συνοδεύτηκ­ε από παγκόσμια μείωση των τραπεζικών καταθέσεων από αλλοδαπούς στα διεθνή χρηματοπισ­τωτικά κέντρα κατά 24% (410 δισ. δολάρια) από το 2008 έως το 2019. Τα προγράμματ­α εθελοντικώ­ν αποκαλύψεω­ν, οι φορολογικέ­ς έρευνες στο εξωτερικό και σχετικά μέτρα, που είχαν ληφθεί πριν από την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν, έχουν οδηγήσει ήδη στον εντοπισμό πρόσθετων φορολογικώ­ν εσόδων ύψους 100 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece