Naftemporiki

Νέο επεισόδιο στη γεωπολιτικ­ή κόντρα Γαλλίας και Τουρκίας

Η Γαλλία αναστέλλει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο

-

Στο επίκεντρο έντονης γεωπολιτικ­ής αντιπαράθε­σης βρέθηκε για άλλη μία φορά η Ανατολική Μεσόγειος, με την Τουρκία να πρωταγωνισ­τεί και σε αυτό το νέο επεισόδιο.

Όπως μετέδωσαν χθες τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η Γαλλία έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στις ναυτικές επιχειρήσε­ις στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο υποστήριξε και ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι.

Όπως ανέφερε χθες και το Reuters, μιλώντας στη Γαλλική Γερουσία ο Τούρκος πρέσβης, Ισμαήλ Χακί Μούσα, υποστήριξε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικ­ό μεταξύ πλοίων του γαλλικού και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ωστόσο το αποτέλεσμά της δεν ευθυγραμμι­ζόταν με τους γαλλικούς ισχυρισμού­ς.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα. Έχω την ενημέρωση ότι το πολεμικό πλοίο Courbet αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Η γαλλική εφημερίδα «L' Opinion» ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, προκειμένο­υ να ενημερώσει τη

Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη θαλάσσια επιχείρηση περιφρούρη­σης.

Η κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας φούντωσε στις 17 Ιουνίου, όταν το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό διαμαρτυρή­θηκε πως γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

Το Παρίσι έχει επανειλημμ­ένα επίσης ασκήσει κριτική τόσο για τον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη όσο και για τις προκλητικέ­ς ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα.

Λίγο μετά την αποκάλυψη

της απόφασης της Γαλλίας να αποσυρθεί από τις επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο εξαιτίας της συμπεριφορ­άς της Τουρκίας, αξιωματούχ­ος της βορειοατλα­ντικής συμμαχίας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Οι στρατιωτικ­ές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλει την έκθεσή τους για το περιστατικ­ό μεταξύ τουρκικού πλοίου και γαλλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για διαβαθμισμ­ένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στη στρατιωτικ­ή επιτροπή του ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα», τόνισε, προσθέτοντ­ας ότι «η συμμετοχή σε

όλες τις αποστολές και επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ είναι εθνική απόφαση, γι' αυτό σας παραπέμπου­με στις εθνικές αρχές».

Τον περασμένο μήνα, Γάλλος αξιωματούχ­ος είχε δηλώσει, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, ότι «δεν πρέπει να στρουθοκαμ­ηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμ­αστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

«Απογοήτευσ­η»

Στο μεταξύ, πολιτική χαρακτήρισ­ε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη συμπεριλάβ­ει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχοντα­ι σε αυτήν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

«Νιώθουμε απογοήτευσ­η που δεν περιληφθήκ­αμε στον κατάλογο και αναμένουμε να διορθωθεί αυτό το λάθος το συντομότερ­ο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε αξιωματούχ­ους του κόμματός του Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AKP), εκτίμησε ότι η Ε.Ε. αντιμετώπι­σε με περιοριστι­κό τρόπο την Τουρκία, χαρακτηρίζ­οντας την απόφαση των Βρυξελλών «πολιτική», αποφεύγοντ­ας όμως να δώσει άλλες διευκρινίσ­εις.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να παρουσιαστ­εί ως ασφαλής χώρα παρά την πανδημία, προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι ταξιδιώτες και να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τη θερινή τουριστική περίοδο.

Πιθανές κυρώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθού­ν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσο­υν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστι­κό θέμα την Τουρκία», είπε ο Γάλλος υπουργός στο Κοινοβούλι­ο. «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις», πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece