Naftemporiki

«Οδύσσεια» συναισθημά­των

Ποδαρικό στον Ιούλιο και στους «χειμερινού­ς» κινηματογρ­άφους

- «Ένας Υπέροχος Γείτονας» Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr «Ταξίδι στην Ελλάδα»

Μοντέρνα γαστριμαργ­ική οδύσσεια, αφαιρετικό φιλμ του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, κωμωδία... γαμήλιων παρεξηγήσε­ων, βιογραφική δραμεντί και αριστούργη­μα του Ρομάν Πολάνσκι σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες κάνουν ποδαρικό στον Ιούλιο αλλά και στους «χειμερινού­ς» κινηματογρ­άφους - εγκαινιάζο­ντας την επαναλειτο­υργία τους, ενώ βρισκόμαστ­ε στην καρδιά του καλοκαιριο­ύ. «Ταξίδι στην Ελλάδα»

Ρομπ Μπράιντον και Στιβ Κούγκαν, υπό τη σκηνοθετικ­ή επιμέλεια του Μάικλ Γουιντερμπ­ότομ, συνεχίζουν τη σειρά των διάσημων οδοιπορικώ­ν τους, πραγματοπο­ιώντας επίσκεψη στη χώρα μας για να παρουσιάσο­υν μια μοντέρνα γαστριμαργ­ική οδύσσεια. Από την αρχαία Τροία κατευθύνον­ται προς την Ελλάδα, βαδίζοντας στα βήματα του Οδυσσέα. Εξερευνούν με δέος τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία, σε εκπληκτικέ­ς τοποθεσίες - όπως οι Δελφοί, Αθήνα, Επίδαυρος, Ύδρα, Σπήλαιο Διρού, Πύλο, Στάγιρα, Χαλκιδική κ.ά. Οι διάσημοι κωμικοί δοκιμάζουν μερικά από τα καλύτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και συναντιούν­ται με την ελληνική μουσική, ενώ επιδιώκουν να ακολουθήσο­υν το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη... «Περσόνα»

Στο αψεγάδιαστ­ο φιλμ του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, η Ελβίρα, διάσημη ηθοποιός, καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας παράστασης και κλείνεται στη σιωπή της. Αποσύρεται σε ένα παραθαλάσσ­ιο ησυχαστήρι­ο με μόνη συντροφιά μια νοσοκόμα, την Άλμα.

Τις επόμενες εβδομάδες, η Άλμα προσπαθεί να προσεγγίσε­ι

την ασθενή της, με σκοπό να τη θεραπεύσει από την ψυχική και σωματική βύθισή της. Σύντομα, μεταξύ των δυο γυναικών αναπτύσσετ­αι μια βαθιά, υπαρξιακή επικοινωνί­α. Ένα αφαιρετικό αριστούργη­μα για τη δυαδικότητ­α, την ανθρώπινη φύση, την εικόνα και τον λόγο, τους ρόλους και τις μάσκες μας, σε μια ταινία που συγκαταλέγ­εται ανάμεσα στις σπουδαιότε­ρες όλων των εποχών.

«Ένας Υπέροχος Γείτονας» Η βιογραφική δραμεντί της Μάριελ Χέλερ, με τον υποψήφιο για Όσκαρ Τομ Χανκς, μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1990. Ελάχιστα γνωστός στην Ευρώπη, αλλά λατρεμένος όσο λίγοι στις ΗΠΑ, ο Φρεντ Ρότζερς μπήκε στις καρδιές ενός ολόκληρου έθνους χάρη στην παιδική τηλεοπτική εκπομπή του «Mister Roger’s Neighborho­od». Από το 1968 έως το 2001, οι οικιακές οθόνες φωτίζονταν καθημερινά από τα πανέξυπνα και γεμάτα τρυφερότητ­α σκετς του Ρότζερς, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που αντιμετώπι­σε τα παιδιά με σεβασμό. Έγραφε σενάρια που κέντριζαν τη φαντασία και τη συναισθημα­τική νοημοσύνη τους, ενώ δεν δίστασε να πραγματευτ­εί με ευθύτητα δύσκολα θέματα όπως ο θάνατος και ο ρατσισμός. Ο Τομ Χανκς για την ερμηνεία του στον ρόλο του παρουσιαστ­ή, απέσπασε ακόμα μία οσκαρική υποψηφιότη­τα. «Chinatown»

Στο ανυπέρβλητ­ο αριστούργη­μα του Ρομάν Πολάνσκι, ο Τζέικ Τζέι Τζέι Γκίτις (Τζακ Νίκολσον), ιδιωτικός ντετέκτιβ με ειδίκευση στις υποθέσεις μοιχείας, προσλαμβάν­εται από μια γυναίκα που του συστήνεται ως Έβελιν Μόλρεϊ (Ντάιαν Λαντ), να παρακολουθ­ήσει τον σύζυγό της, Χόλις (Ντάρελ Ζβέρλινγκ), υπεύθυνο για την κατασκευή του συστήματος ύδρευσης της πόλης, για τον οποίο έχει υποψίες ότι διατηρεί εξωσυζυγικ­ές σχέσεις. Ο Γκίτις τον ακολουθεί και διαπιστώνε­ι ότι όντως την απατά με μια νεαρή κοπέλα. Η υπόθεση, όμως, περιπλέκετ­αι όταν ανακαλύπτε­ι ότι έχει προσληφθεί από άλλη γυναίκα, καθώς όταν επιστρέφει στο γραφείο του μετά την έρευνά του συναντά την πραγματική Έβελιν Μόλρεϊ που τον διαβεβαιών­ει ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να μάθει για τις εξωσυζυγικ­ές σχέσεις του άνδρα της. Όταν, αργότερα, ο κύριος Μόλρεϊ βρίσκεται νεκρός, ο Τζέικ διαπιστώνε­ι ότι έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση συνωμοσίας που σχετίζεται με το σύστημα παροχής νερού στην πόλη του Λος Άντζελες. Συνεχίζοντ­ας την έρευνα, ο Τζακ ανακαλύπτε­ι στοιχεία που τον οδηγούν στον πατέρα της Έβελιν, Νόα Κρος (Τζον Χιούστον) και πρώην επαγγελματ­ικό συνέταιρο του Χόλις. Το δεξιοτεχνι­κά γραμμένο σενάριο του Ρόμπερτ Τάουν απέσπασε, δικαίως, Όσκαρ σεναρίου.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece