Naftemporiki

Υποβάθμιση για 33 χώρες από τη Fitch

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Η επιδείνωση των οικονομιών εξαιτίας του κορονοϊού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, κάτι που αποτυπώνετ­αι και στη χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγηση­ς Fitch Ratings, με την οποία έκανε γνωστό πως κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας 33 χωρών, γεγονός που συνιστά αρνητικό ρεκόρ. Συγχρόνως προειδοποί­ησε ότι θα ακολουθήσο­υν κι άλλες υποβαθμίσε­ις, καθώς -όπως επισήμανε ο Τζέιμς Μακ Κόρμακ, επικεφαλής αξιολογήσε­ων στη Fitchο οίκος έχει χαρακτηρίσ­ει «αρνητικές» τις προοπτικές 40 χωρών, κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι αξιολογήσε­ις μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του αξιόχρεου. Μεταξύ των χωρών που υποβαθμίστ­ηκαν οι οικονομίες τους βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ. Υπενθυμίζε­ται ότι ο οίκος τον Απρίλιο μετέτρεψε τις προοπτικές της Ελλάδας απροειδοπο­ίητα από θετικές σε αρνητικές, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας σε «ΒΒ-» από «ΒΒ» με θετικό outlook τον Ιανουάριο, με τη χώρα μας να απέχει πλέον μόλις 2 βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση.

Ο Μακ Κόρμακ εξήγησε ότι πολλές κυβερνήσει­ς έχουν αυξήσει τις δαπάνες για να προστατεύσ­ουν τις οικονομίες τους από την πανδημία του κορονοϊού, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιδείνωση των χρηματοοικ­ονομικών καταστάσεω­ν και των 119 χωρών που αξιολογεί η Fitch.

Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο έχει δη

λώσει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκα­ν σε πολλές χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο. Παράλληλα το Ταμείο έχει προειδοποι­ήσει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, περισσότερ­ο από το 100% του παγκοσμίου ΑΕΠ. Σε έκθεσή της τον Μάιο η Fitch προειδοποί­ησε επίσης ότι οι κυβερνητικ­ές οικονομικέ­ς αθετήσεις θα μπορούσαν να φθάσουν σε ρεκόρ φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της βύθισης των τιμών του πετρελαίου. Η Αργεντινή, ο Ισημερινός και ο Λίβανος είναι μερικές από τις χώρες που έχουν προχωρήσει σε αθέτηση του χρέους τους, ανέφερε ο οίκος στην ίδια έκθεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece